Un punct de vedere

„Generaţia noastră, dacă-şi simte vreo chemare, va trebui să dea lupta pe tărîmul eticii. Va trebui să combată cu disperare fanariotismul, şiretenia, pehlivănia, scepticismul trivial şi jovialitatea zeflemistă cu care românul nostru trece peste cele mai tragice situaţii. Revendicăm pentru onoarea acestui popor puţin sentiment tragic al existenţei şi puţină amărăciune conştientă în locul operetei sinistre care ne macină energiile cu veselă indiferenţă şi nesimţită inconştienţă. Cu alte cuvinte, să creăm o etică românească.” (Mihail Ralea -1896-1964)
Articolul a apărut în revista „Viaţa Românească” nr.1, ian.1927

Cu riscul de a-mi atrage ostilităţi exprimate sau neexprimate, îmi permit să fac o incursiune scurtă într-o perioadă care ne-a fost prezentată, în manuale şi de către profesori, celor din generaţia noastră, într-o manieră discutabilă. Am făcut cu toţii o şcoală serioasă, am muncit din greu pentru ceea ce am ajuns, însă „sentimentul românesc al fiinţei”( Constantin Noica) l-am dobîndit prin educaţia de acasă, prin înflăcărările noastre tinereşti. In august 1968 eram aproape nişte copii. A fost momentul nostru (şi , să recunoaştem, şi al lui Ceauşescu!) de graţie existenţială. Eram naţionalişti, mîndri că sîntem români, că se luase poziţie oficială de condamnare a invadării Cehoslovaciei. Cîţi dintre băieţi nu v-aţi făcut valiza, aşteptînd cu înfrigurare să fiţi chemaţi la Liceul Militar? Cîţi nu citiseră „Pe frontul de Vest nimic nou”?
Istoria naţionalismului românesc nu a început cu noi.
In primăvara anului 1919, într-o după-amiază, un grup de 20 de tineri, elevi de liceu din cursul superior şi, unul dintre ei, absolvent al Liceului Militar Mînăstirea Dealul, s-au strîns în pădurea Dobrina pentru a lua hotărîrea ca, în condiţiile în care armata bolşevică va trece Nistrul şi apoi Prutul, ajungînd să încalce şi locurile noastre, ei să se retragă în munţi , să se înarmeze şi să organizeze un centru de acţiune şi de rezistenţă românească, să menţină o stare de spirit de neaplecare. Tinerii au depus jurămînt.
Acestea au fost auspiciile sub care s-a format mişcarea de dreapta românească, apoi de extremă dreaptă cu toate consecinţele mai mult nefaste decît faste.
Corneliu Zelea Codreanu (1899-1938), bucovinean, de origine, se pare, polonă, era fiul unui profesor de limba germană (Moş Zagreb, cum îi spuneau elevii lui!). El a fost ponegrit în fel şi chip, prezentat ca un derbedeu , un repetent care s-a lansat în politică fiindcă nu i-a plăcut şcoala.
Codreanu a avut avînturi tinereşti şi sentimentul onoarei. In 1924 a tras, într-adevăr, într-o sală de judecată asupra prefectului de Poliţie, Manciu, care aresta discreţionar pe tinerii moldoveni care se afiliau mişcării naţionaliste.(Mai tîrziu, nu prea vorbea despre asta!) A fost arestat şi procesul judecat la Turnu Severin. Un număr impresionant de avocaţi ardeleni s-au oferit să-l apere. Toţi au venit cu cocarde cu tricolorul.A fost achitat, iar în Gara de Nord i s-a făcut o primire aproape trimfală. Nu este de apreciat asasinatul, indeferent care ar fi fost motivaţiile, însă democraţiile din Europa nu mai existau. Existau cele două curente ideologice: internaţionalismul socialist (de stînga) şi naţional-socialismul(de dreapta).
La început a fost impresionat de profesorul A.C.Cuza, apoi s-a distanţat de el.A avut ca apropiaţi pe Radu Mironovici (Bădia), care a făcut închisoare din 1934 pînă în 1964, pe Ionel Moţa, pe generalul Zizi Cantacuzino (Grănicerul), pe Vasile Marin. Respectînd documentele, fără mînie şi părtinire, despre Zizi Cantacuzino, un general francez (nu-l ştiu în acest moment!) a spus că este omul „pe care să-l închizi în timp de pace şi să-i dai drumul în timp de război”. Ionel Moţa şi Vasile Marin au murit la Majadahonda în 1937, în timpul răboiului civil din Spania.
Inainte de aceste evenimente, tinerii făceau tabere de muncă. La Vişani, în judeţul Buzău, au început construcţia unui dig care să prevină inundaţiile, însă au fost arestaţi, iar digul dărîmat. Ei se constituiau ca o primejdie permanentă pentru guvernele care s-au succedat. Franţa şi Marea Britanie reclamau faptul că organizaţia se declara ostilă marilor democraţii occidentale şi Societăţii Naţiunilor.
. La alegerile din1937, dreapta românească a ieşit cu 66 de mandate. Ei au fost cei care s-au adresat, pe înţelesul ei, unei mase rurale ortodoxe, a cărei nădejde nu mai rămăsese decît în Dumnezeu. Mergeau călare, îmbrăcaţi în costum naţional. Codreanu a fost, cred depăşit de evenimente. In 1937, regele spunea: „După rezultatul alegerilor, ar trebui să chem pe Codreanu la guvernare”.( Nu l-a chemat. Ei nici nu aveau vreun program de guvernare, erau nişte idealişti, nu rareori fanatici crezînd că vor învinge cu mîinile goale marea şi atotstăpînitoarea finanţă evreiască şi proclamînd cultul sărăciei. Săraci au fost mulţi, însă alţii, destul de mulţi s-au îmbogăţit bine:Nae Ionescu, Iosif Constantin Drăgan (trezorier, plecat în Italia, întors în România după 1990, căsătorindu-se pentru a doua oară, la vîrstă înaintată cu fiica generalului Guşă, lăsînd-o o văduvă veselă!).
In 1937 Goga a devenit prim-ministru. Regele Carol al II-lea nota în jurnalul său: „Goga, umflat ca un broscoi, a acceptat imediat”.După 40 de zile, guvernul a căzut, iar regele nici nu s-a deranjat să-l anunţe dinainte pe Goga. Acesta din urmă a aflat că nu mai este prim-ministru cînd a ajuns la cabinet.
Codreanu era un duşman declarat al regelui . Mişcarea era antimonarhistă şi cu accente antisemite în sensul că românii erau totdeauna obstrucţionaţi de evreii care deţineau nu numai marea finanţă (Aristide Blank era unul dintre ei), dar şi monopolul în comerţ, industrie, presă.
In 1938 i-a adresat o scrisoare lui Nicolae Iorga în care i-a reproşat ( în termeni absolut civilizaţi) că este necinstit sufleteşte. Iorga era consilier regal, l-a dat în judecată pe Codreanu, iar acesta a fost încarcerat. In noaptea de 29-30 noiembrie , Codreanu a fost omorît la intrarea în pădurea Tîncăbeşti, alături de alţi treisprezece camarazi. S-a invocat fuga de sub escortă. Ei erau transportaţi într-un break , legaţi de mîini şi de picioare. Au fost strangulaţi, apoi , la Jilava, unde gropile erau deja pregătite, au fost împuşcaţi în spate pentru a se dovedi că voiseră să evadeze.
A fost o perioadă grea sub aspect politic. Guvernanţii îi prigoneau, îi arestau şi îi omorau, apoi, ca răspuns, legionarii formau cîte un comando şi suprimau pe ceilalţi.
Am deschis prezentarea cu un citat din Mihail Ralea, socialist, de stînga.
Mişcarea începuse şi ea cu ideea de a crea o etică românească. „Au fost nişte idealişti care au mers spre ideal cu pistolul în mînă” (Mihail Sebastian).
In timpul scurtei guvernări legionare (6 sept.1940-21 dec.1941) nu s-a mai ţinut cont cine a intrat. Mişcarea degenerase. După acest eveniment, cei ce au avut posibilităţi materiale au plecat în străinătate, iar ceilalţi şi-au pierdut tinereţea sau viaţa în închisoare. Aşa cum a fost, a fost mişcarea noastră de trezire a conştiinţei naţionale.

Prof. Camelia Zamfira

Editat de Ilie Matra

10 gânduri despre “Un punct de vedere

 1. Mihai Pavel

  Ilie,
  Apreciez interventia si sper ca luarile de pozitie ale colegilor fatza de anumite manifestari informative, sa fie pertinente si marcate de politetzea care ne caracterizeaza. Respect demersul informativ al doamnei profesoare, in acelasi timp sunt de acord cu cele afirmate de colegul nostru, exceptand tonul abrupt. De peste mari si tzari va spun ca sunt mandru ca sunt colegul vostru. S-auzim numai de bine.

 2. Ilie draga, eu am inteles ca trebuie sa tac, nici o problema, asa va fi. Nu am jignit-o pe d-na profesoara, i-am sugerat doar ca o singura sursa de informare este departe de obiectivitate necesara unui demers istoric. In literatura de specialitate exista lucrari mult mai bine documentate, este drept mai vechi si cu conotatii departe de ce se doreste a infatisa astazi despre istoria miscarii legionare in Romania. Oricum eu multumesc ca m-ati acceptat cu bunele si cu relele mele. Am deranjat suficient ca sa ma consider inutil in demersurile mele. Nu doresc nimanui sa se simta filat si ascultat si in final sa primeasca (bomboana pe coliva) confirmarea faptului si chiar numele initiatorului.

 3. D-na (D-ra sau domnule), o mica problema de logica elementara. Afirmati sus si tare ca marele guru Cornelius Zelinscky (scrierea vremii eu nu am ce face) a fost elev al LM de la Manastirea Dealu, d-na, d-ra ori era la LM ori era la gimnaziu (preopinentul este nascut in oct.1899), hotaritiva si domnia voastra si biograful lui Cornelius Zelinscky despre ce vorbim. Poate o lectura mai atenta a istoriei miscarii legionare in Romania (Buzatu, Constantinescu si altii). Cat despre batranii legionari Suru sau Pantelimon Califache, numai de bine dar si uitarea isi are rostul ei. De ce au trebuit sacrificati niste oameni ( si inca ce oameni) pentru a reliefa „marea personalitate ” a unui om, adevarat cu o carisma exceptionala, un orator de exceptie si ca de obicei un om slab psihico-volitiv (el a figurat pe statele de plata ale SIS-ului lui Moruzov asa cum Horia Sima a figurat pe statele de plata ale SIS-ului lui Cristescu).Acesta da patriotism, incercati o citire atenta a stenogramelor convorbirilor Cristescu – Fabricius, ve-ti avea multe si placute surprize. Cornelius Zelinscky s-a considerat in permanenta un supraom si a incercat sa impuna acelasi lucru si celor din jur, Vezi „Carticica sefului de cuib”, dar a uitat ca in fata este regele Carol al II-lea, un om de un paragmatism cinic si asta l-a costat viata si chiar averea. Apropos, niciodata si chiar niciodata nu a fost un om sarac si asta se poate demonstra extrem de usor astazi cand urmasii se lupta pentru revendicarea averii lui si nu putina.

  1. Ilie

   Stimate coleg Gimiga, nu imi inchipuiam ca exprimarea unui punct de vedere poate fi generatoarea unui asemenea sir de manifestari. Lasind la o parte greselile pe care le faci si despre care am mai vorbit in repetate rinduri, si nu ma refer la greseli de continut pe care nu am caderea si timpul pentru a le verifica, ci de exprimare, de forma, de limba romana in ultima instanta, in comentariile tale dai dovada si de o comportare sa ii zic asa „cazona’ desi nu mi-a placut niciodata termenul. Sa clarificam un aspect: Doamna profesoara Camelia Zamfira este pentru noi toti, inclusiv pentru tine, o DOAMNA, nu domnisoara. nu ‘ea’ nu „el” nu eleva la LM sau la gimnaziu pe vremea lui CZ. Daca termenul „doamna” nu convine atunci se poate folosi titlul cu care semneaza articolul: Profesor. Iti aduc aminte, pentru a cita oara, ca titlul acestui blog este: „Absolventi 1969”. Nu este un blog personal, ci ne reprezinta pe noi absolventii LM Stefan cel Mare promotia 1969. Vrei un blog unde sa nu trebuiasca sa tii cont de nimic? Daca da, deschide-ti un blog personal si ai toata libertatea de exprimare, sint atitea exemple.

 4. Curat, murdar. Doamna (domnisoara)profesoara incearca sa ne lumineze cu publicatiile Ed. Humanitas, in ceia ce priveste miscarea legionara.Tirziu, foarte tarziu doamna (domnisoara). Incercati sa intrati in profunzimea problemei si veti avea o imagine care pur si simplu va va ului. Lasati la o parte, d-an (d-ra) optiunile partinice sau ideologice in raport cu ed.HUMANITAS (fosta Eitura Poitica- pentru aducerea aminte) dar ca sa nu mai pierdem timpul, dinttr-un criminal efectiv sau dictatorial nu avem cum sa scoatem un erou national si mai putin un patriot.

 5. E normal ca un personaj controversat sa nasca
  controverse si e logic sa ne respectam opiniile, cum
  logic exista posibilitatea sa avem toti dreptate precum
  in justitie, unde dreptatea nu are legatura cu adevarul.
  Camelia Zamfira a retinut licenta „neavenit”, pe care am
  trimis-o la lada de gunoi a istoriei, fiindca nu
  corespundea standardelor acestui blog.
  Trimiterile bibliografice nu au substanta atat timp cat
  autorii respectivi nu precizeaza sursa propriei lor
  documentari.

 6. Camelia Zamfira

  Am citit, domnilor colonei, am citit mult, poate nu destul!
  Ca să nu mai lungesc vorba, ca să nu vă mai contrariez, vă spun doar că uneori informaţiile parcă ar fi luate din „Istoria” lui Mihail Roller, cel care ne-a contrafăcut istoria şi care ne-a impus o gîndire inspirată din altă cultură!
  Rămîneţi cu bine, domnilor colonei!

  Camelia Zamfira

  P.S. Trimiterile bibliografice le-am notat doar pentru a vă încredinţa că ştiu ce înseamnă un studiu!

  Să trăiţi!

 7. Camelia Zamfira

  Domnilor Colonei!
  Imi permiteţi să raportez:
  Orice enunţ al meu este lovit de nulitate, fiindcă sînt „neavenită” în discuţiile D-voastră.
  Punctul meu de vedere se referă la faptul că, în timp ce mai toate popoarele, îşi asumă bunele şi relele istoriei lor, pe care n-au făcut-o indivizii, ci au suportat-o, noi românii avem fatala predispoziţie de a ne dezice de ea.
  „Naţionalismul compensa lipsa de coeziune socială şi lipsa sentimentului valorii de sine prin identificare cu naţiunea”
  (Armin Heinen – Legiunea Arhanghelul Mihail-, Ed. Humanitas, Buc., 2006, p.74)
  C.Z.Codreanu a fost elev al LM M-rea Dealu între 1912-1916 şi a fost coleg acolo cu socialistul Petre Pandrea care aminteşte asta în memoriile sale. Apoi, la 1 sept.1917 a intrat în Sc. Militară de Infanterie de la Botoşani. (Francesco Veiga, Istoria Gărzii de Fier, 1919-1941, Ed. Humanitas, Buc.1993, p.18)

 8. Nelule draga, Legiunea Arhanghelului Mihail a luat fiinta la Iasi, facultatea de drept, sub auspiciile prof. A.C.CUZA in 1921. O copie a fasciilor italiene propuse si impuse de catre Musolini. In 1924, simultan cu PC din Romania” a fost scos in afara legii ca partid, neavand nici macar o masa electorala marcanta. Revine cu aceiasi titulatura in 1928 si se transforma in „Partidul totul pentru Tara”, cred ca in anul 1932, de aici incolo incepe un adevarat razboi asupra doctrinei acestui partid, daca a existat si asupra personalitatilor din conducere. Nimeni nu poate nega aderenta la acest partid ale unor nume meri ale literaturii si culturii nationale, Nae Ionescu (considerat ideologul partidului), Radu Gyr, V.Voiculescu, M.Eliade, Matilda Cantacuzino, Martha Bibesco, Ioan Calciu Dumitreasa etc. Ceia ce spun eu sunt lucruri cunoscute si hai sa revenim la subiect. Corneliu Zelinschi (Zelinski, dupa unele foi matricole ale vremii), bucovinean de origine polono-germana, nu avea cum sa treaca pe la LM de la Manastirea Dealu. Zona Targovistei (LM de la Manastirea Dealu este situat la 6 Km. NE de resedinta jud. Dambovita) a fost sub ocupatie germana, intre nov.1916-oct.1918, ba chiar cladirile LM au fost utilizate ca spital militar. In registrele Scolii Fiilor de Ofiteri de la Iasi nu figureaza nici un Zelinschi (nici nu avea cum, nu era fiu de ofiter). Unde o fi facut Cornelus Zelinschi LM habarnuam, in fond, niciunul din biografii sai nu specifica perioada de scolarizare, foaia matricola si stabilimentul. Posibil ca o cautare in arhivele de la Radauti si Husi sa dea rezultate palpabile. In conditiile in care in anul universitar 1919-1020 el figureaza ca student al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi se nasc ceva intrebari, d-na (d-ra)prof. ar trebui sa mai citeasca pe ici pe colo, chiar in punctele in care nu plac. Sa nu uit, o fi sau nu o fi, un patriot Cornelius Zelinschi Codreanu, dar pentru crimele faptuite sau ordonate de catre domnia-sa, NU EXISTA SCUZE, IERTARE SAU UITARE.

 9. Codreanu pe langa numeroase fapte de arme era si un bun
  manuitor al cutitului si batei ciobanesti. A reusit sa-l
  mutileze pe rectorul universitatii iesene si sa boicoteze
  cursurile profesorilor non-cuzisti.Fiind sarac si
  neprihanit a reusit sa transporte 400 de studenti, de la
  Iasi la Tg. Jiu, unde s-a desfasurat un congres al
  tineretului legionar.Tanarul avocat Mota, fiu de preot din Orastie, si-a lasat nevasta si copiii si a plecat
  sa-l apere pe Cristos(spunea el)! A reusit sa publice
  500-800 de editoriale post-mortem, la ziarul legionar
  unde era redactor.In asemenea conditii a luat fiinta
  Legiunea Arhanghelului Mihail in anii 28′, ulterior
  Partidul totul pentru Tara.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s