DE CE SE SCHIMBA LEGILE PRIVIND PENSIILE MILITARE?

Colonelul Florin SPERLEA, redactor sef al Observatorului Militar,
a publicat  editorialul – Valoarea contractului cu  Tara.

Am retinut  cîteva pasaje ce îndeamna la reflectie:

În nicio ţară care face parte din Alianţa Nord Atlantică nu-mi amintesc să fi văzut rezervişti în stradă, cerându-şi insistent drepturile de pensie, după cum nu ştiu să fi citit în vreo ştire, fie şi strecurată discret de agenţiile mari de presă, că lideri ai unor state din NATO vor fi pomenit, în discursurile lor, de pensile „nesimţite” ale militarilor. 

De ce se schimbă legile privind pensiile militare? De ce este nevoie de ordonaţe de urgenţă ca să schimbe legi organice?

Cel mai grav lucru este că ideea de profesie militară, la noi, începe
să fie în suferinţă.

Vă mărturisesc, cu toată onestitatea, că mă tem pentru dreptul meu la pensie în viitorul apropiat.

Sursă: Observatorul militar – Valoarea Contractului cu Tara

Nicu Scutaru

3 gânduri despre “DE CE SE SCHIMBA LEGILE PRIVIND PENSIILE MILITARE?

 1. @ ALL !!!
  Am trecut din nou pe aici si constat cu o imensa dezamagire ca ” NASTURASII ” promotia 1969 de absolventi ai LM,
  NU comunica intre ei decat odata la 5 ( cinci) ani cu ocazia intalnirilor aniversare……………….
  Pacat 😦 mare pacat 😦 😦 dureros 😦 😦 😦
  Multi spun ca nu COMENTEAZA ca nu-i intereseaza POLITICA ! 😦
  Atunci, DE CE foarte multi fosti colegi de LM intra
  de-a valma in tot felul de partide ??? 😦 😦 😦
  Sanatate multa si sa ne revedem cu bine in 2019 la a 50-a aniversare a absolvirii LM ! 🙂
  ” Punct si de la capat ” !!! 🙂 🙂 🙂
  Aliosa de la XII-D

 2. La cele postate mai sus de colegul nostru de promotie, NICU SCUTARU port-DRAPELUL voluntar al blogului nostru,
  postez un material ce miroase inca a cerneala, in speranta ca va fi citit si comentat de cat mai multi fosti colegi iesiti la pensie inainte de anul 2011
  dar si de cei interesati ! 🙂

  ” Asociaţia Militarilor în Rezervă „R-26500″
  Discutii libere asupra Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, lege faultată în mod cinic de Guvernul Cioloș!
  Posted: 21 Feb 2016 12:13 AM PST
  La acest moment, situația în care ne aflăm este următoarea:

  – La data de 01.01.2016 a intrat in vigoare Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.
  – Incepand cu aceeasi data a intrat insa in vigoare un act normativ apartinand Guvermului, respectiv O.U.G. nr. 57/2015. Incluzand un articol sub forma unei surprize de cel mai prost gust la adresa pensiilor militarilor. Surpriza fiind Art. 40 care prin alterarea modului de calcul stabilit initial de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, a adus o atingere semnificativa cuantumurilor pensiilor militare care ar fi trebuit achitate militarilor incepand cu data de 01.01.2016.
  – Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015 produce deja efecte. Si va produce efecte cat timp nu va fi abrogat sau modificat.

  Dupa cum se procedeaza in astfel de situatii, O.U.G. nr. 57/2015 a intrat in dezbaterea Parlamentului. Urmand a fi aprobata sau respinsa. Parlamentul avand posibilitatea sa aprobe O.U.G. nr. 57/2015, dar fie cu respingerea in totalitate a Art. 40, fie cu modificarea Art. 40. Majoritatea dintre noi fiind interesati strict de modificarea Art. 40, astfel incat acest articol sa nu aduca atingere modului initial de calcul al pensiilor stabilite Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. De ce nu suntem interesati de respingerea in totalitate a Art. 40? Din simplu motiv ca acest articol pe drept blamat include si o corectie in privinta militarilor pensionati pana in anul 2011. Carora Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat le-a stabilit un termen aleatoriu de aplicare (in termen de maxim 24 luni de la proxima majorare a soldelor/salariilor militarilor un activitate, proxima majorare putand fi insa efectuata la fel de bine si maine, dar si in 2050 sau niciodata). Bineninteles ca mai exista si posibilitatea abrogarii in totalitate a Art. 40. Caz in care pt. a fi aplicabila la modul concret si militarilor pensionati anterior anului 2011, Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat ar trebui modificata/completata, astfel incat sa fie corectata omisiunea din textul initial al legii privind inexistenta unui termen concret de aplicare a legii si personalului pensionat pana in 2011!

  In consecinta, O.U.G. nr. 57/2015 se afla in curs de aprobare in Parlamentul Romaniei. Institutie care are posibilitatea sa intervina pt. a pune in ordine cele mentionate! Usor de zis, dar greu de facut! La modul punctual, O.U.G. nr. 57/2015 se afla in dezbatere la Senat. Senat in care talibanii din Consiliul Legislativ, C.E.S. si din Comisia de Munca au avizat-o pozitiv, adica fara a modifica nicio virgula in privinta perversului atac declansat de Guvern asupra militarilor. In data de 16.02.2016, si-a dat avizul si Comisia de Aparare din Senat din care fac parte si generalii in rezerva G. Oprea si C. Dobritoiu. Ca o surpriza relativ placuta, Comisia de Aparare din Senat a dat aviz negativ pe intreaga O.U.G. nr. 57/2015. Avizul este aici. Am afirmat ca surpriza Comisiei de Aparare din Senat este doar relativ placuta. De ce? Intrucat avizele mentionate au doar valoare consultativa. Evolutia parcursului O.U.G. nr. 57/2015 in Senat poate fi urmarita aici!

  Termenul de dezbatere/aprobare/modificare/respingere a O.U.G. nr. 57/2015 de catre Senat, este 14.03.2016. Urmand ca dupa data de 14.03.2016, O.U.G. nr. 57/2015 sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor care este si for decizional! In ceea ce priveste Camera Deputatilor, intr-un material precedent am prezentat amendamentele pe care le-a depus deputatul Nicolae Mircovici. Daca am retinut corect, desi este deputat, domnul Nicolae Mircovici a depus amendamentele direct la Senat, mai exact la Comisia de Buget Finante – si care este in fapt comisia de care depinde votul final al Senatului! Amendamentele depuse de deputatul Mircovici sunt de departe extrem de rezonabile vizavi de prevederile O.U.G. nr. 57/2015. Simpla revenire a bazei de initiere de la 65% la 80%, corelata cu revenirea la plafonul maxim de 100%, are urmari pozitive substantiale asupra cuantumului pensiilor militare. Un alt amendament deosebit de important este acela ca Ordinul Militar ar urma sa fie remunerat distinct fata de calculele rezultate in urma aplicarii stricte a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Asadar, fara a mai fi intregrat fortat in plafonul de 100%, ci cf. prevederilor in original ale Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Ceea ce este un lucru foarte firesc, in conditiile in care Ordinul Militar este o decoratie atribuita in urma prevederilor legii de căpătâi a unui militar si care este Legea nr. 80/1885 – Statutul Cadrelor Militare.

  Daca ar putea fi loc si de mai bine? Bineinteles! Nu trebuie sa uitam de faptul ca Legea nr. 80/1885 – Statutul Cadrelor Militare in original prevede calculul pensiilor militare prin raportare la venituri, iar O.U.G. nr. 57/2015 anihileaza acest avantaj, prin raportarea calculelor pensiilor doar la solde/salarii. In contrast vadit cu celelelate categorii de pensii de serviciu atribuite altor bresle profesionale si in cazul carora calculul oensiilor de serviciu se raporteaza la venituri!

  In sfarsit, in cazul adoptarii amendamentelor mentionate de catre Senat, cresc substantial sansele ca Art. 40 din O.U.G. nr. 57/2015 sa ajunga la Camera Deputatilor deja preparata intr-o forma extrem de rezonabila!

  Dar nu trebuie nici sa ne imbatam cu apa rece, intrucat rezultatele finale asupra dezbaterii/aprobarii/modificarii/respingerii O.U.G. nr. 57/2015 de catre Parlamentul Romaniei, le vom cunoaste la un termen undeva catre Sf. Paști! ”
  Mentionez ca am postat materialul fara nici o adaugire sau stergere ! 🙂
  Multumesc colectivului de la R-26500
  pentru publicarea acestui material ! 🙂
  Am onoarea sa va salut,
  Aliosa de la XII-D ,
  Colonel ( rtg) Popovici Alexandru .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s