LA MULŢI ANI GENIŞTI!

La 31 mai 2009 se împlinesc 150 de ani de la înfiinţarea primului BATALION DE GENIU din iniţiativa MINISTRULUI LUCRĂRILOR PUBLICE CPT. INGINER PANAIT DONICI şi sub pecetea DOMNITORULUI ALEXANDRU IOAN CUZA.

LA MULŢI ANI GENISTI! care activaţi în ţară sau vă riscaţi viaţa în misiunile din AFGANISTAN, IRAK sau în altă parte.

APA, elementul naturii indispensabil vieţii, este cea mai mare BOGAŢIE A PLANETEI. Nimic nu-i mai plăcut auzului decât sunetul picăturilor de ploaie căzute în apele râului, nimic nu-i mai bun pe caniculă decât o gură de apă limpede de izvor ce-ţi răcoreşte fiinţa şi-ţi limpezeşte creierul, potolindu-ţi setea. De mic copil am iubit apa, şi uneori cu riscul de-a fi certat de bunii mei părinţi ce mă voiau doar la muncă, mă bălăceam ore-ntregi în apa rece şi murdară a pârâului ce despărţea satu-n două, doar, doar oi prinde şi eu câţtiva peştişori ce-i pregătea mama cu saramură.
Atras de apă precum magnetul, în august 1972, la absolvirea ŞCOLII MILITARE DE OFIŢERI ACTIVI, am CERUT SĂ FIU REPARTIZAT LA PONTONIERI! Dorinţa mi-a fost îndeplinită şi astfel am ajuns la R. 2 Po. EFTIMIE CROITORU din garnizoana TURNU MAGURELE, aflată la 5 km. distanţă de bătrânul DANUBIU. DUNAREA mi-a fost cea mai bună prietenă! Niciodată EA nu m-a înşelat!
Eu, să-mi demonstrez profesionalismul în ale PONTONIERIII, de multe ori am păcălit-o!
Dar nici EA nu s-a lasat, şi s-a ataşat de mine până m-a trecut pe linie moartă.

LA MULŢI ANI GENISTI, LA ÎMPLINIREA A 150 DE ANI DE LA ÎNFIINŢARE!

Nu va supărati pe mine. EU SUNT UN SIMPLU PONTONIER,
şi de aceea voi spune câteva cuvinte DOAR despre PONTONIERI.

Prima cp. de po. a luat fiinţă la 25 februarie 1866, fiind comandată de cpt. ANTON BERINDEI, care, în perioada 14-31 august 1877, a întins podul din vase la SILIŞTIOARA-MĂGURA, pe unde a trecut OASTEA ROMÂNĂ ce-a câştigat prin mari jertfe de sange INDEPENDENŢA DE STAT A ROMÂNIEI!
Apoi, pontonierii s-au remarcat în campaniile din 1913, 1916-1918, 1941-1945, în lupta cu inundaţiile pentru salvarea de vieţi omeneşti, în dezvoltarea s.s.m.d. prin participarea la construirea obiectivelor economico-sociale : Porţile de Fier, podul de la GIURGENI VADU OII, Transfăgărăşanul, CDMN, campanii agricole, înlăturarea efectelor cutremurului din 1977, construirea de locuinţe, canalul DUNĂRE – BUCUREŞTI, refacerea drumurilor şi căilor ferate, construirea de P.Trc. sau poduri pentru turnarea unor filme, experimente. Şi f.f.f. MULTE APLICAŢII cu CP., B., R. Po., şi la nivel operativ, cum au fost APLICAŢIILE din 1988 de la BORDUŞANI (peste braţul BORCEA), sau la ISLAZ peste CÂLNOVĂŢ, în august – septembtie 2000. Atunci AM CONDUS APLICAŢIA „BLUE DANUBE 2000” ÎNTINZÂND PENTRU ULTIMA DATA UN POD DIN PONTOANE PESTE BĂTRÂNUL „DANUBIU”, dupa care asupra PONTONIERILOR s-a abătut blestemul! iar R.2 Po. „EFTIMIE CROITORU” A FOST DESFIINŢAT, CA PESTE ANI ŞI ANI SĂ UITE TOŢI CĂ A FOST ELITA ARMATEI ROMÂNE PE LINIE DE PODURI DE PONTOANE.
Despre PONTONIERI (specialitatea mea ) pot scrie foarte multe, dar nu vreau să se creadă altceva. EU SUNT UN SIMPLU PONTONIER!

LA MULŢI ANI GENIŞTI ABSOLVENŢI AI L.M. „STEFAN cel MARE”
promoţia 1969, ŞI NU NUMAI !

MULTĂ SĂNĂTATE ŞI BUCURII ÎN VIAŢA, VĂ DOREŞTE ALIOŞA de la 12-D!

DSC04927-dunarea

BACUL autopropulsat pe DUNARE in aval de FETESTI


DSC04932-dunarea2
BACUL la FETESTI


DSC04938-x
Colonel MOCAN IOAN ( F.T.),seful grupului


DSC04944-pod
Pregatirea rampei de acostare


DSC04945-x
Trecand pe sub podul de la GIURGIU


DSC04948-x
Simpozion la primaria GIURGIU


aliosa-pontonier
DOI BUNI PRIETENI, POPOVICI Ioan din Braila si POPOVICI Alexandru din Turnu Magurele, la 40 de ani de la absolvirea SC.MIL.DE OFITERI, respectiv LICEUL MILITAR


DSC04980-placa-com
Moment evocator,Silistioara


DSC04971-1
Debarcarea autobuzului de pe bac in portul din Tr. Magurele


DSC04975-aliosa
POPOVICI ( IOAN+ALEXANDRU) la Monumentul Independentei din Tr. Magurele


DSC04977-monument
SILISTIOARA ( CORABIA) Monumentul Independentei,ofiteri
din Braila


DSC04978-grup-pontonieri
Poza de grup

DSC04979-aliosa-2
POPOVICI ALEXANDRU la 40 de ani de la absolvirea LM„Stefan
cel Mare” si la 59 de ani de viata


DSC04984-cruce-com
Monumentul de la SILISTIOARA ( CORABIA)

81 de gânduri despre “LA MULŢI ANI GENIŞTI!

 1. @ ALL .
  Se duc GENISTII rand pe rand
  In locuri doar de ei stiute
  Raman in urma lor plangand
  Sotii, copii, nepoti si persoane cunoscute !!! 😦 😦 😦

  Cu ceva timp in urma , a decedat colegul genist
  de scoala militara promotia 1972,
  DONOVICI ALEXANDRU ! 😦
  Dumnezeu sa-L tina la Dreapta Sa ! 😦

  Cu tristete si regret in suflet, aduc la cunostinta celor care l-au cunoscut si iubit,ca prietenul si colegul meu de liceu militar ( clasa a XII-B , Campulung Moldovenesc, promotia 1969 ) si de scoala militara de ofiteri activi de GENIU, promotia 1972,
  Col ( rtg ) COSTINIUC VASILE
  a decedat in seara zilei de 26 octombrie ! 😦
  Dumnezeu sa-L odihneasca in pace ! 😦
  Cu profund regret,
  Aliosa pontonierul.

 2. @ ALL !!!
  Cu adanca durere in suflet,
  aduc la cunostinta GENISTILOR in general,
  si in mod special absolventilor
  Scolii Militare de Ofiteri Activi” Nicolae Balcescu ” din SIBIU,
  promotia 1972 ,
  si fostilor sai colegi de serviciu din unitatile unde a activat,
  ca astazi 17 decembrie 2014,
  INIMA fostului meu coleg si prieten,
  lt. colonel BANICA ION
  din BUCURESTI, a incetat sa mai bata .
  Inmormantarea va avea loc joi 19 decembrie 2014 ,orele 12,
  la Cimitirul militar Ghencea 3 .
  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !
  Col(r)
  Popovici Alexandru.

 3. @ Domnule COSTIN,
  LA MULȚI ANI 2012 !
  Anul care abia a început să vă aducă sănătate, bucurii și împlinirea tuturor dorințelor spre bine dvs. și celor ce vă înconjoară !
  Nu trebuie să vă cereți scuze pentru că v-ați adresat cu „ Alioșa ” deoarece acesta fiind nickname-ul consemnat în wordpress.com, toată lumea așa procedează .Nu aveați de unde ști numele meu real și gradul dacă nu vi le destăinuiam la sfârșitul acelui răspuns. Credeam că sunteți cadru militar pensionar care în tinerețe ați fost coleg de școală militară cu cei despre care ați întrebat.Dacă informațiile sunt la nivelul anului 1963 atunci se explică totul și iarăși nu trebuie să vă scuzați…În 1963 eu eram în clasa a VII-a și mă jucam de-a moldovenii și tătarii sau alergam după o minge de cauciuc chipurile jucând fotbal pe izlazul comunal ……
  Regimentul 2 Pontonieri „ EFTIMIE CROITORU ” a fost DESFIINȚAT în 15 iunie 2003 ,bustul din bronz al eroului EFTIMIE CROITORU a fost dus la BUCUREȘTI iar CAZARMA ce altădată găzduia peste 1000 de suflete, a fost concesionată primăriei iar acum este în PARAGINĂ ca și toate celelalte cazărmi concesionate din ȚARA NIMĂNUI ……
  Cât despre domnul colonel( r ) Gheorghe Buzatu , sincer, nu mai știu nimic căci de știam , cu bucurie îi povesteam cele spuse de „ mustață” legat de ultima serie…. Rog pe cei ce știu ceva să ne spună și nouă iar PATRIA le va fi recunoscătoare .
  Mulțumesc pentru răspuns !
  Toate cele bune !
  Alioșa.

 4. Domnule Colonel (r) POPOVICI ALEXANDRU, va multumesc pentru amabilitatea si bunavointa de a raspunde intrebarilor mele. Imi cer scuze ca m-am adresat cu „Aliosa”, insa din graba nu am reusit sa va caut numele real. Sper ca nu v-am jignit, avand in vedere ca nu ne cunoastem. De asemenea, imi cer scuze pentru inadvertenta gradelor ofiterilor, informatiile fiind la nivelul anului1963. Nu stiu daca Regimentul mai exista, iar daca Domnul Colonel (r) Buzatu Gheorghe mai este in viata (asa am dedus din raspuns) si exista posibilitatea ca cineva sa-i transmita, ii doresc MULTA SANATATE si sa stie ca regretul Dansului fata de „comportamentul la ultima serie”, exprimat in fata regimentului in data de 4 sau 5 dec 1963, a fost inteles in contextul acela, iar subordonatul „mustata” nu este suparat!
  Domnule Colonel (r) POPOVICI ALEXANDRU, LA MULTI ANI si Dumneavoastra si UN AN NOU SI FERICI ALATURI DE CEI CE VA SUNT DRAGI!
  Toate cele bune!

 5. @ MITRU
  La acest post NIMENI nu s-a certat cu NIMENI , dimpotrivă .
  Cum GENIȘTII au lucrat cot la cot cu CIVILII până în dec.1989 la construirea multor OBIECTIVE ECONOMICO-SOCIALE și STRATEGICE ce dăinuie și astăzi când nu se mai CONSTRUIEȘTE NIMIC ci se distruge metodic totul,legând de-a lungul timpului sincere prietenii, multe persoane intrând voit sau întâmplător pe postul LA MULȚI ANI GENIȘTI , pun întrebări despre cei cu care au lucrat și nu numai,iar eu ca autor al articolului de față le răspund după ce în prealabil mă documentez ca să le spun adevărul cum am procedat și în cazul răspunsului dat domnului COSTIN despre care n-am auzit în viața mea dar, mi-a făcut plăcere să-i răspund la întrebările firești ale domniei sale.
  Cât despre remarca marelui MARIN PREDA, recunosc că e corectă și-ți mulțumesc pentru postarea ei poate așa, lumea devine mai puțin ranchiunoasă și mult mai bună mai ales acea lume trecută deja de 50 de ani.
  Nici eu nu sunt certat cu nimeni dar, discuții virtuale contradictorii din varii motive ( fotbalistice , că- s fan STEAUA cea mai titrată ECHIPĂ românească de fotbal din ȚARĂ…..,politice că ,nefiind membrul nici unui partid nu-s manipulat de nimeni etc etc )am avut , am și voi avea mai ales cu cei care, sub anonimatul oferit de internet, mă calomniază și acuză…….
  Mulțumesc pentru vizită, comentariu și urările de „ multă sănătate , sărbători fericite și un tradițional și călduros LA MULȚI ANI ” adresate pe postul meu tuturor colegilor de liceu !
  Sărbători fericite !
  „ La ANUL care vine, sper să fie și mai BINE”!!!
  http://aliosapopovici.wprdpress.com/
  LA MULȚI ANI !
  Cu prietenie,
  Alioșa.

 6. MITRU

  Tare rau imi pare pentru aceasta ciorovaiala, oare spusele marelui Marin Preda – „Dupa cincizeci de ani nu trebuie sa te mai certi cu nimeni pentru ca nu se stie daca mai este timp sa te mai si impaci”, nu va induc un oarecare disconfort?. Oricum eu NU CRED CA SUNT CERTAT CU CINEVA si in consecinta doresc tuturor colegilor de liceu multa sanatate, sarbatori fericite si un traditional si calduros LA MULTI ANI.

 7. @ Domnule COSTIN,
  Vă rog să-mi scuzați întârzierea răspunsului dar , magia sărbătărilor de iarnă ,
  http://aliosapopovici.wordpress.com/
  mi-a ocupat logic tot timpul si nu am avut timpul socialmente necesar a va raspunde intrebarilor domniilor voastre .
  Ca atare, cu respect si mii de scuze, va raspund abia acum :
  a ) COLONEL ( r ) FURTUNA BORIS caruia i-am intocmit si citit NECROLOGUL, a decedat ( DUMNEZEU sa-l odihneasca-n pace ) in anul 1989 .
  b) Al doilea EROU PONTONIER care s-a jertfit alaturi de EFTIMIE CROITORU ,salvatorul podului de la TISZALOK in luptele crancene duse impotriva trupelor fasciste si HORTYSTE pentru SALVAREA PODULUI DE PONTOANE intins peste TISA ca sa treaca trupele ARMATEI ROMANE si sovietice spre BUDAPESTA si BERLIN, a fost DUMITRESCU DRAGOI !!!
  Vesnica lor pomenire si DUMNEZEU sa-i tina la dreapta SA !!!
  c) La comanda REGIMENTULUI 2 PONTONIERI , EFTIMIE CROITORU
  dupa COL ( r ) GHEORGHE BUZATU ( 1960-1969 ) a urmat domnul General ( r ) ALEXANDRU TAROLA ( 1969-1972 ) despre care, cu ONOARE raportez ca a fost PRESEDINTELE COMISIEI DE EXAMINARE LA ABSOLVIREA SCOLII MILITARE DE OFITERI ACTIVI de GENIU ,in auguat 1972 si-apoi, COMANDANT DE REGIMENT la TURNU MAGURELE in toamna aceluiasi an, 1972……
  Indiferent unde sunteti si ce faceti acum , din toata inima va doresc un sincer
  LA MULTI ANI !
  Am onoarea sa va salut,
  Colonel ( r )
  POPOVICI ALEXANDRU ( Aliosa ).

 8. Domnule „Aliosa”, va adresez cateva intrebari si va rog daca vreti sa-mi raspunde-ti. Ati pomenit de lt.col. Furtuna Boris : in ce an a decedat? Reg „2 pontonieri” mai exista in prezent? Si apropo de denumirea unitatii, stiti cumva cum se numea si celalalt pontonier care s-a jartfit alaturi de Eftimie Croitoru? Stiti si cine ia succedat in functie la comanda unitatii D-nului lt.col. Buzatu Gheorghe? Va multumesc anticipat.

 9. @ MITICĂ,
  Felicitări si multumesc că nu lasi flacăra să se stingă !
  Sincer, desi am lucrat si cunoscut foarte bine pe domnul general ( r ) OTTO BRAUER la Canal Dunăre-Marea-Neagră, nu am avut cunostintă de generoasele sale initiative pe care cu răbdare si pricepere ni le-ai adus la cunostintă. Păcat că cei in drept nu au luat act de ele si nu le-au pus in aplicare dar, nicodată nu-i prea târziu si poate s-o găsi cineva cu sânge de român in vene să le pună in aplicare.
  Multumesc MITICĂ !
  Sănătate si putere de muncă iti doresc in toate domeniile de activitate si-n primul rând la scoaterea de sub tipar a numerelor din Revista ROMÂNIA EROICĂ pe anul 2011 chiar dacă Consiliul Director se confruntă cu mari probleme financiare ( lipsa sponsorilor ). Poate, distinsii nostri colegi de LM promotie 1969 , de toate armele dar cu respect si atragere pentru Fundatia Cultul Eroilor se vor indupleca si sponsoriza ( la fel ca multe alte personalităti din ARMATA ROMÂNIEI )cu modesta sumă de 100 de lei ce poate fi virată in CONTUL RO45RNCB0082004534620001 , BCR, Sucursala UNIREA, cu specificatia pe formularul de virare a expresiei „ pentru sustinerea Revistei România Eroica ” , si a numelui si gradului expeditorului.
  Cu multumiri anticipate pentru sustinerea unei nobile cauze, in vederea cinstirii EROILOR NEAMULUI care si-au dat viata pentru făurirea ROMÂNIEI moderne si dăinuirii ei peste veacuri !
  Asa să ne ajute DUMNEZEU !
  Alioșa pontonierul.

   1. @ Andrei Pop,
    Bună dimineața !
    Nu știu câți își mai amintesc despre generalul EMIL ANDRIESCU dar cu siguranță eu îmi amintesc multe deoarece atunci când era șeful CTG, am fost împreună cu fostul cdt.al R.2Po,„ Eftimie Croitoru ” , răposatul colonel TITUS CREȚU intr-o misiune legată de construirea unor poduri de pontoane peste vechiul canal DUNĂRE-MAREA NEAGRĂ in vederea scurtării traseului de mers al basculelor care transportau pământul rezultat din excavația noului traseu al magistralei albastre construite in epoca de aur a lui CEAUȘESCU ( nu ca cea de ……a lui Băsescu ), unde, am discutat mai multe cu generalul ce avea permanent o ținută vestimentară la PATRU ACE iar în lustrul cizmelor sale din piele de bizon, îți puteai vedea chipul sau rade mustața. La reântoarcerea spre București , eu ,in mașină cu col.CREȚU TITUS , dl.general in mașina CTG, am făcut un popas la restaurantul PRIVIGHETOAREA ( Slobozia )unde am mâncat ceva și consumat o sticlă cu vin vechi de Murfatlar .Din păcate, acum nu mai știu nimic despre domnia sa iar dacă alți GENIȘTI știu, ÎI ROG RESPECTUOS SĂ NE ADUCĂ ȘI NOUĂ LA CUNOȘTINȚĂ !
    Mulțumesc pentru întrebare domnule ANDREI POP și ,permiteți-mi să vă urez multă sănătate și, toate cele bune !
    Cu respect,
    Alioșa pontonierul DUNĂRII bătrâne !

    1. Mihai Andriescu

     Generalul Emil Andriescu a decedat in 1992. Este inmormantat pe Aleea Generalilor din cimitirul Ghencea Militar.

     1. @ Mihai Andriescu,
      Bună ziua !
      Mulțumesc pentru comentariu !
      Cât despre Gl.Emil Andriescu,
      DUMNEZEU să-l odihnească în pace !
      Cu respect,
      Alioșa.

 10. Dumitru Roman

  La multi ani, Genisti!
  Chiar daca a trecut Ziua Armei Geniu, cred ca nu strica sa continuam discutia despre rolul genistilor in vreme de pace. Imi amintesc ca prin 1990-91, generalul Otto Breuer a avansat ideea pregatirii genistilor pentru executarea autostrazilor din tara. Din pacate, generalul a vorbit in pustiu. In cativa ani arma geniu a fost ca si desfiintata. Iar generalul Breuer a fost invitat cu eleganta sa plece… la pensie!
  Anul trecut (2010), generalul a revenit cu cateva propuneri (care, in esenta, repeta problematica din 1991). Textul de mai jos a fost trimis presei militare spre publicare, dar se pare ca a fost ratacit pe undeva sau cineva a considerat ca nu e cazul sa mai discutam pe o tema depasita. Asta e!
  Iata si propunerile generalului de brigadă (r) ing. Otto Breuer:

  – În ultima vreme se duce o campanie fără precedent de denigrare a armatei şi a cadrelor militare. Criza financiară este marcată, între altele, de tot felul de comentarii, pro şi contra, pe seama soldelor şi pensiilor militarilor. Deliberat, se incită societatea civilă împotriva Armatei, de parcă personalul militar s-ar face vinovat de toate necazurile prin care trece ţara. Ca unul care am muncit o viaţă în armată – din care peste 30 de ani în economia naţională, pe şantierele Transfăgărăşanului, ale Canalului Dunăre Marea Neagră şi Dunăre-Bucureşti – nu pot fi indiferent la atacurile iresponsabile îndreptate împotriva noastră. Nu sunt, vă asigur, singurul militar care consideră că trebuie să luăm atitudine faţă de toţi acei care încearcă, într-un fel sau altul, să terfelească onoarea militară şi să minimalizeze rolul armatei în societate. Nu sunt adeptul ieşirii militarilor în stradă, fie ei şi pensionari, pentru a-şi apăra drepturile. Când armatele ies în stradă, înseamnă că societatea fie este prost guvernată, fie nu mai este nimic de făcut pentru redresarea ei.
  În aceste condiţii, doresc să supun atenţiei conducerii armatei şi a tuturor asociaţiilor cadrelor militare câteva potenţiale căi pentru îmbunătăţirea situaţiei actuale a cadrelor militare.
  Prima propunere: va trebui îmbunătăţit statutul Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (ANCMRR), astfel încât să poată desfăşura şi activităţi productive, prin atragerea ofiţerilor de finanţe, ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor tehnici auto, ofiţerilor şi subofiţerilor de geniu, inginerilor topografi, inginerilor constructori etc.
  În acest scop, consider utilă înfiinţarea şi înscrierea la Registrul Comerţului a următoarelor firme de profil: consultanţă tehnică pentru înzestrarea armatei; concultanţă şi audit financiar; service autor; dirigenţie la şantierele de construcţii (drumuri, poduri, căi ferate – civile şi industriale) – după un examen prealabil la Ministerul Transporturilor, pentru autorizare.
  Aceste firme se vor bucura de recomandarea Ministerului Apărării Naţionale la diferiţi beneficiari.
  Pentru consultanţă şi audit financiar se poate face o afiliere la o mare firmă internaţională – de exemplu, KPMG, care operează în 148 de ţări şi are circa 115 000 de angajaţi. Este în România din 1994 şi are birouri la Bucureşti, Cluj şi Timişoara. Filialele cadrelor militare în rezervă din aceste oraşe ar putea fi asimilate, iar ANCMRR s-ar putea înscrie ca un Holding cu activităţi de profil.
  Toate veniturile care se vor realiza în cadrul acestui holding ar putea constitui un fond special pentru ajutorarea familiilor de militari în rezervă cu probleme.
  S-ar impune constituirea unui grup de iniţiativă pentru redactarea unor propuneri şi pentru prezentarea acestora ministerului apărării naţionale.
  A doua propunere: înfiinţarea unei Bănci a Armatei, deservită şi condusă de ofiţeri în rezervă, specialişti în finanţe. Garanţia: după primele 6 luni, banca aceasta va intra pe profit.
  Banca se va implica în următoarele activităţi: derularea importurilor de tehnică militară (ex. : ALENIA); toate plăţile de pensii, comisioanele rămânând la Banca Armatei; ar putea fi valorificate cazărmile dezafectate şi terenurile de instrucţie, iar tranzacţiile s-ar face prin Banca Armatei; listarea la Bursă a acţiunilor bancare ale B.A.; toate cadrele în rezervă şi active şi-ar putea depune economiile la B.A.; acordarea de credite persoanelor fizice din rândul ofiţerilor în rezervă, în condiţii de dobânzi avantajoase.
  De asemenea, B.A. ar putea finanţa un program de construcţii de locuinţe pentru cadrele militare.
  Structura băncii: societate pe acţiuni, prezentă în toate marile oraşe cu filiale (spaţii de la Ministerul Apărării Naţionale în clădirile dezafectate).
  Toate acestea sub deviza: „Să nu mai stăm cu şapca în mână la mila bugetului şi să căutăm să ne rezolvăm singuri problemele (măcar parţial)!”
  Trebuie purtată o discuţie cu ministrul apărării naţionale, pentru sediile respective (central şi la filiale), precum şi cu Guvernatorul B.N.R., pentru aprobarea înfiinţării acestei bănci.
  A treia propunere: consider că ar fi recomandabilă reînfiinţarea unităţilor extrabugetare de construcţii, în special de drumuri, poduri şi căi ferate, pentru a putea participa, cel puţin cu statut de subcontractori, la orice licitaţie care va fi organizată de Ministerul Transporturilor. Aceste unităţi, pe care ne-am grăbit să le desfiinţăm (nu am înţeles de ce!), nu afectează cu nimic activităţile operative ale Ministerului Apărării Naţionale, în schimb au un aport consistent la bugetul Armatei şi se autofinanţează din venituri proprii.
  Personalul acestor categorii de unităţi lucrează pe bază de contracte, deci dimensiunea unităţilor se stabileşte în funcţie de amploarea proiectului şi de termenul de execuţie.
  Supun aceste propuneri dezbaterii publice, convins că ele vor genera comentarii şi sugestii din partea cadrelor militare în rezervă şi în retragere, precum şi alte idei pe aceeaşi temă.

  1. @ NICU,
   Nu gresesti prietene !
   Transfăgărăsanul , Canalul Dunăre- Marea Neagră si dacă in decembrie 1989 nu era inlăturat Ceausescu, si Canal DUNĂRE-BUCURESTI pe Arges la vale ( in aval ) !
   Da-mi voie sa-ti multumesc din partea GENISTILOR pentru aprecieri linkuri de urmarit despre genisti si arma lor precum si pentru urarea de LA MULTI ANI !
   Cu prietenie, Aliosa.

   1. @Freddye
    Am sunat la Direcţia domenii şi infrastructuri… negativ… nu au aşa ceva în mapa cu misiuni… NATi-O ţie dămi-o mie!

 11. @ ALL !
  Astăzi 31 MAI 2011 se implinesc 152 de ani de la infiintarea primului BATALION DE GENIU ,practic de la infiintarea ARMEI GENIU, indispensabilă obtinerii victoriilor pe câmpurile de bătălie in timp de război dar si in timp de pace pe timpul inundatiilor catastrofale când lumea disperată si gata de inec se uită la pontonierii si salupistii care , in lupta cu stihiile dezlăntuite ale naturii, sunt singura lor sperantă de salvare căci, in mintea sinistratilor atunci, doar ei mai sunt speranta salvării de la inec .
  Distinsii vizitatori ce vor să afle mai multe despre istoricul ARMEI GENIU sunt rugati să parcurgă prezentul post si comentariile făcute de-a lungul timpului.
  Cu ocazia aniversării a 152 de ani de la infiintarea ARMEI GENIU, urez din toată inima tuturor genistilor, oriunde s-ar afla la ora aceasta, in tară sau in teatrele de operatii din străinătate, multă sănătate, implinirea tuturor năzuintelor, viată lungă si, traditionalul LA MULTI ANI !
  Vânt bun din pupa oriunde veti merge si veti face , dragi genisti !
  ALIOȘA, pontonierul !

 12. @ Domnule PETRE COVACEF !
  In orasul de la malul DUNĂREII bătrâne, soarele isi aruncă timid razele sale aurii spre fetele oamenilor grăbiti mereu ca-ntotdeauna după treburi mai mult sau mai putin importante dar cu sigurantă folositoare pentru fiecare dintre ei. Căldura emanată insă de sincerele si frumoasele dumneavoastră cuvinte in comentariul de mai sus este cu mult mai puternică decât toate razele căzute pe fata mea in periplul prin orasu-n care trenul, intoarece zilnic de trtei ori c-asa-i programat de cei de la SNCFR .Incă de la primul răspuns adresat domniei voastre mi-am exprimat bucuria si disponibilitatea de a dialoga despre ARMA GENIU căci despre ea este vorba in articolul „ LA MULTI ANI GENISTI” si de a ne aduce aminte de anii când toate energiile noastre erau canalizate spre transpunarea in practică a multiplelor cunostinte acumulate in anii de scoală militară. Indiferent de opinia colegilor nostri de celelalta arme, eu am sustinut si sustin incontinuare că ARMA GENIU este o armă grea si cuprinde foarte multe specialităti ce n-au nici o legătură una cu alta dar toate la un loc sunt bine stăpânite si insusite de toti absolventii ce in final se numesc GENISTI iar SPECIALITATEA este dată de profilul unitătii militare in care sunt repartizati. Dacă eu am fost repartizat la R2Pontonieri„ Eftimie Croitoru” am devenit PONTONIER in specialitatea de bază pe care am indrăgit-o din prima clipă . Nu vreau să sensibilizez si nici să intru in contraziceri cu nimeni dar GENISTUL este foarte util atât in timp de pace cât si in timp de război, dovada cea mai elocventă sunteti chiar domnia voastră care la absolvire erati PIONIER ( nu cu cravată rosie), ci, cu solide cunostinte de constructor de câmpuri de mine, baraje antitanc, explozive si neexpolzive, dinamitări si distrugeri in toate mediile , in prima line a frontului in caz de război că tancul n-ar fi inaintat dacă pionierul n-ar fi făcut culoar prin câmpul de mine antitanc etc etc ,iar ulterior ati lucrat ca Director General la Grupul 1 Cernavodă la construirea MAGISTRALEI ALBASTRE, Canal Dunăre-Marea Neagră .In comentariul la care mi-ati răspuns acum v-am precizat că am lucrat si eu la CDMN in perioada 1982-1984 in functia de loctiitor al cdt. pt. logistică la UM 01687 MEDGIDIA unde l-am cunoscut foarte bine pe omologul dumneavoastrp col.ing.OTTO BRAUER ,dar ,să stiti că in anul 1976 , PRIMUL POD din pontoane PR-71 construit la CERNAVODĂ peste vechiul canal pentru a scurta cu vreo 40 de km drumul autubasculantelor ce cărau pământul dislocat din fâsia noului canal la locul de depozitare, a fost opera mea, proaspăt inaintat in gradul de lt.major si promovat in functia de comandant de companie. Am fost cazat chiar in unitatea comandată de fostul dvs. coleg de scoală militară , pe atunci, lt.col.PÂRLOG si cu sigurantă ati trecut cel putin odată pe podul construit de mine ce avea la ambarcader multe PEREURI din beton-armat ca să consolideze si mai bine accesul pe pod ,sau ,ati stat de vorbă cu lt.col.FURTUNĂ BORIS ( Dumnezeu să-l odihnească-n pace ) ce atunci era seful detasamentului trimis de R2Po „ Eftimie Croitoru ” TURNU MĂGURELE , in misiune la Cernavodă. Legat de mica dumneavoastră nemultumire privind repetarea cuvântului pontonier doresc să precizez că eu ca si dvs,. sunt in primul rând GENIST si-apoi PONTONIER si nu am căutat prin aceasta să ridic sau să cobor in ochii cititorilor specialitrătile ARMEI GENIU care, toate sunt frumoase, pretentioase si grele in acelasi timp.Adevărul este că eu de la absolvire ( 17/08/1972 ) până la trecerea in rezervă ( 15/07/2001 ) cu pauza de doi ani la CDMN si doi ani la Academia Militară, am lucrat numai la pontonieri si, vrând nevrând, semnez cu Aliosa pontonierul să nu fiu confundat cu rusul Aliosa trubadurul. Dacă in comentariile mele am vorbit doar despre pontonieri, este ceva de inteles si nu trebuie să se supere nimeni : dacă eram „ pionier ”, vorbeam de pionieri. Mă bucură informatia domniei voastre că in pagina următoare veti posta câteva coperti cu titluri de cărti scrise de când ati iesit la pensie si sunt convins că administratorii blogului vor lua act de cunostintă si poate chiar vor proceda la publicitatea lor ca si in cazul altor scriitori militari.
  Până atunci insă, dati-mi voie să vă multumesc că sunteti alături de noi in greaua incercare ce ne-a provocat-o criza si guvernul privind recalcularea pensiilor militare , să vă asigur de toată stima si respectul meu personal si să vă promit că vă voi răspunde sincer si deschis la orice intrebare pe care mi-o veti pune pe linia ARMEI GENIU .
  Am onoarea să vă salut !
  Alioșa pontonierul.

 13. Petre Covacef

  Domnule Alioşa,

  Vă mulţumesc pentru cuvintele frumoase pe care mi le-aţi adresat şi vă asigur de stima mea de PIONER, deoarece a fost specialitatea mea la absolvire.
  Îmi aduc aminte cu plăcere că am absolvit Şcoala Militară pe locul 2, pe primul loc fiind clasat G.ral de Cazarmare Ionescu Florin, D.zeu să-l odihnească.
  În 2007 când am celebrat 50 de ani de la absolvire la Casa Centrală a Armatei din Bucureşti, m-am bucurat de revederea prietenului meu Colonel Anton Pârlog din Brăila, cu care eram fraţi de cruce. Nu m-am bucurat prea tare deoarece în ajunul revederii noastre, unul dintre colegi, nu dau nume, a suferit un atac de cord în holul Hotelului Militar de pe Cobălcescu şi a murit. În acea seară. Apoi, un serviciu scump şi prost preparat la acel restaurant dubios, care ne-a servit ….
  x
  Acum când văd ce se întâmplă cu pensiile dv. ale militarilor de carieră, mă simt să fiu alături de mizeriile la care sunteţi supuşi. Este o mare ruşine.
  Totuşi, ar trebui să fiu generos cu guvernul care vă face asemenea pocinoage, pe care nu le meritaţi. Ar trebui să fiu invidios pe pensiile dv. „nesimţite” dar nu mă lasă inima să fiu aşa, cu toate că pensia mea de civil reprezintă 75 % din pensia Colonelului şi prietenului Pârlog.
  Şi ştiţi de ce?
  Eu eram Director General al Grupului nr. 1 de la Cernavoda iar prietenul Pârlog era comandantul unui batalion de militari care construia apărările de maluri ale tronsonului nr. 1. Făcea pereuri. Când nu avea piatră suficientă sau fascine, venea la mine să-mi ceară.
  Verificaţi-mi afirmaţiile la dl. General Otto Breuer care era Director General la Grupul nr. 2 Medgidia, omologul meu.
  Nu pot să fiu invidios, l-aş mânia pe Dumnezeu.
  Ca oricare om disciplinat crescut într-o şcoală militară, accept Legile României.
  x
  Şi vă mai rog ceva. Aţi repetat de mai multe ori că sunteţi Pontonier. Sunteţi ofiţer de geniu. Ce aveţi impresia că eu nu am cărat la fel ca şi dv. Grinda Cap de pod de la Podul Plutitor T.M.P. pe care dl. Maior Vasile Urzică avea grije să ne oblige să facem mai multe
  x
  Am să încerc în pagina următoare să vă ofer câteva imagini cu coperţile cărţilor scrise de mine, acum când am devenit pensionar.
  Să ştiţi că aceste cărţi le public din veniturile familiei. Ale mele şi ale soţiei mele, prof. univ. dr. arheolog.
  Cu prietenie
  Petre Covacef.
  PS. Să ştiţi că nu pot să accesez des acest serviciu, deoarece mă distrage de la misiunea mea principală. Mai am de scri încă 10 volume. Câte unu pe an.

  COPERŢILE VOLUMELOR PUBLICATE

 14. La 31 mai 2010 se implinesc 151 de ani de la infiintarea primului BATALION DE GENIU din initiativa ministrului lucrărilor publice inginerul PANAIT DONICI si cu aprobarea prin Inalt Decret Domnesc de către domnitorul ALEXANDRU IOAN CUZA .
  Istoria ARMEI GENIU se confundă cu ISTORIA ARMATEI ROMÂNE MODERNE ce s-a imbogătit si perfectionat permanent de-a lungul veacurilor dând adevărate probe de vitejie, profesionalism, ,dăruire de sine,abnegatie si sacrificiu suprem pe câmpurile de bătălie.In lunga sa istorie ARMA GENIU a beneficiat de profesionalismul si calitătile deosebite a unor oameni de mare valoare care au transformat trupele de geniu intr-o armă de elită, folositoare atât in timp de pace cât si in timp de război si ,fără teama de a gresi sau supăra pe cineva, indispensabilă in obtinerea victoriilor pe câmpurile de bătălie fortificate, minate si bine pregătite pentru apărare.Pentru prima dată GENISTII si-au dovedit profesionalismul si măiestria in războiul pentru cucerirea independentei de stat a ROMÂNIEI ( 1877-1878 ) cănd au construit primele poduri de vase plutitoare peste bătrânul fluviu DANIUBIUS pe unde au trecut pline de sperantă si cu gândul la victorie ostile române conduse de insusi Regele CAROL I si generalii săi si s-au reântors victorioase si pline de glorie si cu sentimentul datoriei implinite dar cu efectrivele mult rărite. Pe măsura trecerii timpului si odată cu infiintarea altor arme si-a imbunătătirii strategiei militare ,trupele de geniu s-au perfectionat si si-au diversificat gama de indeletniciri si astfel le găsim in toate campaniile ostirii române din 1913, 196-1919, 1941-1845 prin intinderea de poduri de pontoane peste râurile intâlnite in calea luptelor,realizarea fortificatiilor in zona Focsani-Nămoloasa-Galati, Banat,Oltenia, litoral, in jurul capitalei ,refacerea si dezvoltarea retelei de drumuri si poduri,căi ferate si aerodromuri si multe alte misiuni fără de care victoria nu era posibilă.După incheierea celui de-al Doilea Război Mondial ,ARMA GENIU prin insăsi menirea sa dar si datorită profesionalismului corpului deosebit de valoros de cadre a participat efectiv ,permanent si cu mare succes la refacerea tării distruse de război ,construirea drumului strategic TRANSFĂGĂRĂSANUL,a sistemelor de irigatii,a canalelor de navigatie Dunăre-Marea-Neagră, Poarta Albă-Midia -Năvodari, a sute de locuinte mai ales după devastatorul cutremur din 4 martie 1977,zeci de obiective industriale si turistice si nu in ultimul rând construirea Casei Poporului actualmente Parlamentul României unde alesii nostri se pregătesc chiar in ceas aniversar să le facă GENISTILOR un CADOU pe care nu-l vor uita toată viata : reducerea pensiilor cu 15 % si a salariilor activilor cu 25 % si alte reduceri si anulări de drepturi câstigate legal si pe merit chiar dacă si acum muncesc cu aceeasi abnegatie pentru indeplinirea misiunilor deloc usoare si foarte riscante căci,după vorba noastră , genistul greseste o singură dată !
  Dar oare stiu guvernantii nostri ce-nseamnă a fi GENIST ?
  LA MULTI ANI GENISTI ORIUNDE VETI FI IN ZIUA DE 31 MAI 2010 !
  ALIOSA pontonierul.

 15. @ NELU,
  Dacă in alte „ caste ” se comunică in impulsuri de mică durată si mare putere, la „ casta ” GENIU se comunică permanent in aceeasi tonalitate dar cu reverberatii ce vor dăinui peste veacuri asa cum dăinuiesc si marile lucrări făcute in exclusivitate de genisti de-a lungul veacurilor. Si dacă tot mi-ai oferit plăcuta ocazie să-ti răspund la comentariul tău scurt dar foarte bogat in intelesuri, dă-mi voie ca si aici să urez din toată inima genistilor si tuturor ce poartă numele de FLORIN si VIOREL, un sincer LA MULTI ANI cu ocazia zilei de FLORII iar SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ să-i găsească sănătosi si să intâmpine SĂRBĂTORILE PASCALE cu-u gând curat si-un zâmbet in coltul gurii chiar dacă vremurile nu-s tocmai asa cum ni le-am dorit.
  LA NULTI ANI tuturor sărbătoritilor !

 16. Nelu

  Placuta, calda si sincera comunicarea in „casta”
  genistilor in comparatie cu alte „caste”, unde se
  comunica in impulsuri de mica durata si mare putere!

 17. @ MITICĂ,
  „ Asemenea oameni nu trebuie uitati niciodată ” ar trebui să fie motto-ul fiecărui român de bună credintă ce face de plăcere o croazieră pe bătrânul fluviu DANUBIUS din amonte către aval iar la CERNAVODĂ o coteste la dreaptă pe „ magistrala albastră” CANALUL DUNĂRE- MAREA NEAGRĂ construit de ARMATA ROMÂNIEI sub conducerea unor adevărati profesionisti,ingineri de GENIU printre care si răposatul COLONEL INGINER CONSTANTIN VÂNĂ, Dumnezeu să-l odihnească-n pace, pe care ,repet,l-am cunoscut foarte bine lucrând impreună in perioada 1982-1984 la constructia arterei navigabile ce scurtează traseul convoaielor fluviale spre MAREA NEAGRĂ cu 400 de km.Pentru publicarea in revista ROMÂNIA EROICĂ a evocării „ IN MEMORIAM ” a col.ing. C VÂNĂ, numai cuvinte de laudă si respect prietene genist.
  Din păcate, mai marii tării ocupati prea mult cu implementarea politicii lor clientelare si cheltuirea banului public pe tot felul de proiecte fanteziste ( dar aducătoare de profit imediat pentru ei ) au uitat de eroiii tării, de constructorii marilor obiective strategice si chiar si de ARMATA TĂRII iar celor care s-au imbolnăvit de silicoză din cauza prafului de calcar inhalat in urma miilor de tone de derocări de piatră de calcar de pe traseul canalului,le atribuie acum apelativul de „ pensii nesimtite” luptându-se din răsputeri să promoveze o nouă lege a pensiilor care ar duce automat la diminuarea pensiilor aflate in plată . Asa sunt respectati acum cei care au construit CDMN,TRANSFĂGĂRĂSANUL ,PORTILE DE FIER 1 si 2 si multe alte sute de obiective economoco-sociale ca să nu mai reamintesc de enormele sacrificii făcute pe timpul inlăturării efectelor calamitătilor naturale la care GENISTII erau primii chemati si ultimii plecati.Numai la noi,in ROMÂNIA se intâmplă ca eroii neamului,veteranii de război,cadrele militare in retragere si rezervă să fie uitate,umilite si batjocorite de unii care au ajuns in fruntea tării fără să fi tras un cartus cu arma de război.Neavând acum nici o putere, trebuie să strângem din dinti si să ne ducem cu demnitate crucea iar cei ca tine cu har lăsat de la Dumnezeu să mai evoce din când in când măcar IN MEMORIAM pe eroii genisti ce au plecat dintre noi.

  1. eusebiu panita

   …,acum am aflat .cu tristete de moartea col.ing.VANA CONSTANTIN ,..Dumnezeu sa-l odhneasca in pace …,a fost si va ramine unul dintre cei mai buni militari romani ….,cred ca lam cunoscut ,cel mai bine,am lucrat linga el .,pina cind ,dupa revolutie asa zisii colegi ,colegii care ii fusesera subordonati ,ajunsi dupa revolutie in functii bune,pur si simplu ,iau intors spatele ,iau trintit usa in nas.,oameni care eu ii credeam de caracter,sau transformat in gunoaie .Afost un om minunat .,a facut ..,transfagarasanul.,irigatii la MOSTISTEA -LEHLIU..,dupa care a fost trimis inginer sef la Brigada 45 Medgidia ,avea in subordine ,la inceput UM.01649 Cernavoda,UM 01650 Satul Nou ,UM 01673 Medgidia ,UM 01664 Basarabi ,dupa care sa adaugat UM 02603 Agigea ,um 02602 si UM 01673,ca inginer sef a dat dovada de un caracter militar ,civic ,social ,deosebit VANA CONSTANTIN.a stiut si a avut forta si putera sa stea de multe ori VERTICAL in fata presedintelui Nicolae Ceausescu.,fata de alti generali ,ofiteri cu un comportament de catei de curte ,pur si simplu erea vizibil modul lor mizerabil de a se ascunde in spatele col .ing.CONSTANTIN VANA .Linga VANA CONSTANTIN am avut sansa sa lucrez ,sa colaborez cu mari militari romani cum ar fii:general .maior PALIMARU .,general.maior .ing.PERIANU .,col.ing.CONSTANTIN .,Lt.col.ing Lacatusu Ionel ,colonel ,pe urma general .maior OTTO BREUER,cu toti acesti oameni deosebiti.,am petrecut mii de ore de lucru,in birou ,zi si noapte ,toti iam dat concursul col.ing VANA.,ca el sa poata raporta zilnic ,STADIUL LUCRARILOR .A fost un sacrificiu atit din partea lui cit si a echipei care la ajutat sa duca la bun sfirsit ordinul.Sint mindru de el ,a fost un om ,care sa jertfit pentru tara ,inclusiv de familia lui nu avea timp ,ma refer la sotie si la cei doi copii ai lui CRISTINEL si DELIA VANA.,afost un om deosebit ,Dumnezeu sal odihneasca in pace.Printre oamenii care iau intors spatele se numara fostul secretar al consiliului politic,dela Brigada 45Ge.colPOPESCU GHEORGHE .,ajuns general pe spatele col.ing CONSTANTIN VANA si general col.VASILE IONEL.,ajuns si el in echipa prea faimosului.,»LUPTATOR» ION ILIESCU .Dupa revolutie col.ing.CONSTANTIN VANA ,fiind brutal indepartat de armata ,a cerut ajutorul celor doi ,dar spre surprinderea lui ,acesti doi ,mie si sila sa ii denumesc ,pur si simplu iau trintit ,toate usile in fata .Daca ROMANIA se mindreste acum cu marile realizari CANALUL DUNARE-MAREA NEAGRA ..,TRANSFAGARESANUL-.etc.sa stiti ca aceste realizari sint capacitatea ,integritatea,personalitatea si nu in ultimul rind disciplina militara a celui ce a fost col.ing .CONSTANTIN VANA…,Dumnezeu sa-l odihneasca in pace…LISABONA 27.04.2011

   1. @ Domnule EUSEBIU PANITA,
    HRISTOS A INVIAT !
    Oamenii mor dar faptele lor extraordinare nu mor niciodată ! Colonelul inginer C. VÂNĂ , DUMNEZEU să-l odihnească-n pace,a fost un mare om , un constructor cu o inaltă constiintă civică, un adevărat profesionist ,un caracter integru , un bărbat cu demnitate si coloană verticală, un bun profesor si psiholog, un sot si tată impecabil si un prieten de nădejde. Am avut foarte multe contacte cu modestul dar priceputul inginer GENIST , C. VÂNĂ,pe vremea când lucram la UM 01687 MEDGIDIA in prima fază ca ofiter cu aprovizionarea tehnico-materială cu piese de schimb pentru repararea sutelor de utilaje de geniu ce lucrau la construirea CDMN iar in ultima perioadă ca loctiitor al comandantului pentru logistică calitate ce imi dădea posibilitatea să particip la toate bilanturile ce se desfăsurau la Bg.45 Geniu . I-am cunoscut pe toti cei nominalizati de domnia voastră si mi-am dat seama incă de pe atunci de caracterele si prestanta lor . Ati pus punctul pe „ I ” domnule EUSEBIU PANITA in caracterizările făcute iar eu nu pot decât confirma cele afirmate de dvs. Pentru toti cei care l-au ignorat pe col.ing.C.VÂNĂ după ce si-au văzut sacii in cărută, doar cuvinte de ocară si, „ iartă-i Doamne că nu stiu ce-au făcut ” !
    Postarea domniei tale imi umple inima de bucurie si-mi arată incă o dată in plus că GENISTII constituie o categorie de armă aparte pe care-i leagă nu numai marile lor realizări din toate domeniile dar si o prietenie ce dăinuie până la moarte. Si cum pădure fără uscături nu există, se mai găsesc si-n arma GENIU oameni ce nu ne fac cinste dar acestia sunt prea putini fată de majoritatea onestă.
    Dacă ati lucrat la CDMN in perioada 1982-1984 , certamente ne-am intâlnit măcar odată .Indiferent de această posibilitate, că sunteti sau nu GENIST, că ati fost civil sau militar, JOS PĂLĂRIA domnule EUSEBIU PANITA pentru comentariu IN MEMORIAM col.ing.CONSTANTIN VÂNĂ , DUMNEZEU să-l odihnească-n pace si să-l tină la dreapta Sa pe post de INGINER SEF in RAI ! Acum ,LISABONA mi se pare mult mai aproape si familiară .
    Cu stimă si gratitudine, ALIOȘA pontonierul .

 18. Pentru Alioşa
  Emoţionantă evocarea ta, care, iată, a ajuns la 51 de comentarii. Asta însemnă că, în pofida a tot ceea ce se spune, mai ştim să ne preţuim înaintaşii. Pe regretatul Constantin Vână – unul din vajnicii genişti care au bătut ţara de-a lungul şi de-a latul, ba, aş zice şi de-a înaltul, dacă iau în calcul şi Transfăgărăşanul – îl voi evoca într-un IN MEMORIAM care urmează să apară în revista România Eroică nr. 1/2010. Asemenea oameni nu trebuie uitaţi niciodată!

 19. @ Domnule PETRE COVACEF,
  Postarea dvs. mi-a umplut sufletul de bucurie si mi-a răscolit memoria punând-o la treabă fapt pentru care vă multumesc sincer. Fiti binevenit pe forumul absolventilor de L.M.„ Stefan ce Mare ” promotia 1969 si vă asigur ca autor al articolului „ LA MULTI ANI GENISTI ” de toată consideratiunea si respectul meu . Când dvs.in 1957 ieseati de pe portile Sc.Mil.de Of.de la Rm.Vâlcea ca tânăr ofiter,eu intram pentru prima dată pe portile scolii generale de opt ani, când dvs.deveneati inginer constructii hidrotehnice ,eu deveneam elev al L.M.Dumneavoastră ati continuat munca pe santierele patriei iar eu studiile militare la Sc. Mil.de Of.Activi „ Nicolae Bălcescu ” arma GENIU pe care am absolvit-o in 1972.Am avut onoarea să fiu elevul colegului dvs.lt.col ( atunci ) Urzică Gheorghe si mult mai târziu ,in perioada 1982-1984 am lucrat la CDMN ( baza de reparatii de la Medgidia )cu multi ingineri civili si militari printre care si cu domnul col ( atunci ) Otto Breuer ( general acum ). Poate chiar si cu dvs.dar numai intâmplător căci altfel v-as fi tinut cu sigurantă minte. Dacă mi-ati spune unde, imi voi aduce aminte sigur mai ales că functia ce-am indeplinit-o acolo mă obliga să intru in contact cu foarte multe persoane cu functii de conducere.Imi pare sincer rău că la aniversare a 50 de ani de la absolvire nu v-ati reântâlnit cei mai dragi colegi.Din păcate, marii oameni ai timpurilor de mari realizări hidrotehnice ,hidroelectrice ,constructii de toate felurile se sting usor-usor iar numele lor sunt date uitării dacă nu mai sunt pomenite de nimeni.In perioada cănd ati lucrat la canal sunt sigur că l-ati cunoscut pe col ing. VÂNĂ pe care Dumnezeu l-a chemat la dreapta sa anul trecut fiind condus pe ultimul său drum de foarte putini colegi si prieteni după cum insusi dl general OTTO BREUER a spus-o rdeactorului-sef de la ROMÂNIA EROICĂ ,col ( r) DUMITRU ROMAN si el genist .Vă mai asteptăm pe blogul nostru iar bucuria ar fi si mai mare dacă ne-at destăinui câte ceva din munca de la Canal Dunăre Marea Neagră .Din toată inima ,multă sănătate si tot ce vă doriti dvs si familia dvs. Salutul dvs.către dl.general OTTO BREUER va ajunge cu sigurantă la destinatie.Cu stimă si respect, ALOISA.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s