ZIUA EROILOR!

Din cele mai vechi timpuri, pentru apararea pamantului strabun ravnit permanent de vecini lacomi si dornici de asuprire si pentru APARAREA FIINTEI NATIONALE, stramosii nostri au varsat mult sange pe campurile de batalie. Plecau la lupta cu zecile de mii in osti bine organizate si se-ntorceau uneori in grupuri mici si razlete caci dusmanii fiind cu mult mai numerosi ii dovedeau pe bravii nostri luptatori.Si-au pierdut viata multe sute de mii si poate chiar milioane dar, OARE STIE CINEVA CIFRA EXACTA?
In PRIMUL RAZBOI MONDIAL la care ARMATA ROMANA a participat
cu gandul inaltaror pentru REINTREGIREA  NEAMULUI ROMANESCROMANIA MARE ( 1919 ).,
ROMANIA a pierdut peste un milion de militari si civili.
Impresionata de EROISMUL OSTASILOR ROMANI CAZUTI IN LUPTELE PURTATE PENTRU REINTREGIREA NEAMULUI SI FAURIREA ROMANIEI MARI,REGINA MARIA a infiintat Societatea „MORMINTELE EROILOR CAZUTI IN RAZBOI” .
In semn de nemarginita pretuire pentru jertfa de sange a celor cazuti pe campurile de batalie si a caror identitate era necunoscuta,in anul 1923 Societatea aflata sub inaltul patronaj al REGINEI MARIA a inaltat in fata Muzeului Militar National din Parcul
CAROL I „MORMANTUL OSTASULUI NECUNOSCUT”
Sunt vremuri cand nici mortii nu-s lasati in pace!
In anul 1958 autoritatile comuniste ale tarii au MUTAT „MORMANTUL OSTASULUI NECUNOSCUT” la Mausoleul de la Marasesti unde a stat pana la 26 oct.1991 cand,din initiativa M.Ap.N.noile autoritati instalate la putere dupa evenimentele din dec.1989,au hotarat readucerea pe vechiul amplasament inaltat in 1923.

Sarbatorirea ZILEI EROILOR stabilita initial de ZIUA INALTARII DOMNULUI a fost si ea schimbata tot de comunisti la 9 MAI
iar dupa 1990 a revenit la situatia initiala,adica la 40 de zile
de la INVIEREA DOMNULUI,Sfintele PASTI,data ce se schimba conform calendarului crestin-ortodox an de an.
Anul acesta,pe 28 mai de ZIUA INALTARII DOMNULUI

si ZIUA EROILOR NEAMULUI ROMANESC
sa ne aplecam cu piosenie in fata mormintelor si monumentelor
inchinate EROILOR NEAMULUI,sa aprindem o lumanareLUMÂNAREA VEȘNICĂ ! si sa intindem un

COVOR TRICOLORRomania

pe pamantul proaspat sapat.
DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA IN  PACE

PE EROII NEAMULUI NOSTRU!

Am onoarea sa va salut,

Aliosa.

8 gânduri despre “ZIUA EROILOR!

 1. Aliosa

  Pe 28 MAI cu sau fara elogii,EROII NEAMULUI s-au INALTAT la cer cautand drumul cel mai scurt spre locul plin cu verdeata si flori multicolore loc ce in limbaj popular si-n constiinta credinciosilor ortodocsi se numeste RAI. DA, ACOLO LE ESTE LOCUL CHIAR DACA NOI AM UITAT SA LE APRINDEM O LUMANARE PE MORMINTELE LOR NAPADITE DE BURUIENI.
  „Eroii nu mor niciodata,ei au nevoie de inchinarea noastra” a spus poetul cu emotie-n glas.
  MULTUMESC NICULE,poet fara licenta!

 2. Nicu

  Nu cred ca se putea gasi o Zi mai nimerita de a cinsti EROII neamului, decat Ziua Sfanta a Inaltarii. Eroii au nevoie de inchinarea celor ce sunt si celor ce o sa vina, pentru a dainui in memoria sfanta a neamului. In ultima clipa de viata, cat o fulgerare, simtind sarutarea rece a glontului, oare au avut timp sa se inchine? Inainte de a a saruta, cu trupul golit de suflare, pentru ultima data, sfanta vatra strabuna, au avut timp sa imbratiseze imaginea copiilor sau parintilor? Eroii nu mor niciodata, ei au nevoie de inchinarea noastra!
  HRISTOS S-A INALTAT!

 3. Nelu

  Este o zi deosebita pentru toti romanii si cu atat mai mult pentru mine, care am avut un bunic, care a cazut
  la cotul Donului si singura veste despre el, a fost o
  scrisoare rece de la Ministerul Apararii-„cazut la datorie”

 4. Aliosa

  ASTAZI 28 MAI,de INALTARE,in toate bisericile si catedralele din tara s-au desfasurat slujbe si de POMENIRE a EROILOR NEAMULUI!
  MULTUMESC NELU pentru ca n-ai uitat de cei care si-au jertfit viata ca noi s-o ducem mai bine.
  Sunt profund dezamagit ca aceasta sfanta zi,cu dubla semnificatie in constiinta romanilor a fost neglijata complet pe blogul nostru.SA FIE DE VINA OARE AUTORUL CARE A INDRAZNIT SA_SI EXPRIME SINCER GANDURILE?

 5. Aliosa

  Dintr-un art.semnat de RAZVAN BELCIUGAN publicat in „Jurnalul.ro” in 25 mai a.c. am aflat ca ” In ROMANIA sunt 153.959 de morminte ale eroilor nostri,multe dintre ele acoperite de maracini din cauza neglijentei si indiferentei primariilor si consiliilor locale”
  Sunt convins ca jurnalistul are date certe dar,spre cinstea edililor locali la TURNU MAGURELE sunt bine ingrijite iar la 28 MAI se vor depune si coroane de flori.
  DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA-N PACE PE EROII NEAMULUI!

 6. Aliosa

  STIMATI COLEGI!
  Salut aparitia pe blogul nostru a art.„PIERDERI ALE ARMATEI ROMANE” a distinsului nostru coleg Dr.( in ISTORIE ) PETRE OTU
  probabil ca un raspuns DOCUMENTAT si PERTINENT la modestul meu att. „ ZIUA EROILOR” in care fara sa am la dispozitie ARHIVELE NATIONALE am ESTIMAT numarul EROIOLR NEAMULUI de-a lungul timpului ca fiind foarte mare „DAR OARE STIE CINEVA CATI SUNT”?,iar cel referitor la PRIMUL RAZBOI MONDIAL la aproape un milion de MILITARI si CIVILI! Pe buna dreptate colegul PETRE m-a contrazis si sunt de acord cu el dar,acele cifre EXACTE ce se gasesc in documentele oficiale ale statului roman se refera la romanii din REGAT.A nu se uita ca ROMANII au FOST OBLIGATI SA LUPTE si sub drapel austro-ungar,rusesc si alte neamuri iar cu civilii,ce sa mai vorbim:s-au pierdut evidentele arse de valvataia razboiului si nimeni nu le mai stie numarul.
  Nu vreau sa ma disculp sau sa-l contrazic pe PETRICA.
  Doresc sa nu se creada ca am indus in eroare OPINIA PUBLICA iar daca ne mai uitam si-n alte publicatii ale vremurilor trecute cifra mi se pare rezonabila.Iar eu m-am referit la EROII NEAMULUI
  care dupa faurirea ROMANIEI MARI au revenit la PATRIA MUMA!

 7. Aliosa

  DA NELULE,
  Si eu mi-aduc aminte de mr.CALIN (profesorul de muzica ) ca depunea mult suflet in dirijarea CORULUI LM ( din care am facut si eu parte caci de mic copil am avut „ VOCE MUZICALA” ).
  Cele doua versuri cu care ai inceput comentariul puse de mine pe melodia ce n-o s-o uit niciodata,mi-au zgandarat memoria si aproape ca mi-am reamintit cantecul.
  „Dezveliti tot adevarul
  Si le spuneti tuturor
  Cum murira fratii nostri
  Pentru neam si tara lor”
  Inaltatoare cuvinte dar ce pacat ca astazi nu mai sunt valabile
  caci fratii nostri mor pentru alte neamuri si nu pentru noi.
  NOI insa nu trebuie sa ne uitam EROII si de aceea lansez catre intreaga promotie de absolventi promotia 1969 ca de ZIUA EROILOR
  s-aprinda o lumanare pe mormintele proaspat afanate din rezidentele lor si sa aseze o jerba de flori tricolora la MONUMENTELE inchinate EROILOR NEAMULUI,Dumnezeu sa-i odihneasca-n pace.
  ALIOSA de la 12-D.

 8. Nelu

  ” Presarati pe-a lor morminte,
  Ale laurilor foi…”
  CU multi ani in urma, mr Calin, ne invata acest
  cantec dedicat eroilor si ne ducea in cimitirele
  cu eroi si il intona cu patos si recunostinta!
  „Sa le fie dulce somnul
  Fericitilor eroi!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s