O nouă carte scrisă de d-l prof. Mihai BEJINARU

UPDATE – 20.01.2015

A apărut cartea  „Liceul Militar Ştefan cel Mare, profesorii atinşi de aripa creaţiei”

Domnul profesor Mihai BEJINARU, autorul cărţii, vă aşteaptă la telefon 0230.312.692!

Lăsaţi adresa şi la primirea coletului veţi plăti 25 lei + 10 lei taxe poştale.

***

09.08.2013

UN APEL DE SUFLET   (Sursa: Observatorul militar nr. 30/2013 )

Profesorul Mihai Bejinaru roagă absolvenţii Liceului Militar din Câmpulung, promoţiile 1959- 1990 – care au posibilităţi să sprijine editarea lucrării „Liceul Militar Ştefan cel Mare, profesori atinşi de aripa creaţiei”, dedicat împlinirii a 90 de ani de la înfiinţarea şcolii (1924) în Cernăuţii Bucovinei.
Donaţiile în lei pot fi depuse la BCR SA Sucursala Câmpulung Moldovenesc, titular Bejinaru
Mihai, Cod IBAN RON: RO59RNCB023602274 8850002. Cu alese mulţumiri, prof. Mihai Bejinaru,
telefon: 0230/312692; 0735561930.

                                             Extras din Cuvânt înainte

Lucrarea Liceul Militar Ştefan cel Mare, profesori atinşi de aripa creaţiei, completează istoricul instituţiei în care autorul a lucrat între anii 1956-1990 şi de care a rămas legat şi prin scris. Făcând din lucrarea sa un cald şi binemeritat omagiu adus profesorilor pe care activitatea lor creatoare i-a imortalizat în istoria culturii şi civilizaţiei, autorul îşi structurează cartea în jurul câtorva idei care se constituie în capitolele: Orientarea istorico-geografică; Consideraţii organizatorice; Profesori cu preocupări şi realizări de seamă; Micromedalioane; Conexiuni la temă; Între nostalgie şi speranţă şi Comanda liceului cu profesorii şcolii. Aproape simetric, între primele şi ultimele capitole, explicativ-emoţional, găsim cel mai mare spaţiu acordat prezentării, în micromedalioane, a eroilor cărţii: peste 50 de profesori din totalul celor aproape 400 înscrişi în arhivele MApN şi ale liceului, total supus de-a lungul timpului fluctuaţiei şi instabilităţii. Cu tristeţe am aflat că din biografiile unor omagiaţi lipsesc tocmai anii serviţi în liceul militar, că publicaţiile vremii ezitau să-i prezinte pe aceşti profesori ca venind din această instituţie sau aparţinând ei, iar alţii au avut de pătimit pentru vina de a fi trecut pe aici.

În compensaţie, am dedus că motivul plecării la acelaşi nivel de şcoală sau în învăţământul universitar pornea dintr-un imbold lăuntric şi că pentru puţini profesori, liceul militar ar fi fost rampă de lansare în carieră. Dascălii din medalioane, plecaţi sau rămaşi în liceul militar, s-au impus ca modele de creativitate în diverse domenii. Onorând, direct sau indirect, unitatea prin care au trecut, acum, când nu-i prea târziu, toţi merită omagiul autorului. Subscriu la elogii şi ca unul care am binecunoscut personal pe câţiva dintre cei aflaţi în paginile lucrării.

Cartea ne dezvăluie capacitatea autorului de-a analiza şi aprecia realitatea istorică în mod diferentiat şi obiectiv, odată cu preţuirea şi admiraţia sa pentru dascălii cu har didactic şi preocupări care să le desăvârşească şi împlinească personalitatea, elogiind lucrul bine făcut, grija şi respectul pentru adevăr. Peste întregul text transpare suflul patriotic ce l-a animat şi călăuzit pe autor, strădania de a scrie într-un limbaj curat, limpede, adecvat, convingător, în care se resimt, integrate armonios, vibraţiile inimii cu spontaneitatea, sinceritatea, frumuseţea şi lumina ademenitoare şi cuceritoare a gândurilor unui slujitor devotat al şcolii şi izvoditor de slove pentru semeni şi urmaşi.

Este o cinste pentru Liceul Militar Ştefan cel Mare din Câmpulung să aibă în bibliotecă, pentru educatorii, elevii şi absolvenţii liceului, o asemenea carte, avându-l autor pe neobositul fost profesor, diriginte, metodist şi director-adjunct Mihai Bejinaru.

PROF. UNIV. DR. MIHAI IACOBESCU, UNIVERSITATEA ŞTEFAN CEL MARE – SUCEAVA, 2012

Sursa: Observatorul militar nr. 30

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s