In memoriam

Stimati prieteni,
Stimati colegi,
Stimati camarazi,
Imi vine greu sa astern aceste randuri. Dar ca unul, pentru care in periada august 1998-iulie 2002, Polonia a fost pentru mine a doua casa, a doua masa, as putea spune chiar a doua patrie, imi revine misiunea trista de a pune in fata dvs. lista militarilor polonezi (sau a civililor din cadrul M.Ap.N.) decedati in catastrofa aeriana de la Smolensk (Rusia). Pe unii i-am cunoscut personal, mai mult sau mai putin. Cu o parte din acesti cunoscuti am avut, in acea perioada, relatii de amicitie diplomatica. Cu certutudine si dl. Gl. Bg. (rez.) Margarit Mihaiu ii va recunoaste pe unii dintre cei decedati. Iata o parte din lista celor 97 de disparuti:
1) KOMOROWSKI Stanislaw Jerzy – subsecretar de stat pentru politica de aparare in M.Ap.N.;
2) Gl. (4 stele) GANGOR Franciszek – seful Statului Major General;
3) Gl. Div. (2 stele) BUK Tateusz – comandantul Fortelor Terestre;
4) Gl. Armata (Broni) pilot (3 stele) BLASIK Andrzej – comandantul Fortelor Aeriene;
5) Viceamiral KARWETA Andrzej – comandantul Marinei Militare;
6) Gl. Armata (3 stele) KWIATOWSKI Bronislaw – comandantul Fortelor Armate de Operatii;
7) Gl. Div. (2 stele) POTASINSKI Wladzimierz – comandantul Fortelor Speciale;
8) Gl. Bg. (1 stea) GILARSKI Kazimierz – comandantul Garnizoanei Varsovia;
9) Gl. Div. prof. dr. docent PLOSKI Tadeusz – Episcopul Catolic de Campanie al Armatei Polone;
10) Gl. Bg. preot dr. MIRON-CHODAKOWSKI Miroslaw – Episcopul Ortodox de Campanie al Armatiei Polone (Arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Polone, cel care cu siguranta, urma sa devina Patriarhul Bisericii Ortodoxe Polone).
11) Gl. Bg. (retragere) NALECZ-KOMORNICKI Stanislaw – cancelarul Fundatiei “Ordinul Militar-Virtutea Militara”;
12) Col. LUBINSKI Wojciech – medicul presedintelui Republicii Polone
13) Col. (rez.) DEMSKI Zbigniew – membru al Fundatiei “Ordinul Militar-Virtutea Militara”; (Tare ma tem ca este una si aceeasi persoana cu fostul atasat militar polonez in Israel pe timpul lui Mihai Axante si in Grecia pe timpul lui Vasile Preoteasa-Anghelescu Viorel).
14) Col. preot PILCH Adam – loctiitorul Episcopului Evanghelic Militar al Armatei Polone;
15) Lt. Col. OSINSKI Jan – reprezentant al Ordinariatului de Campanie al Armatei Polone;

16) SZMAJDZINSKI Jerzy – Vicepresedinte al Camerei Deputatilor, fost ministru al apararii (19.10-2001-19.10-2005). Era si canditatul stangii, cu sanse reale de castigare a alegerilor prezidentiala, din aceasta toamna.
17) SZCZYGLO Alexander – seful BBN (Biroului de Securitate Nationala) de pe langa presedintia R.P. din 15 ianuarie 2009. Fost ministru al apararii in perioada 19 august-16 noiembrie 2007. (Era un fel de omolog al lui Ioan Talpes cand era la presedintia Romaniei).
Echipajul avionului:
1) Cpt. Pilot PROTASIUK Arkadiusz – cdt. aeronavei;
2) Mr. pilot GRZYWNA Robert Karol – pilot second;
3) Lt. ZIETEK Artur Karol – navigator;
4) Serg. Maj. MICHALAK Andrzej – personal tehnic;
5) MONIUSZKO Justyna – stewardesa;
6) MACIEJCZUK Barbara – stewardesa;
7) JANUSZKO Natalia – stewardesa.
Dumnezeu sa-i odihneasca!
Cu respect si gratitudine,
Col. (rez.) Eugen Lazar

Discursul pregatit de Presedintele Kaczynski:

Dragi reprezentanti ai familiilor celor ucisi la Katyn. Doamnelor si Domnilor. In aprilie 1940, peste 21.000 de prizonieri polonezi din lagarele si inchisorile NKVD au fost ucisi. Genocidul a fost comis la dorinta lui Stalin si la comanda celei mai inalte autoritati a Uniunii Sovietice.

Alianta dintre cel de-al Treilea Reich si Uniunea Sovietica, Pactul Ribbentrop-Molotov si atacul sovietic asupra Poloniei din 17 septembrie 1939 au atins un punct culminant terifiant prin masacrul de la Katyn. Nu numai in padurea Katyn, dar si in Tver, Harkov si alte locuri de executie necunoscute, cetateni ai celei de-a doua Republici Poloneze, oameni care au pus baza statalitatii noastre, care si-au servit patria cu tarie au fost ucisi.

In acelasi timp, familiile celor ucisi si mii de cetateni ai teritoriului rasaritean al Poloniei antebelice au fost trimisi in exil in locuri indepartate ale Uniunii Sovietice, unde suferinta lor indescriptibila a marcat drumul Golgotei Poloneze din Rasarit.

Cea mai tragica oprire pe acest drum a fost Katyn. Ofiteri, preoti, oficialitati, politisti, vamesi si gardieni polonezi au fost ucisi fara judecata si fara condamnare. Au fost victimele unui razboi cumplit. Uciderea lor a fost o incalcare a drepturilor si conventiilor din lumea civilizata. Demnitatea lor ca soldati, polonezi si oameni, a fost terfelita. Gropi ale mortii aveau drept scop sa ascunda pentru totdeauna trupurile celor ucisi si adevarul despre aceasta crima.

Lumea nu trebuia sa afle niciodata. Familiilor victimelor li s-a luat dreptul sa-i jeleasca in public pe cei ucisi, sa-i comemoreze cu mandrie. Pamantul a acoperit urmele crimei si minciuna trebuia sa o stearga din memoria oamenilor.

O tentativa de a ascunde adevarul despre Katyn – rezultatul unei decizii luate de cei care au pus la cale aceasta crima – a devenit una dintre temeliile politicii comuniste in Polonia postbelica: o temelie mincinoasa a Republicii Populare Polone.

A fost momentul in care oamenii au fost nevoiti sa plateasca un pret greu pentru ca stiau si-si aminteau adevarul despre Katyn. Totusi, rudele celor ucisi si poporul curajos au pastrat amintirea, au aparat-o si au transmis-o mai departe catre urmatoarele generatii de polonezi. Au reusit sa pastreze amintirea Katyn in perioada comunista si sa o raspandeasca in perioada Poloniei libere si independente. Drept urmare, le datoram tuturor respectul si multumirea noastra, indeosebi familiilor celor ucisi la Katyn. In numele statului polonez, va multumesc sincer ca, aparand amintirea rudelor voastre, ati reusit sa salvati o dimensiune extrem de importanta a constiintei si identitatii noastre poloneze.

Katyn a devenit o rana dureroasa a istoriei poloneze, ce a otravit timp de decenii relatiile dintre polonezi si rusi. Sa lasam rana Katyn sa se vindece si sa se cicatrizeze in sfarsit. Suntem deja pe cale sa realizam acest lucru. Noi, polonezii, apreciem ceea ce rusii au facut in ultimii ani. Ar trebui sa urmam calea apropierii dintre natiunile noastre, nu sa ne oprim sau sa ne intoarcem.

Toate circumstantele crimei de la Katyn trebuie investigate si dezvaluite. Este important ca nevinovatia victimelor sa fie confirmata oficial si ca toate dosarele legate de aceasta crima sa fie deschise, astfel incat minciuna Katyn sa poata disparea definitiv. Cerem acest lucru, inainte de toate, de dragul memoriei victimelor si al respectului pentru suferinta familiilor lor. Il cerem, de asemenea, in numele valorilor comune, care sunt necesare pentru a crea temelia increderii si parteneriatului intre natiunile vecine in intreaga Europa.

Sa omagiem memoria celor ucisi si sa ne rugam. Glorie Eroilor! Vie amintirea lor!

Multumim pentru mesaj colegului Nelu Sasu

6 gânduri despre “In memoriam

 1. Ilie

  Pioasa cinstire tuturor celor plecati din aceasta lume zbuciumata in tragicul accident de la Smolensk si aleasa pretuire poporului polonez si patriei lor, care si-au pastrat verticalitatea sub grelele incercari ale istoriei. Dumnezeu sa-i binecuvinteze pe polonezi si patria lor.

 2. mos alecu

  Uitati-va pe o harta si vedeti diferentele de distante pe rutele pina la Varsovia, de la :Bucuresti,Paris,Berlin,Londra (nu stiu care sint toti sefii care au anuntat ca nu participa la funeralii)…Sub plafonul de 6000 m nu mai pot zbura elicoptere sau avioane de mici dimensiuni (escortate de avioane militare in caz de nevoie)??…Soselele lor (si caile ferate) nu permit deplasarea sefilor la funeraliile unui atit de drag prieten ??…
  Daca se intimpla ceea ce tot prezice Vadim…ce vulcan va mai erupe pentru a intrerupe circulatia avioanelor sefilor de state…?

 3. Vasile Amariei

  Un moment de reculegere binemeritat pentru polonezii plecati in vesnicie prin nefericita catastrofa aviatica. Cinstire si gratulatie pentru demnitatea poporului polonez, manifestata in diferite etapei ale istoriei.

 4. @ EUGEN !
  Dacă ai putea posta ( cu aprobarea lui ILIE si NICU bineânteles ) pe această pagină emisiunea „ CONEXIUNI” a profesorului V. STAN ce se difuzează la această oră pe un post de televiziune ce se vrea desfiintat de actualul guvern , ai face cel mai omenesc gest de regrete profunde din partea militarilor si a poporului român pentru trecerea in nefiintă a elitei ostirii armatei POLONIEI !

 5. Mulțumesc Eugen pentru informație.

  Dumnezeu să-i odihnească!

  Am citit lista cu emoție. Regret, profund, aceste pierderi omenești. Sunt mari valori poloneze pentru care am un respect deosebit. Păcat.

 6. @ EUGEN,
  Dumnezeu să-i odihnească in pace !
  Au murit nevinovati !
  Chiar din ziua catastrofei aeriane mi-am exprimat gândurile pe blogul personal la articolul „ 70 de ani de la atacarea miselească a POLONIEI ” ! Adevăratele cauze ale prăbusirii avionului nu se vor afla asa repede iar noi vom coborî in cripta neagră si rece si tot nu vom sti !
  Cu deosebit respect, ALIOSA.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s