A nu se uita niciodata !!!

Am postat acest material in MEMORIA colegului nostru , Niculae MIRCOVICI , care, in virtutea calitatii de DEPUTAT , secretar general al Camerei Deputatilor si membru in Comisia de Aparare, Siguranta Nationala si Ordine Publica ,timp de 12 ani a luptat cu vorba si condeiul  pentru ONOAREA ,DEMNITATEA si DREPTURILE tuturor   MILITARILOR  activi, in rezerva, retragere , veterani de razboi si urmasi ai acestora.

Dumnezeu sa-L odihneasca in PACE !

Asociaţia Militarilor în Rezervă „R-26500”


Sinteză privind deciziile de recalculare a pensiilor stabilite militarilor în baza Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, completată și ciopârțită prin Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2010

Posted: 08 Nov 2016 01:57 PM PST

”  Deciziile de recalculare sosesc pe bandă rulantă. În urma analizei acestora, putem extrage și câteva concluzii.

1]. Deciziile de recalculare stabilesc pensii cu cuantumuri atât crescute, cât și diminuate, față de cuantumurile precedente. 

2]. În cazul cuantumurilor diminuate, este menținut în plată cuantumul avantajos, respectiv cel aflat în plată înainte de recalculare. Situație este valabilă în acest moment, însă nu trebuie să uităm experiența trecutului recent care demonstrează că legislația se poate schimba oricând. 

3]. Algoritmul aflat la baza creșterilor sau  diminuărilor, are la bază un element de-a dreptul bizar. De principiu, creșterile cuantumurilor pensiilor sunt cu atât mai consistente cu cât anul pensionării este mai apropiat de 2016. În cazul diminuărilor, acestea sunt cu atât mai pronunțate cu cât cu cât anul pensionării este mai îndepărtat de 2016.

4]. Actualizarea nu este nicidecum ceea ce așteptam. Există diferente esențiale între pensii pentru aceleași condiții de vechime, grad și funcție. Din 2 motive principale. 

Primul motiv este acela că actualizarea este efectuată pe baza elementelor valabile la data ieșirii fiecăruia la pensie și nu pe baza elementelor valabile pt. anul 2016. De exemplu, solda de comandă sau indemnizatia de dispozitiv aveau un procentaj raportat la soldă, mai redus în anul 2000, comparativ cu anul 2016. Pensiile recalculate având reper procentajul soldei de comandă si al indemnizatiei de dispozitiv, valabile la data ieșirii fiecăruia la pensie.

Al 2-lea motiv este acela că în ultimii ani, au apărut diverse prime, indemnizatii și sporuri inexistente în legislația anterioară. De exemplu, sporul de lucrări de excepție sau sporul de confidențialitate sau de fidelitate. Astfel încât la recalculare, sporurile fac diferențe esențiale între pensii între 2 persoane cu  aceleasi condiții de vechime, grad și funcție. În favoarea militarilor pensionați foarte aproape de anul 2016 și începând cu acest an.

Dacă este posibil în aceste condiții ca un militar cu grad și funcție inferioară să beneficieze de o pensie cu un cuantum superior, fata de o persoana cu grad și funcție superioara? Da, bineînțeles! Demonstrat și într-un material anterior în cazul acelui subofițer (agent) din M.A.I. pensionat în acest an, cu un cuantum al pensiei de cca. 4 600 lei. Cuantumul exemplificat fiind net superior chiar și față de cuantumurile pensiilor (nerecalculate sau deja recalculate) ale unor ofițeri de rang înalt pensionati in trecut. Cum ar fi de exemplu fata de ofiterul superior la care am facut referire la materialul anterior, a carui pensie recalculata ar fi fost de cca. 3 000 lei. Situatie pe care nu am putea-o intalni nici macar in tarile cu …stan la sfarsit, ci exclusiv in România!

Legat de sporuri/prime/indemnizații, atenție și la un alt aspect care reflectă micimea și ipocrizia celor ca au conceput O.U.G. nr. 57/2015. Spor de fidelitate nu există decât în cazul funcționarilor publici civili cu statut special(polițiști și angajați din penitenciare). Militarii autentici nu beneficiaza de un astfel de spor, ca si cum ar fi tradatori! Un alt aspect este legat de faptul ca la calculul pensiei militare nu se ia in calcul indemnizatia pt. misiunile in teatrele de razboi. In schimb se ia in calcul sporul de incordare psihică (cică) și care in mod paradoxal, nu se acorda la salarizare si militarilor participanti la misiuni in teatrele de razboi, misiuni despre care initiatorii O.U.G. nr. 57/2015 au considerat probabil ca reprezinta un fel de excursii in Dubai sau la Miami. In schimb, sporul de incordare psihică este acordat unor persoane care provin in general din zonele auxiliare (necombatante sau birocratice) ale tuturor ministerelor, pentru activitati de taiat frunza la câini. Si mai sunt si alte sporuri din acestea cu dedicatie cum ar fi pentru conditii periculoase sau vătămatoare sau pentu condiții grele de muncă si care in mod paradoxal nu se acorda militarilor pt. misiunile in teatrele de operatii, dar care se acorda in schimb la greu personalului din aceleasi zone (necombatante sau birocratice) ale tuturor ministerelor pentru diverse situatii imaginare de pericol/vătămare sau de conditii grele.

5]. Există diferențe semnificative între pensiile stabilite militarilor autentici și cele  stabilite funcționarilor publici civili (polițiștilor și angajaților din penitenciare). În defavoarea militarilor autentici. Cauza? Deși în baza Legii nr. 284/2010 a salarizării unitare, soldele militarilor sunt definite ca fiind egale cu salariile funcționarilor publici civili (aceeasi grila si aceleasi trepte de salarizare), aceasta este doar o aparență. Din următoarele motive:

– militarii beneficiază de solde calculate la zile calendaristice, iar funcționarii publici civili beneficiaza de salarii calculate la zile lucrătoare [Anexa nr. VII, Cap. II, Art. 92 (1) versus Art. 92 (2)]. Ce presupune acest fapt? În primul rând că este evident din start că soldele militarilor și salariile funcționarilor publici civili sunt definite doar la misto ca fiind egale, intrucat acestea sunt raportate la un volum mai mare de muncă pentru militari, comparativ cu cel impus funcționarilor publici civili (aceeasi remuneratie, dar pt. unii la zile calendaristice, pt. ceilalti la zile lucrătoare).  În al 2-lea și cel mai important rând, diferența  zile calendaristice versus zile lucrătoare, conduce în realitate la diferențe semnificative între remunerațiile totale lunare încasate de militari și cele încasate de funcționarii publici civili. Din cauza faptului că funcționarilor publici civili le este remunerat suplimentar timpul de lucru efectuat în afara programului normal de lucru de 5 zile pe săptămână și de 8 ore pe zi, fapt ce determina cresterea veniturilor lunare. În timp ce militarii fiind remunerați la zile calendaristice nu beneficiază de un sfanț în plus pt. ceea ce lucreaza in afara programului normal de lucru, în condițiile în care acestia desfasoara în medie activitati cu durata neintrerupta de 24 de ore din 24 si 7 zile din 7, pe o perioada care poate insuma si 3-4 luni intr-un an calendaristic.

– funcționarii publici civili beneficiază de sporuri și prime extra-salariale salariale net superioare ca numar si ca pondere financiară, față de cele acordate militarilor autentici.

Prevederile menționate contravin flagrant chiar unui principiu de bază al Legii nr. 284/2010 a salarizării unitare, stipulat la Art. 3 c) care pretinde ca legea trebuie să asigure „echitate şi coerenţă, prin crearea de oportunităţi egale şi remuneraţie egală pentru muncă de valoare egală”.  Remunerație pentru muncă de valoare egală, pe dracu’, din moment ce am militarii lucrează mult mai mult decât funcționarii publici civili,  în condițiile unor remunerații inferioare ale militarilor față de funcționarii publici civili!

Aceste aspecte ar trebui să reprezinte preocuparea nr. 1 pt. modificarea legislației de către Direcția pentru relația cu Parlamentul și asistență juridică din M.Ap.N. Al cărei șef, Col. Constantin Zanfir se laudă aici cu mult patos stalinist, cum că instanțele au soluționat în acest an 97% din cauze în favoarea cică a instituției militare. Instituție pe care o percepe astfel ca pe un instrument de lupă al statului contra intereselor personalului militar, in conditiile in care se cunoaste bine ca in instante M.Ap.N. s-a luptat și se luptă predominant cu propriii rezerviști.

6]. Pensiile de urmaș. Aici este o mare mârșăvie! De fapt, este cea mai mare mârșăvie! Am prezentat situația în penultimul material. Dacă instituțiile mențin în plată cuantumul avantajos la acei rezervisti la care în urma recalculării ar rezulta o pensie cu un cuantum mai mic față de cel anterior în plată, pensiile de urmaș se calculează în funcție de cuantumul diminuat al rezervistului decedat, și nu față de cel care ar fi fost menținut în plată daca rezervistul ar mai fi trait. De-a dreptul sinistru!

Nu este clară cauza! Poate fi o perversiune juridică inclusă în formularea Art. 53 (1) din Legea nr. 223/2015. Dar cel mai probabil acest element de-a dreptul sinistru a fost clocit de instituții prin Art. 22 (1) din Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.25/2016  (în realitate, ordinul este valabil pentru toate institutiile din domeniul apărării – nu doar pt. M.Ap.N., fiind contrasemnat si de conducatorii celorlalte institutii). Art. 22 (1) din Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.25/2016 având o formulare limitativă față de prevederile Art. 53 (1) din Legea nr. 223/2015.

Și iar ne aducem aminte de interviul Col. Constantin Zanfir care se laudă aici cu mult patos stalinist, cum că instanțele au soluționat în acest an 97% din cauze în favoarea cică a instituției militare. In condițiile în care colonelul în calitatea sa de sef al Direcției pentru relația cu Parlamentul și asistență juridică din M.Ap.N, ar fi trebuit să nu permită sub nicio formă ca legislația pe care o gestioneaza să  lovească în interesele militarilor, iar mai nou și în familiile acestora ”  .

Aliosa de la XII-D .
Reclame

2 gânduri despre “A nu se uita niciodata !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s