SFINTII PETRU si PAVEL

s1_ziare_com

Pe data de 29 iunie ,crestinii ortodocsi îi celebrează pe Sfinţii apostoli Petru si Pavel – executaţi în anul 67 la Roma (Petru crucificat cu capul în jos pe locul unde s-a ridicat Vaticanul şi Pavel decapitat la marginea Romei). Cele 2 personaje ale istoriei religioase sunt simboluri ale credinţei de nestrămutat şi ale sacrificiilor supreme în numele Domnului. De-a lungul timpului au existat mereu oameni care şi-au jertfit viaţa pentru un scop nobil, pentru un crez, pentru o idee, pentru un ideal. Apostolii lui Cristos se disting de departe în seria martirilor. Este vorba despre conceptul omului absolut, al omului ideal care crede cu toată fiinţa sa şi care este gata să-şi dea viaţa mai curând decât să renunţe la credinţa sa. Vieţile şi faptele Sfinţilor apostoli Petru şi Pavel ilustrează excelent acestea: ei au marcat începuturile răspândirii creştinismului, au propovăduit noua religie şi s-au jertfit pentru ea. Sfântul Petru a fost iniţial ucenicul lui Ioan Botezatorul pentru ca ulterior să-l însoţească pe Mântuitor. Numele său de origine era Simon dar Isus i-a dat numele de Petru care însemna „piatră”. Petru a fost fratele Sfântului Apostol Andrei – care a adus creştinismul pe teritoriul României. Meseria de bază a Sfântului Petru era de pescar, ceea ce îl determina pe Învăţător să îl întrebe simbolic daca nu doreşte să devină „pescar de oameni”, adică să le inspire oamenilor de peste tot credinţa cea adevarată. Petru a propovăduit în lung şi-n lat religia creştină după Înălţarea lui Cristos. Fără a fi făcut parte dintre cei 12 ucenici ai Mântuitorului, Sfântul Pavel a fost cel mai mare propovăduitor al credinţei creştine, fiind supranumit „Apostolul neamurilor”, deşi la origine avea cetăţenie romană şi făcea parte din rândul celor care îi asupreau pe creştini. Numele său evreiesc era Saul („furtuna”) dar l-a schimbat în Pavel („linişte”) în momentul în care, în drum spre Damasc i s-a arătat Domnul şi i-a câştigat pentru totdeauna o credinţă puternică dar a pierdut vederea, pe care şi-a recăpătat-o în clipa botezului. A fost întemniţat de 3 ori pentru acţiunile sale de propagare a creştinismului, pentru ca în final să fie ucis de împăratul roman Nero. Sfinţii apostoli Petru şi Pavel rămân pentru totdeauna modele de viaţă, de daruire, de devotament, de perseverenţă, de curaj.

LA MULTI ANI TUTUROR NASTUREILOR CARE POARTE NUMELE DE PETRE[U] SI PAVEL !!!!

Freddye

Reclame

12 gânduri despre “SFINTII PETRU si PAVEL

 1. NELU,eu nu pot participa si de aceea te rog pe tine daca te duci,sa-i transmiti parintelui fost NASTURAS chiar daca doar pentru un an,TOATE CELE BUNE de la ALIOSA (P.A.)

 2. Nelu

  Biserica cea noua, construita de parintele iconom stavrofor Petru Budureanu din Varciorog, va fi tarnosita
  duminica 19 iulie, cu hramul „Sf. Ioan Botezatorul”
  Slujba de sfintire va fi oficiata de PS SA Sofronie
  Drincec,episcopul Oradiei, cu un sobor de 30 preoti!
  Comuna Varciorog se afla in centrul geometric al judetului Bihor, intr-o mica si pitoreasca depresiune
  a muntilor Padurea Craiului. Prima atestare documentara
  a satului dateaza din anul 1492.
  Parintele invita pe toti credinciosii, la slujba de
  sfintire, care va fi oficiata incepand cu ora 7.30!

 3. freddye

  Nelu ,si eu ii urez la multi ani cu sanatate colegului parinte BUDUREANU PETRE..Stiu de la tine despre faptele lui crestinesti si mai tin minte ca si ILIUTZA scrisese ceva frumos despre el in niste comentarii mai vechi[mise pare ca-i lauda memoria fenomenala ]..Sa-ti spun un mic secret..pe BUDUREANU l-am simpatizat de la inceput ,fie si numai pentru ca mi se parea ca e ardelean . Mi-ar place sa-l vad in sutana preoteasca..LA MULTI ANI PARINTE..!!!

 4. Frumoase cuvinte NELULE despre faptele minunate savarsite de parintele PETRU BUDUREANU . Ce bine-ar fi s-avem mai multi ca domnia sa.
  ILIE multumesc pentru precizarile facute: sincer nu stiam ca PARINTELE P.BUDUREANU a fost coleg un an cu noi.
  La toti va doresc multa sanatate si n-ar fi rau sa vina si PARINTELE sa ne sfinteasca bucatele ce se vor gasi din belsug pe mesele aranjate ca la BANCHETUL DE ABSOLVIRE DIN 1969 !

 5. Ilie

  Ioane, in sfirsit apare pe aceasta cale o veste leagta de rugamintea mea dinainte de Paste de a-l cauta pe parintele Budureanu. Ma bucur de lucrurile frumoase pe care le spui aici despre el. Pentru cei care nu stiu, Parintele Budureanu a fost coleg cu noi in clasa X-a dar avea o fire umanista si a plecat dupa un an. Am mai povestit despre el si in alte postari, i-am pastrat o invitatie la intilnirea noastra si i-o voi trimite in curind. „La multi ani” de Sfintii Petru si Pavel din partea mea si a colegilor de la E

 6. Nelu

  La multi ani parintelui Petru Budureanu!

  Parintele iconom stavrofor Petru Budureanu slujeste
  in Parihia ortodoxa romana Varciorog, avand pana in 1999
  si filia Fasca in administrare, data la care aceasta s-a
  transformat, la dorinta credinciosilor, in parohie de
  sine statatoare.
  Parintele Budureanu are meritul de a fi inceput lucrarile
  de constructie la noua biserica din zid, din sarul Fasca
  Langa minunatele „perle” ale ortodoxiei transilvane,
  bisericile din lemn din cele doua sate din inima
  Muntilor Apuseni, s-au inaltat asadar altele noi, cea
  din Fasca sfintita deja, iar cea din Varciorog, urmand
  a fi sfintita in 19 iulie 2009.
  In cei peste 33 ani de cand slujeste la Varciorog,
  sfintia sa Petru Budureanu a avut un comportament
  exemplar in familie si societate, find si un bun
  gospodar, nu s-a opus bunastarii.
  Cu aceasta ocazie Ii doresc un calduros si crestinesc
  „La multi ani”, alaturi de intreaga familie si
  credinciosii din Varciorog, Bihor!

 7. freddye

  @ All

  Scuze pentru „sdolescenta”,prietenii stiu ce-am vrut sa spun..si stiu de ce am incurcat borcanele la ceas de noapte.. Strugurata e de vina ,ca e fara „E”-uri

 8. freddye

  @ ALIOSA

  Sa ai sange-n tine ,vecine..!!Eu,fiind mai moale in figuri ,mi-am petrecut acolo si sdolescenta !!Ca de la visinata la visinata..eu ma spal cu ea pe dinti cam de toamna trecuta ,fara efecte adverse..

 9. LA MULTI ANI la toti pe care-i cheama PETRU si PAVEL !
  Datorita domniilor lor,la TURNU MAGURELE ploua incet si frumos iar OGORUL RADE !
  RAD si EU ca nu ma doare gura care-mi miroase a visinata proaspat facuta .
  NICULE,ILIE,FREDDYE sa va dea DUMNEZEU MULTA SANATATE voua si familiilor voastre,SA NE VEDEM IN AUGUST ACOLO UNDE AM TRAIT CELE MAI FRUMOASE CLIPE DIN COPILARIA NOASTRA !

 10. Ilie

  Si din partea mea sanatate, zile frumoase si „La Multi Ani”. Eu zic sa ridice acum un pahar in cinstea noastra si noi in a lor. Si repetam in August!

 11. Nicu

  Petru si Pavel – apostolii crestinatatii, prin care paganii l-au vazut pe Iisus.
  Freddye, prin intermediul acestui articol scris cu simtamant de crestin, le urez LA MULTI ANI colegilor: Petre GURAU, Pavel TARLA, Petrisor BOLDEANU, Petre NICULA, Petre OTU, Petru PANEA, Petre GABUREANU!
  Ne vor face cinste cu prilejul jubileului din August!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s