Ziua Veteranilor de Razboi

IMG 1-313
Imagine de la Intalnirea Promotiei 1969 din 16.08.2014

29 Aprilie este ziua cand ii sarbatorim cu dragoste si recunostinta pe cei care au luptat vitejeste pentru fiinta neamului, pentru intregirea tarii. Anul 2015 a fost declarat de guvern „Anul Veteranilor de Război” ( HG nr. 164/2015). Este anul dedicat implinirii a 70 de ani de la incetarea celei mai mari conflagratii a secolului al XX-lea, Al Doilea Razboi Mondial. Decizia a fost luată la propunerea Ministerului Apărării Naţionale, având în vedere contribuţia majoră a Armatei Române la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Eu doresc sa dedic aceste randuri unui veteran de razboi care ne este mai aproape sufleteste, noua, celor din Promotia 1969 a Liceului Militar „Stefan cel Mare” din Campulung Moldovenesc. In 2016 se implinesc 50 de ani de cand am pasit pentru prima data in Liceul Militar. Cine ne-a imbracat cu primele haine militare, acelea din doc kaki? Cine ne-a invatat salutul militar si primele miscari de front, primii pasi de defilare? Cum cine? Domnul colonel (rtr) Gheorghe GUSU, care pe atunci avea gradul de maior! In ceea ce ma priveste eu nu stiam ca tov. Mr. Gusu Gheorghe luptase pe frontul celui de al Doilea Razboi Mondial.

In „Monografia Liceului Militar Stefan cel Mare” scrisa de prof. Mihai BEJINARU si col(r) Doru GUSU, am gasit cateva repere biografice. In anul 1942, Gusu Gheorghe purta gradul de sergent ca fiu al Regimentului 29 Infanterie Dorohoi. A intrat in Scoala Militara de Subofiteri Activi de Infanterie Fagaras. Se intoarce in acelasi regiment pe functia de comandant de pluton. Era vreme de razboi. Pleaca pe frontul de Est. Regimentul sau participa la luptele de la Bug, de unde se retrage si ajunge in tara, in zona Tg. Neamt. Pleaca spre Vest cu Batalionul 9 Vanatori de Munte, luand parte la luptele de pe teritoriul Romaniei, Ungariei si Cehoslovaciei. Dupa razboi urmeaza cursurile Scolii Militare de Ofiteri Activi de Infanterie din Iasi pe care o absolva ca sef de promotie! In anul 1956 este mutat, la cere, in Liceul Militar Stefan cel Mare din Campulung Moldovenesc. Peste 10 ani, in 1966, il intalnim in postura de comandant al companiei noastre de elevi. Ne-a fost mai mult decat un comandant de companie, a fost asa cum trebuie sa fie un parinte, sever dar si bland, exigent dar si dojenitor, iar in ultima perioada a liceului indraznesc sa zic ca unora ne-a fost ca un frate mai mare. Noi am plecat din liceu in 1969, dumnealui a ramas sa indrume alte promotii de elevi pana in 1980 cand a iesit la pensie.

In 18 aprile 2015 domnul colonel a implinit venerabila varsta de 90 de ani! In preajma acestei zile, domnul colonel a avut parte de o surpriza mare, o vizita speciala din partea Colegiului Militar National „Stefan cel Mare” : comandantul colegiului, dl. Col. Dr. Teofil Ispas insotit de elevii fruntasi, Bianca Sava si Sebastian Spanu. Acestia au exprimat respectul si recunostinta intregului personal al institutiei pentru sacrificiul veteranului de razboi Gheorghe Gusu dar si pentru sprijinul continuu acordat de acesta in pastrarea si promovarea valorilor militare si a spiritului „stefanist”.

Domnule colonel, am onoarea sa va salut! Va doresc multa sanatate si multi ani alaturi de cei dragi dvs! La multi ani! Cu deosebita stima,  cdor.ing. (rtr) Scutaru Ioan (fost elev sergent-major, clasa a XII-a C, promotia 1969).

Acasa la dl. col. (rtr) Gusu Gh., vizita delagtiei Colegiului Militar Stefan cel Mare
Sura foto: Colegiul Militar Liceal Stefan cel Mare, Campulung Moldovenesc on 17 Aprilie 2015

Un gând despre “Ziua Veteranilor de Razboi

 1. ” Mai bine mai tarziu decat niciodata ” spune-o vorba din popor ! 🙂
  La Multi Ani, domnule COLONEL ( rtr ) GUSU GHEORGHE la implinirea venerabilei varste de 90 de ani , VETERAN de RAZBOI si fost PRIM COMANDANT de BATALION al promotiei de absolventi LM, 1989 , printre care m-am numarat si eu,
  colonel-ing. ( rtr) POPOVICI ALEXANDRU , clasa XII-D .
  Domnule colonel ( rtr ) GUSU GHEORGHE,
  imi pare sincer foarte rau ca Ministrul Apararii Nationale nu s-a gandit la Domnia Voastra ca la aniversarea a 90 de ani de VIATA , cu ocazia zilei VETERANULUI de RAZBOI ( 29 Aprilie )si a ” Anului Veteranilor de Razboi ” sa vi se confere gradul onorific de GENERAL in retragere pe care-l meritati din plin….
  In sufletul meu Domnia Voastra sunteti de mult GENERALUL care m-a instruit si educat sa devin OFITER si OM ! 🙂
  Am onoarea sa va salut, domnule colonel ( rtr) GUSU GHEORGHE ! 🙂
  In nume personal, da-mi voie prietene NICU , sufletul blogului de fata, sa-ti multumesc pentru minunatele cuvinte adresate Domnului Colonel ( rtr )
  GUSU GHEORGHE,
  caruia ii doresc din toata inima VIATA cat mai lunga ca sa ne ONOREZE cu prezenta si la ANIVERSAREA a 50 de ani ( 2019 )
  de la absolvirea LM, promotia 1969 !!! 🙂 🙂 🙂
  Asa sa ne ajute Dumnezeu ! 🙂
  Aliosa de la XII-D .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s