In memoriam – Colonel Aurel CristeaVa trimit citeva din pozele pe care le am eu in calculator din Campulung . Sper ca l-ati recunoscut pe Danut Radasanu . In fotografia cu Eugen din 1969 este Liliana Ilie [v. pag. Album ] . Voi cauta si eu poze din acea perioada . Multumesc pentru bucuria reintoarcerii in copilarie . Succes in continuarea organizarii intilnirii din august cu cit mai multe fotografii si amintiri care sa va bucure si sa va incalzeasca sufletele .
Cu drag ,
Lacramioara Cristea

Casuta cu zorele ...
Casuta cu zorele …
Eu, Dragos si tata
Eu, Dragos si tata
Tata cu Dragos
Tata cu Dragos
Mama, Lacramioara, Dragos si prof. Dan Radasanu cu sotia
Mama, Lacramioara, Dragos si prof. Dan Radasanu cu sotia
Dragos Cristea
Dragos Cristea
Panou memorial profesor colonel CRISTEA Aurel
Panou memorial profesor colonel CRISTEA Aurel
catedrala din Campulung Moldovenesc
Catedrala din Campulung Moldovenesc

Elev Cozma Stefan , Mr. Cristea Aurel, Elev Dumitrescu Constantin

elev Cozma Stefan , Lacramioara Cristea
elev Stefan Cozma, Lacramioara Cristea

Mormantul col Cristea Aurel, foto Costel Rusu

Sursa foto: Costel Rusu

Simbata 28 Martie 2009, la Palatul Copiilor se termina Conferinta Nationala de medicina de Familie. Grupuri grupuri participantii ies si se indreapta incet spre marea de masini din toata tara parcate in jurul palatului. Unii se opresc in fata si ramin sa mai discute. Vezi fete serioase, preocupate, se pare ca sintIa fata salii de conferinta In acest loc trebuie sa o intilnesc pe Dr. Cristea Lacramioara. Telefonul mobil ne ajuta dar o recunosc de la distanta dupa fotografiile de pe blog si ea se indreapta spre mine fara ezitare. Ciudata intilnirea intre doi oameni care nu s-au vazut in ultimii 40 de ani, desi la aniversarea Liceului am fost invitati amindoi si am fost in aceeasi sala dar nu ne-am intilnit. impreuna dupa 40 de ani

Putin obosita, seara trecuta s-a intors tirziu de la receptia cu ocazia Jubileului Principesei Margareta unde a fost invitata iar de dimineta devreme a venit la Conferinta. Discutia se leaga firesc, am senzatia ca am intilnit un vechi prieten pe care nu l-am vazut de multi, de foarte multi ani. Imi povesteste din viata ei, a familiei ei, a tatalui ei Aurel Cristea. L-a iubit, l-a stimat dar ii stia si partile umane si le intelegea. Un lucru imi este limpede in ceea ce- l priveste pe dascalul nostru: A fost ca un brad care a gasit un loc intre stincile din Cimpulung unde si-a intins radacinile si de unde s-a ridicat in bataia vintului sortii, tinind la adapostul sau familia. Cind soarta a decis ca trebuie sa isi schimbe locul, acele radacini au ramas tot aici si nu s-a mai simtit nicaieri atit de legat de locuri si in siguranta ca la Cimpulung. Pina la sfirsitul vietii a tinjit dupa acele locuri. S-a intors acum impreuna cu sotia sa dar din pacate numai pentru vesnica lor odihna.
Lacramioara are si ea radacinile tot acolo. Desi se misca in toata tara, acolo ajunge pentru a-si incarca bateriile pentru lupta zilnica ce se cheama viata. De acolo isi ia avint pentru a infrunta provocarile vietii. Care nu au fost si nu sint putine. Se simte in spatele glasului calm si cu un usor accent bucovinean cu care deruleaza povestirea o usoara oboseala si un pic de tristete, ca o parere. Viata reala, pe care fiecare din noi am luat-o la trinta si am reusit sa o punem jos dar am si fost putin tavaliti prin colb, nu a iertat-o nici pe ea. Isi tine steagul sus. Se vede in expresia fetei ei o hotarire pe care o regasim si in pozele dascalului nostru.
“Am reusit in ultimii ani sa realizez tot ce mi-am propus desi conditiile au fost foarte grele si eforturile mari. Parca am obosit putin si m-as muta inapoi la Cimpulung, chiar am gasit un loc de munca la Liceul Militar, ca medic, din pacate inca nu e posibil” imi spune ea.

Se pare ca omul tinde mereu sa se intoarca acolo unde isi are radacinile. Baiatul Lacramioarei este avocat, locuieste si profeseaza in Bucuresti, aici are prieteni dar ar vrea sa se intoarca in Braila natala de care nu se mai satura de cite ori trece pe acasa.
“Am invatat mult si unele lucruri nu le-am considerat necesare atunci. Dar acum imi sint de mare folos. Invat si acum si incerc sa ramin la zi in domeniul meu insa imi pregatesc prin studiu o alternativa daca statutul actual m-i s-ar schimba cumva”
Sint vorbele ei asa cum mi-au ramas in minte.
Fiecare din noi percepe Liceul Militar in felul sau. Mie de exemplu imi place sa revad in primul rind oamenii, apoi constructiile, clasa, sala de spectacole, sala de lectura, peisajele din jur. Lacramioara imi marturiseste ca in afara faptului ca iubeste locurile prin care a trait copila fiind, unde batea mingea baieteste cu vecinul de atunci si prietenul de familie de acuma, prof. Dan Radasan, percepe Liceul olfactiv. Cind intra in “Bastilia” noastra incepe sa adulmece ca un copoi mirosuri familiare. Fiecare loc are un miros specific: sala de sport, sala de spectacole, bucataria, toate au un miros al lor, acelasi dintotdeauna si care ii trezeste toate amintirile timpului petrecut aici. Timp care nu a fost deloc putin, a plecat de la Cimpulung abia la terminarea facultatii, la multi ani dupa noi.

Pe la masa la care stam se perinda colege de ale ei, se saluta, se imbratiseaza, isi spun in fuga noutati, se despart. Facem si fotografii. Se vor intilni la urmatoarea Conferinta, la Iasi.

Doua ore au trecut de parca nici nu au fost. Inca au mai ramas intrebari nepuse, lucruri nespuse dar o viata de om e greu de povestit si de inteles intr-un timp atat de scurt. Lacramioara este asa cum am mai spus, o mai tinara colega a nostra si asa se simte si ea. Si-a adus aminte de colegi de ai nostri pe care nu i-a mai vazut de atunci si pe care i-a descris extrem de exact si concis. Va veni sigur la intilnirea noastra jubiliara si ii va revedea.
Fiica dascalului nostru de sport, Aurel Cristea, Dr. Lacramioara Cristea a urcat la volanul masinii sale si s-a inscris in traficul bucurestean exact si fara ezitare. Ne vom revedea in August 22.

UPDATE

Iată cum este zugrăvit prof. Aurel Cristea de către Mihai Bejinaru şi col. Doru Guşu –  autorii cărţii  Monografia Liceului Militar”Ştefan cel Mare”  apărută la  Editura Trinitas, Iaşi, în 2002:

„Născut în anul 1930 pe malul Dunării la Brăila, unde s-a şi retras la pensie, a trăit şi muncit la munte, după cum singur spunea prin 1973, la 20 ani de la începerea activităţii în Liceul Militar, la laşi. Încadrat locotenent la catedra de educaţie fizică în 1953,  serveşte şcoala ca om al sportului şi cultivator al tinerelor talente, afirmate pe timpul liceului şi mai târziu. Prin calităţile lui de iniţiator şi bun organizator/conducător al activităţilor de echipă şi a manifestărilor de anvergură (întreceri, ansambluri de gimnastică, Serbările Zăpezii, etc) cu efecte entuziasmante, a contribuit la creşterea faimei liceului în domeniul educaţiei fizice şi sportului, pe plan local, zonal şi naţional. Între 1963 – 1968, urmează şi absolvă cu succes Institutul de Cultură Fizică. Avansează în grad, ajungând locotenent colonel prin 1972 …Puţini dintre colegii săi au reuşit să realizeze ceea ce a realizat el prin blândă exigenţă, veselie, bună dispoziţie şi un fel anume de a putea mobiliza capacităţile individuale şi colective ale competitorilor, în momentele dificile conducându-le spre victorie. Dacă a fost agreat de elevii săi? Cei mai mulţi l-au iubit pe acest educator (contradictoriu ca personalitate în diferite ipostaze), care merită toate laudele şi neuitarea atâtor generaţii de L.M.-işti (elevi de liceu militar-n.a.).
A realizat o bună bază sportivă pentru elevii liceului militar, cu mari eforturi, trecând peste multe piedici. Mulţi l-au auzit plângându-se de mari greutăţi, dar nimeni nu l-a văzut obosit sau îngenuncheat. Obligat să plece din liceu în 1983, revine (revenea) aici, măcar de două – trei ori pe an, mereu duios şi antrenant. Revederile cu foştii elevi au fost emoţionante … şi de aceea conchidem: un suflet mare pentru discipoli, pentru colegii şi meleagurile câmpulungene unde, în sensul bun al zicerii, a fost cunoscut ca un cal breaz, pentru larga şi deplina comunicativitate cu oamenii locului. Acum, ne lipseşte mult ”.

(Din comentariul la aceasta pagina al d-lui I. Armanu, absolvent pr. 1980)

Anunțuri

47 de gânduri despre “In memoriam – Colonel Aurel Cristea

 1. 1958-1960 , clasele viii si ix , apoi un accident stupid la plecarea in vacanta de vara mi-a schimbat (poate) viata . Copii accidentati , elevul Rapa decedat in urma prabusirii intr-o viroaga a doua autocamioane pline cu elevi … N-am stiut atunci ca mi-am luat „la revedere” pentru totdeauna de la dragii profesori de sport Cristea si Marcu , evident si de la ceilalti … Amintirile mele despre Dl. Cristea sunt mai proaspete ca niciodata . Avea un ceva , un fel protector de a ne vorbi , chiar si cand ne certa . La 14 – 16 ani lucrul acesta conta probabil f.mult . L-am indragit si a ramas pentru totdeauna in sufletul meu. Echipa de dascali dar si ceilalti ofiteri implicati in educatia noastra si ale celorlalte generatii , a ridicat acest liceu la un nivel care nu cred ca mai exista in Romania .

 2. Emil Tudose-'75

  Nu pot sa uit frumusetea orelor de sport-ed fizica -din liceul militar.Schiul,m-a urmarit toata viata,iar cand am incepout sa joc tenis de camp prima miscare cu care l-am uimit pe cel cu care ma antrnam am executat-o exact ca la carte ,cum ne invatase el cu 30 de ani in urma.Ii port amintire placuta si respect,inclusiv pentru ansamblurile grandioase pe care le organiza,fiindca abia dupa ce a trebuit sa conduc si eu oameni mai multi,mi-am seama cat de greu era!

 3. Vasile Mihai

  Un gand pios pentru fostul nostru dascal! Noi toti, fostii lui elevi, ii pastram o amintire frumoasa! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

 4. PT MINE COLONELUL CRISTEA AUREL MI A FOST CA UN TATA!!ERA BRAILEAN CA MINE TOT AUREL SI AM LOCUIT IN ACELASI BLOC IN BRAILA!! NU AM CUVINTE IN MINTE LA CAT DE MULT TIN LA EL CHIAR DE E SUS!! TASTEZ SI LACRIMEZ!! DUMNEZEU SA TE ODIHNEASCA LA LOC CU VERDEATA !!VENIM SI NOI ACOLO!! PE RAND SI CURAND !!

 5. catalin brrheci

  Sunt absolent LM 1981 ultima data l-am vazut pe col Cristea in 1991;apoi am vazut in 1993 in Braila balconul ornat cu fanioanele STELEI; apoi am aflat ca nu mai este printre noi A fost unul dintre mentorii nostri Dumnezeu sa-l aiba in grija

 6. armanu ioan

  Colonel profesor CRISTEA AUREL
  „Născut în anul 1930 pe malul Dunării la Brăila, unde s-a şi retras la pensie, a trăit şi muncit la munte, după cum singur spunea prin 1973, la 20 ani de la începerea activităţii în Liceul Militar, la laşi. Încadrat locotenent la catedra de educaţie fizică în 1953, serveşte şcoala ca om al sportului şi cultivator al tinerelor talente, afirmate pe timpul liceului şi mai târziu. Prin calităţile lui de iniţiator şi bun organizator/conducător al activităţilor de echipă şi a manifestărilor de anvergură (întreceri, ansambluri de gimnastică, Serbările Zăpezii, etc) cu efecte entuziasmante, a contribuit la creşterea faimei liceului în domeniul educaţiei fizice şi sportului, pe plan local, zonal şi naţional. Între 1963 – 1968, urmează şi absolvă cu succes Institutul de Cultură Fizică. Avansează în grad, ajungând locotenent colonel prin 1972 ….Puţini dintre colegii săi au reuşit să realizeze ceea ce a realizat el prin blândă exigenţă, veselie, bună dispoziţie şi un fel anume de a putea mobiliza capacităţile individuale şi colective ale competitorilor, în momentele dificile conducându-le spre victorie. Dacă a fost agreat de elevii săi? Cei mai mulţi l-au iubit pe acest educator (contradictoriu ca personalitate în diferite ipostaze), care merită toate laudele şi neuitarea atâtor generaţii de L.M.-işti (elevi de liceu militar-n.a.).
  A realizat o bună bază sportivă pentru elevii liceului militar, cu mari eforturi, trecând peste multe piedici. Mulţi l-au auzit plângându-se de mari greutăţi, dar nimeni nu l-a văzut obosit sau îngenuncheat. Obligat să plece din liceu în 1983, revine (revenea) aici, măcar de două – trei ori pe an, mereu duios şi antrenant. Revederile cu foştii elevi au fost emoţionante … şi de aceea conchidem: un suflet mare pentru discipoli, pentru colegii şi meleagurile câmpulungene unde, în sensul bun al zicerii, a fost cunoscut ca un cal breaz, pentru larga şi deplina comunicativitate cu oamenii locului. Acum, ne lipseşte mult ”. ( M.Bejinaru, col.r. D.Guşu, Monografia Liceului Militar”Ştefan cel Mare” , Editura Trinitas, Iaşi, 2002, p.291)
  În semn de respect și aducere aminte, pe holul sălii de sport a C.M.L. „Ștefan cel Mare”, fata lui, Lăcrămioara, împreună cu ceilalţi colegi din catedră, au instalat un mic panou (foto) și o candelă, în memoria celui care a fost colonel profesor Aurel Cristea.
  A fost nominalizat ca personalitate marcantă a educației fizice militare și sportului în „Educația Fizică în Armata Română-file de istorie”, editată la Academia Forțelor Terestre Sibiu, în anul 2011(n.a.) şi în Un veac şi jumătate de educaţie fizică şi sport în Forţele Terestre, editată tot la AFT Sibiu în anul 2014.

  SPER SA VA FACA PLACERE SI DATELE DESPRE ALTI PROFESORI ADEVĂRATI DIN LM Stefan cel Mare:

  Profesor COJOC GHEORGHE
  A fost cadru didactic de specialitate la L.M. „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, în perioada 1975 -2011.
  Cu pasiune şi mult drag a modelat multe promoții de elevi, bucurându-se de împliniri şi succese remarcabile, îndeosebi la competiţiile de schi şi volei. A participat la toate „Spartachiadele” și „Olimpiadele de vară ale sportului militar liceal” urcând alături de elevii săi, de cele mai multe ori, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Neobosit, jovial şi în formă maximă, participă şi acum, alături de conducerea tehnică a C.M.L. „Ştefan cel Mare” la competiţiile sportive care îi sunt atât de dragi, în special la Olimpiadă . Este căsătorit cu doamna profesoară de limba franceză Cojoc Felicia, care a predat, până la pensionare, în acelaşi liceu miliar și căruia îi sunt recunoscător pentru limba franceză învățată.
  Foto:primind felicitări pentru întreaga activitate desfășurată în Forțele Terestre, din partea președintelui comitetului de organizare, la Olimpiada de vară a sportului militar liceal, Breaza, 2011

  Locotenent colonel profesor ILIE ȘTEFAN (decedat)
  „Îmi vine greu să vorbesc de fostul meu profesor de educație fizică din Liceul Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, cpt. ILIE Ștefan, pentru că n-aș dori să-i supăr, prin omisiune, pe ceilalți distinși profesori, pe care i-am avut în perioada 1966-1969. Îmi vine greu, mai ales acum, după 40 de ani de la absolvirea liceului și după 32 de ani de la dispariția prematură a celui care a fost omul, soțul, tatăl, ofițerul, profesorul și antrenorul ILIE Ștefan. Am fost component al lotului de atletism al liceului militar aproape trei ani, iar de antrenorul, căpitanul profesor ILIE Ștefan mă leagă nenumărate amintiri. De la prima selecție pentru completarea lotului, pentru proba de 800 m plat și câștigarea Spartachiadei liceelor militare pe stadionul din Câmpina (aprilie-mai 1967) și până la ultimul concurs pe stadionul din Câmpulung Moldovenesc, a doua zi după terminarea bac-ului. Pentru mine, omul, ofițerul, profesorul ILIE Ștefan a fost mai mult decât atât. A fost antrenorul care mi-a insuflat în permanență spiritul de fair-play, care m-a încurajat atunci când am pierdut un concurs, spunându-mi că data viitoare voi fi mai bun și voi câștiga. A fost profesorul de educație fizică ce a trăit prin sport și pentru sport. A fost ofițerul pe care am dorit să-l copiez în cariera viitoare, ca model de prestanță, ținută, cinste, corectitudine și camaraderie. Aș putea spune că mi-a fost ca un frate mai mare, de la care nu am avut de primit decât sfaturi frumoase despre viață și pentru viață. Sunt convins că de acolo, din Ceruri, domnul profesor ne-a urmărit carierele și s-a bucurat de realizările profesionale sau de viață ale tuturor celor care i-am fost sportivi (atleți, gimnaști, voleibaliști, etc.) sau simpli elevi la orele de educație fizică. Domnule profesor, cu dragoste, vă rog să primiți recunoștința noastră!
  Semnează:un năsturel (așa erau denumiți în Câmpulung, elevii de liceu militar-n.a.), Lazar Eugen ”.
  Domnule colonel r. Lazăr, felicitări pentru așa cuvinte deosebit de frumoase. Cred că profesorii, comandanții și colegii dumneavoastră s-au mândrit și se vor mândri cu un așa elev și coleg (n.a). Trebuie menţionat că de la L.M. Ştefan cel Mare, locotenent-colonelul Ilie Ştefan a fost mutat ca ofiţer cu pregătirea fizică la o unitate militară din garnizoana Curtea de Argeş, apoi la o mare unitate din garnizoana Buzău (A. 2).

  Aceste date sunt din cartea Un veac şi jumătate de educaţie fizică şi sport în Forţele Terestre, editată la AFT Sibiu în anul 2014.
  Cu deosebit respect,
  I.Armanu XII D, promotia 1980

  1. Va multumesc, d-le I. Armanu, pentru gândurile frumoase transmise prin acest comentariu! Deşi suntem din promoţii diferite, ne leagă amintirile despre profesorii noştri din anii de liceu. Pentru cei care nu au aflat aş vrea să menţionez aici că maratonul zăpezii organizat de primăria Râşnov, ce a ajuns la a IV ediţie, poartă numele profesorului Aurel Cristea. Printre organizatori se află un împătimit al maratoanelor, Ilie Roşu, absolvent al liceului militar Ştefan cel Mare, pr. 1979. De pe site-ul său am luat această ştire:
   In ziua de 14.02.2015 Clubul Sportiv Eco Alpin, in parteneriat cu Primaria Orasului Rasnov, Isostar Romania si Directia pentru Sport si Tineret a judetului Brasov, a organizat in orasul Rasnov cea de-a IV-a editie a maratonului denumit “Isostar Maratonul Zapezii, Rasnov 2015 – Memorial Colonel Aurel Cristea“. Sursa: http://www.ilierosu.ro/
   Cu stima, Nicu Scutaru

 7. Bujor (Buzori) Vasile

  1960 – 1964 L.M.
  Am fost si un foarte bun sportiv la toate probele si am foarte multe amintiri;
  una : Lacrimioara era mica iar cpt. Cristea o agata de inele si ii face vant…Eu aveam cheile de la sala de sport si mergeam la studiu numai de la ora 18 – 20 ceilalti colegi mergeau la studiu de la 16 – 20 si multe ….

 8. Manea Ion

  Stimata domna doctor Lacramioara nu am fost un sportiv in L.M. dar datorita domnului prof. col. AUREL CRISTEA in anul 1973 – 1974 am devenit unul din campionii la atletism pe scolile militare care s-a tinut la Sibiu. In anul 2016 vom face intalnirea de 45 de ani de la absolvirea L.M. si poate ne vom revedea. D-zeu sa fie alaturi de cel mai mare profesor de sport!

 9. chiriloaie

  pentru cel mai grozav profesor de sport, am onoarea sa va salut domnule colonel acolo printre stele de unde si acum ne zambiti cu blandete. cel mai tare cuplu de profesori colonel criste si maior ilie, cel mai tare bloc de gimnastica..
  victor chiriloaie, abia astept sa ajung sambata , 30 august 2013 intalnire dupa 40 ani cu promotia 1973, lidi, didi, gigi, bitu, costel horghidan,sandu aviatorul,dorin..

  1. Lacramioara Cristea

   Si el v-a salutat dle Chiriloie!
   Sunt sigura ca sufletul lui bun si iubitor ptr voi fostii lui elevi vegheaza si se bucura cand va ganditi la el si-l pomeniti!Imi pare rau ca nu am vazut mai devreme acest mesaj,ca v-as fi rugat sa mergeti la mormantul lui sa i aprindeti o lumanare !

   1. Buna dimineata Lacramioara !
    Am ramas neplacut surprins de faptul ca s-a uitat prea repede
    de profesorul si ofiterul de sport AUREL CRISTEA,
    Dumnezeu sa-L odihneasca in pace !!!
    Daca anul acesta nici un absolvent al promotiei 1963LM sau 1973 LM
    nu a aprins macar o lumanare
    la mormantul celui ce ne-a fost PROFESOR si PARINTE
    pe timpul studiilor liceale si mai cu seama pe timpul orelor de SPORT si
    EXERCITIILOR DEMONSTRATIVE de GIMNASTICA SPORTIVA
    pe stadioanele din judetul Suceava,
    cu siguranta se va gasi macar un absolvent PROMOTIA 1969 LM
    ce va participa in august 2014 la a 45-a ANIVERSARE a absolvirii liceului militar” Stefan cel Mare ” din Campulung Moldovenesc,
    sa-i aprinda
    Colonelului Profesor AUREL CRISTEA
    doua lumanari si sa-i puna macar doua flori la capataiul sau !!!
    Asa sa ne ajute Dumnezeu !
    Cu stima,
    Aliosa de la XII-D .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s