Liceul Militar „Stefan cel Mare” la Aniversarea a 90 de ani

25 Noiembrie este zi aniversara pentru Colegiul National Militar „Stefan cel Mare” din Campulung Moldovenesc. In anul acesta, 2014, implineste 90 de ani!
Sambata, 22 noiembrie, a avut loc manifestarea de omagiere a celor 90 ani de la infiintarea Liceului Militar „Stefan cel Mare”.
Impresii si  fotografii despre acest eveniment gasiti dand clic pe foto de mai jos:

90 ani LM emblema de onoare a SMG
Gl-mr dr. Ion Ungureanu, (abs. 1978), lct. şef. S.M.F.T., confera Colegiului National Militar – Stefan cel Mare – Emblema de Onoare a Statului Major General

Actul de nastere al Liceului Militar „Stefan cel Mare” a fost consfintit prin Inalt Decret Regal nr. 3889 din 25 noiembrie 1924 al regelui Feridinad.

Iniţiatorul acţiunilor privind înfiinţarea unui liceu militar în partea de nord a Bucovinei a fost generalul de divizie Rujinski Nicolae, inspector tehnic al învăţământului militar (inf. luata de aici!)

In existenta sa, Liceul Militar din Cernuti a fost profund afectat pe de o parte de consecintele ultimatumului din iunie 1940 dat tarii noastre  de catre guvernul sovietic, si pe de alta parte de evenimentele de dupa 23 august 1944!

Pana la sfarsitul conflagratiei mondiale, elevii, profesorii, comandantii si instructorii militari de atunci ai Liceului militar au „colindat” tara in lung si in lat – Cernauti, Roman,Targoviste,Campulung Muscel, Cernauti, Timisoara si Pitesti. Noul guvern instalat de sovietici la 6 martie 1945 a desfiintat Liceul militar „Stefan cel Mare”. Abia peste 8 ani, in septembrie 1953, a fost reinfiintat, dar ascuns sub numele de Scoala Medie Militara nr. 1. Pana la terminarea constructiei noului local din Campulung Moldovenesc, anul 1956, fostu Liceu militar a functionat  in Iasi, in cladirea actualului Spital militar. Din ianuarie 1957 si pana in noiembrie 1999 liceul a purtat acelasi nume ca de inceput, Liceul Militar „Stefan cel Mare”. Din 1999 s-a numit Colegiul Militar Liceal „Stefan cel Mare”  iar de anul acesta, din august 2014,  se numeste Colegiul National Militar „Stefan cel Mare”.

De istoria Liceului militar tine si durata anilor de studii. Pana in anul 1945, cand a fost desfiintat,  Liceul militar avea o structura pe 7 clase de liceu. Asa se face ca elevii intrau de la varsta de 12 ani. Din anul 1956 si pana la promotia noastra din anul 1969, elevii urmau doar doua clase, a X-a si a XI-a. Promotia noastra,  promotia 1969,  a fost prima promotie cu 12 clase de liceu. In 1968 liceul nu a dat promotie. Este si anul cand in scolile militare de ofiteri cu durata de 3 ani (fostle institutele militare superioare cu durata de 4 ani) au fost admisi numai elevi proveniti din liceele civile.
Dupa 1anul 989 s-a permis inscrierea la admitere in liceu si a fetelor. Daca la inceput ele candidau pe aceleasi locuri cu baietii astazi candideaza pe locuri separate. Anul acesta  au fost 20 de locuri pentru fete si 100 pentru baieti.

Primul comandant al Liceului militar (1924 – 1928) a fost colonelul GROGORESCU E. Traian, nimeni altul decat fiul „Eroului de la Marasesti” – Generalul Eremia Grigorescu!
Promotia noastra a avut onoarea de a avea comandant pe colonelul Stefanescu Cristache caruia ii cinstim memoria si prin alegerea sa ca patron al promotiei 1969!
Sa amintim numele directorilor adjuncti si a ofierilor din comanda Liceului miltar in perioada cand noi am fost elevi, intre anii 1966 si 1969: director adj. Bejinaru Mihai, director adj. Mezinu Dumitru, lt.col. Rizea Petru, lt.col. Vrabie Gh, lt.col. Bott Ioan
Ne amintim cu drag si de:
– Comandantii si instructorii nostri militari mr. Gusu Gh, mr. Marinescu C-tin, lt.maj. Berleanu Marian, lt. Ciobanu, lt.maj. Istrate P., lt. Coban C-tin;
– Profesorii diriginti (de la cls A la I): Istrati George, Andries George, Barboi C-tin, Nitulescu C-tin, Nitulescu Virginia, mr. Calin D-tru, Muha Victoria, Radasan Dan;
– Profesorii: Bejinaru Ana, Debren Maria, Capitan Rodica, Calin Elena, Mezinu Maria, Spatarescu M., Weber Maria, Stratan Mircea, Spatarescu M., Capitan Dan, Pavel Nicolae, Cuciureanu A., Cojocaru Nicolae, Mincu Dumitru, Cimpan Toader, Ureche Dumitru, Debren Oleg, Iurascu Ion, Lates Toader, Iuria Dumitru, Raileanu Nicolae, Iacoban Nicolae, Constantin M., Dumitru Dragos, mr. Cristea Aurel, cpt. Ilie Stefan.

La ceas aniversar sa uram LA MULTI ANI Colegiului National Militar „Stefan cel Mare” din Campulung Moldovenesc!

UPDATE
Observatorul Militar nr. 46 ( 26 nov. -02 dec. 2014): Sarbatoare in Cetatea lui Stefan cel Mare, autor  sublocotenet  Marius Mocanu.

Editor text: Nicu Scutaru

Reclame

4 gânduri despre “Liceul Militar „Stefan cel Mare” la Aniversarea a 90 de ani

 1. 1. @Aliosa, @Eugen, va multumesc si va felict pentru aniversarea a 90 de ani de la nasterea Liceului militar Stefan cel Mare!
  2. Astazi de Sfantul Ierah Nicolae, urez LA MULŢI ANI! colegilor care poartă acest nume cu smerenie si credinţă:
  (in ordinea claselor, de la A la I)
  Nicolae Mircovici
  Nicolae Timofie
  Neculai Bahnareanu
  Nicolae Cazamir
  Neculai Marin
  Neculai Sava
  Neculai Epure
  Nicolae Fenes
  Neculai Vizitiu.

 2. De Sfantul NICOLAE ( 6 decembrie) ,
  multa sanatate, putere de munca si un calduros
  La Multi Ani celor ce poarta numele de
  NICOLAE,NICOLITA, NICULAE, NICULITA, NICU si NICA ! 🙂
  Aliosa de la XII-D .

 3. LAZAR EUGEN

  Da, Nicule draga,
  Meriti toata admiratia tuturor „nastureilor” si nu numai a promotiei 1969, promotia „gl. mr. Cristache STEFANESCU”, pentru efortul tau de a semnala activitatile omagiale cu prilejul aniversarii a 90 de ani de la infiintarea CNM „Stefan cel Mare”.
  Imi fac mea culpa ca intru mai rar pe site-ul promotiei noastre.
  Eugen LAZAR

 4. La ceas aniversar, acum la ceas de seara,
  da-mi voie prietene
  sa-ti MULTUMESC din INIMA,
  ca tii SUS steagul
  absolventilorLiceului Militar ” Stefan cel Mare ” Campulunng Moldovenesc promotia 1969, tot mai sus ca sa apara ! 🙂
  Aliosa de la XII-D .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s