„Nestor Pilio”

   Acesta era numele atribuit  savantului roman Nicolae Iorga la numirea sa ca membru al Academiei degli Arcadi din Roma, in anul 1932. Pastrand traditia, fiecaruia, la primirea in Academie, i se atribuia un nume luat din Antichitate. Pentru Iorga l-au ales pe cel de Nestor Pilio, un batran intelept, mentionat in cele mai renumite opere grecesti, despre care legenda spune ca ar fi trait trei vieti, tot atata cate i-ar fi trebuit unui om sa scrie vasta opera a lui Iorga, concretizata in 1250 de titluri de carti, peste 25000 de articole si numeroase reviste. „Viata se traieste prin munca” spunea Iorga, dormea mai putin de patru ore, avea o memorie si o putere de judecata uluitoare, era un adevarat fenomen. La numai sase ani citea in limba franceza, dar si carti despre istoria nemului nostru. A invatat sa scrie si sa vorbeasca in limbile franceza, germana, italiana, engleza, spaniola, portugheza, daneza, olandeza, suedeza, norvegiana, latina, elina si turca.

   Drept recunostinta pentru munca sa, la 26 mai 1910, este ales membru al Academiei Romane. In acel an a publicat 33 carti, iar in 1913-43 carti, intre care „Istoria romanilor”, care era interzisa in Transilvania. Totusi ajunge acolo folosind coperti false, purtand titlul:”De-ale noastre sau noul metod de a cultiva cartofi”. La 27 noiembrie 1940, bandele legionare i-au curmat viata. Cat de potrivite pentru acel moment sunt versurile sale:

                               „A fost taiat un brad batran, 

                                Fiindca facea prea multa umbra”

Acum, la comemorarea celor 70 ani de la asasinarea barbara a lui Nicolae Iorga, sa ne amintim de cugetarea scrisa de el, un motto pentru romani:

„Recunoasterea posteritatii- un giulgiu de aur pe trupul celui asasinat”

by Ioan CHIBA

11 gânduri despre “„Nestor Pilio”

 1. Nelu

  Varianta II:
  secera, secerare= procedeu tactic de initiere a
  focului pe timpul secerisului, de unde si expresia:
  ” foc de secerare”!
  Intre noi fie vorba, participantii la cursurile de
  la Eforie erau niste copii nevinovati, care culegeau
  spice de pe pamantul capitanului iar spre seara
  pregateau programul de guvernare!

 2. Nelu

  Imi amintesc ca prin vara incepea campania secerisului
  iar mai tarziu toamna se recoltau cartofii si abia apoi
  se culegeau strugurii si porumbul!
  o sa tin legatura cu Mitru, pentru unele detalii tehnice.

 3. Nelu

  @Mitru,
  Multumesc pentru interventia ampla si bine documentata!
  Pentru mine multe informatii cuprinse in aceasta postare
  sunt inedite. Despre C.Z.Codreanu aveam o impresie buna,
  mai ales dupa ce am citit dicursurile tinute la scoala
  de vara de la Carmen-Silva, unde legionarii impleteau
  armonios teoria cu practica, recoltand lanurile cu grau.

 4. Unii istorici (mici si mititei) inca se mai chinuie sa demonstreze implicarea lui Iorga in asasinarea lui CZ Codreanu. Moartea sa fusese hotarata la Berlin, in acest sens exista hartoage. Sa ne amintim de trecerea meteorica a lui Carol al II-ea, la intoarcerea din Anglia, prin parohia lui Hitler, scurta sa discutie cu capii guvernului german si asasinarea lui CZ Codreanu, ordonata inca din tren, se pare undeva pe teritoriul Ungariei, parca se cam leaga. Toti implicatii au dus cu ei in mormant aceasta taina iar noi cautam adevarul in niste tigve goale, treaba arhelogilor. Acum hai sa o discutam si pe cea dreapta (nu dreapta politica), nici CZ Codreanu (Zelinschi parca dupa numele de familie, un alogen ca multi altii), un student anonim, chiar codas, la invatatura, dar bun de gura, remarcat, doar pentru acest lucru, de catre profesorului AC CUZA. Dor de carte nu prea avea dar isi constientiza si exersa, talentul nativ mobilizator asupra maselor, posesorul unei retorici exceptionale si a unei capacitati de a sustine, fara un text anterior conceput, discursuri inflacarate, inflamatoare si deosebit de pigmentate cu invinovatirea tuturor, era capabil sa demonstreze ca albul este negru si chiar invers. Codreanu a fost un orator exceptional aflat in spatele unui tip coleric,orgolios fara masura, dar las si implicit razbunator in acelasi timp. Episodul cu prefectul Manciu este o proba a lasitatii si a dorintei de a accede la titulatura de erou al acestui specimen uman cu un caracter extrem de complicat si duplicitar in acelasi timp Un caracter pur contradictoriu dar cu un spirit organizational nemaipomenit. Am citit o carte interesanta despre istoria miscarii legionare, scrisa de un legionar stabilit in Argentina (am sa o caut in biblioteca la Bucuresti, numele este extremde cunoscut, dar am un lapsus), publicata la noi cred prin 1995-1997, in care elogiile aduse lui Codreanu sunt exceptionale, dar puse in contrast cu cele ale simistilor (adeptii lui Horia Sima, incepand cu raposatul popa Calciu-Dumitreasa si Pantelie Theodoru) se neutralizeaza ca intr-o reactie chimica, acid – baza. Se pare, dupa unele spuse ale batranilor legionari, ca H.SIMA nu este chiar un nevinovat in uneltirile pentru asasinarea lui CZ Codreanu. Parca ulterior intre Carol si Sima a intervenit chiar un fel de pact de neagresiune. Nerespectat de catre nici o tabara dar consemnat de istorie. In fond este subiectul pe care H. Sima l-a evitat, chiar cu badaranie uneori, in toate interviurile date. Moartea, judecatorul suprem in toate conflictele, mai mult sau mai putin politice intre oameni, a rezolvat si aceasta problema trimitindu-l si pe H.SIMA in fata tribunalului suprem ca sa-si sustina nevinovatia in fata paratorului Codreanu. De rezultatul procesului nu sunt sanse sa aflam cate ceva, pana si martorii principali au trecut in lumea umbrelor de mult asa ca ramanem ca la inceput.

 5. Nelu

  @ NICU,
  Odata cu aparitia fortelor de dreapta climatul politic
  s-a incrancenat. Prim-ministri care au incercat sa
  impuna unele masuri coercitive sau punitive, au fost
  lichidati cu sange rece. Asa s-au petrecut lucrurile
  cu I.G.Duca in 1933,A.Calinescu in 1939 si Iorga in 1940.
  Se spune ca N.Iorga ar fi avut un rol in izolarea si
  lichidarea lui C.Z.Codreanu, poate si de acolo se
  trage razbunarea legionara!

 6. Nelu

  In calitate de senator avea un discurs vehement si direct.
  La constatarea ca nu are ce sa invete de la un inginer, vizandu-l pe Ionel Bratianu- inginer de poduri si prim-ministru-acesta i-a replicat calm:
  – Masura dle. Iorga, masura…

  1. Nicu

   Nelu,
   N. Iorga a fost promotorul semanatorismului- curent literar si cultural- si de pe acest piedestal a fost adversarul unor mari oameni politici, cel amintit de tine, dar si Iuliu Maniu, C. Stere… Iorga nu numai ca a scris istorie, dar s-a si confruntat la propriu cu ea, s-a solidarizat cu taranimea -rascoala din 1907-, primul razboi mondial, miscarea antifascista … Nu era omul sa-si infraneze cuvintele. Iorga era necomensurabil, cand prea utopic, cand prea conservator… Idealul sau s-a prabusit cand a comis o eroare, a preluat puterea intr-o perioada dificila, criza din 1929 … inceputul ascensiunii fortelor de dreapta … carora nu peste multi ani i-a cazut victima…

 7. Nelu

  Nicu,
  Iorga era foarte atasat de familie! In clasa a II-a
  dadea meditatii pentru a-si ajuta mama!
  Despre armata spune ca,” vrei nu vrei trebuie sa ai
  bani tot timpul”.

  1. Nicu

   Nelu,
   Pana sa ajunga la abecedar, la cinci ani citea din Cronicile Romaniei- Letopisetele Moldovei si Valahiei- carti tiparite cu litere latine sub ingrijirea lui Mihail Kogalniceanu in anul 1872. Stia sa citeasca si in franceza adevarata nu aceea vorbita de guvernante. A dovedit unei domnisoare frumoase, fiica de farmacist, ca poate citi direct in romaneste un text scris in franceza …

 8. Nicu

  Nelu,
  amintind de Nicolae Iorga, e si o datorie de onoare de a nu lasa sa se astearna uitarea ca apele pe suprafata marii.

  La Valenii de Munte, in 25 septembrie 1934, Nicolae Iorga termina o lucrare memorialistica de exceptie: ORIZONTURILE MELE – O VIATA DE OM- ASA CUM A FOST in peste 700 de pagini, tiparita in trei editii: 1934, 1972, 1976. In primele pagini spunea ca ne nastem cu datoria de a duce mai departe viata parintilor, mosilor, stramosilor:

  „I-am simtit totdeauna in mine si cu mine si, daca am facut si un lucru bun, lor li l-am inchinat in partea care lor le revine, intocmai asa cum plugarul antic depunea o parte din rodul campului sau al turmei inaintea icoanei zeului. Caci ei, antecesorii, sint zei, zeii mostri ocrotitori pe cai pe care constiinta noastra trebuie sa le aleaga, caci ele vin de la multi din ei si sint asa de deosebite, adesea cum ei au fost deosebiti. … Am ajuns a intelege si a vorbi usor limbi pentru ca ei le-au vorbit, am gasit in mine, pentru idei, un fir inodat de dinsii, pe care n-aveam decat sa-l duc inainte. … Am fost nascut cu orizonturi departate in spatiu si timp, cu prevestiri de strainatati din fundul lumii si cu viziunile unui trecut din adincul vremilor.”

  Incheie memoriile asa:

  „Si stau, la saizeci si doi de ani ai mei, sigur si tare, mindru, drept inaintea constiintei mele si a judecatii vremurilor”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s