1 MAI-ziua copiilor si nepotilor oamenilor muncii ???

Mai tineti minte dragi colegi gustul aparte al acestei zile de sarbatoare muncitoreasca ? Eram copil pe-atunci, proveneam dintr-o familie modesta, pentru care mersul la bacania din colt se asemana cu expeditia lui ALICE in tara minunilor iar cumparatul zilnic al painii pe cartela era precedat de un instructaj amanuntit in care eram avertizat sa nu mananc painea pe drum, la inapoiere.Dar ce conta cand stiam ca vine 1 mai si tata ne va lua la „defilare”, pe mama, pe mine si pe fratele meu, frumos imbracati si cu ceva bani de cheltuiala. Steaguri, baloane colorate ,lozinci, portrete, miros de mici la gratar, mandatari insistenti si grabiti care parca presimteau ca „boom”-ul lor economic se va termina in curand. Si-apoi serbarile organizate in „crangul” de la marginea Focsanilor, adevarate picnic-uri lumpenproletare. Ne intorceam seara acasa, sleiti de puteri dar fericiti ca „a fost 1 Mai-ziua oamenilor muncii” si ascultam, pana seara tarziu, acordurile fanfarei ce canta in Gradina Publica si care ajungeau in cartierul meu Bahne in forma de „feeding”-gen auditie Europa Libera-din cauza vantului. Mai tineti minte…prieteni..?

19 gânduri despre “1 MAI-ziua copiilor si nepotilor oamenilor muncii ???

 1. Aliosa

  SCUZE PRIETENI!
  Cu gandul la mici si bere am uitat sa-mi salut prietenii:NICU,ILIE,NELU,si toti ce ma considera de-al lor.
  O ZI BUNA VA DORESC

 2. Aliosa

  BUNA FREDDYE!
  Am pus la munca difuzoarele si-a venit vecina peste mine.DOAMNE ce bine m-am simtit!
  Pe 2 MAI se mai mananca MICI SI BERE?
  Eu mai am ceva de ieri asa ca merg mai departe.
  POFTA BUNA LA CE AVETI PE MASA!

 3. freddye

  @ ALIOSA

  Vecine conteleormanean ,norii care veneau amenintatori catre Alexandria au facut „usor 324” catre TURNU ca sa-ti toarne tie galeata in cap ,asa ca eu am tinut gra[va]tarul pe pozitia „incins ” pana s-au terminat micii si muzica pe CD-playerul instalat afara..A fost super,m-am simtit si eu tanar si nelinistit..!!! 😆

  @ NELU

  Nelu ,cu o floare nu se face primavara ,dar sa ne bucuram ,asadar..E posibil ca sederea „dresorului de oameni” la mytytyka sa-i fi adus cu picioarele pe gazon ..Eu tin cu CFR-istii ,ca vor sa-i strecoare mingea printre picioare lui BERBECREANU 😆

 4. Nelu

  Aliosa a rupt traditia! Dupa zece mici se cadea o
  duzina de bere rece, din fantana lui Fredye!
  Steluta a zburdat aseara, demult nu a mai jucat
  asa bine!
  HAI STEAUA!

 5. Aliosa

  BUNA SEARA FREDDYE !
  La TURNU MAGURELE ploua iar eu ma uit la tv.si culmea STEAUA conduce cu 2 la ZERO si tot sunt nemultumit.
  Astazi de 1 MAI am mancat vreo 10(zece) mici si-am baut un kil de vin RUBINIU. Doamne ce bine m-am simtit dupa ce m-am descatusat de o mare acumulare de nervi aducatori de ALTI NERVI MAI NERVOSI DECAT PRIMII!
  La Turnu ploua si eu ma bucur caci am multe FLORI pe balcon.
  STEAUA a mai dat un GOL dar eu nu ma bucur.
  Ma bucur insa ca sunt sanatos si ma iau la tranta cu vecinii de bloc ca-i dau in judecata daca nu-si achita la timp datoriile fata de ASOCIATIE.
  NOAPTE BUNA VECINE CA LA TURNU INCA PLOUA!

 6. Aliosa

  SARUT MANA FREDDYE !
  Asa spun pontonierii unor oameni deosebiti.Sa-ti dea DUMNEZEU tot ce iti dorestri si sa ai numai bucurii in viata.
  Eu sunt dintre acei cu ochi halucinati si mistuiti launtric ce vad doar partea rea a lucrurilor . |ASTAZI DE I MAI MUNCITORESC te-am
  vazut pe tine ca un mare promotor al libertatii absolute.
  LA MULTI MICI FREDDYE!

 7. freddye

  NICU , exista un echilibru in toate !!. Boierii,care va sa zica serbau la greu ziua de 1 mai-asta chiar ca n-o stiam …!!

 8. Nelu

  Greu si cu mult sange s-au obtinut cele 8 ore,
  care din pacate la noi nu prea au fost valabile!
  Cand lucram duminica, sefu imi promitea liber
  dumunica urmatoare!

 9. Nicu

  Freddye,
  Aceasta este una din semnificatia zilei de 1 Mai. Inainte de a fi o zi in amintirea luptelor muncitorilor pentru anumite drepturi, Cel putin la noi la romani, din vremuri indepartate, se serba ARMINDENNII, derivat din slavona , ziua prorocului Ieremia.
  In Bucuresti , de 1 mai, Alex. Ipsilanti se lefaia intr-un chiosc de lemn pe marginea lacului Herestrau, punand tara la cale, in timp ce doamna ii era plimbata cu baraca.
  Sau in padure la Baneasa …la un semn al boierilor ieseau din stufisuri tuciuriii cu talgerele pline cu bunataturi.
  Baronul Barbu Bellu deschidea de 1 Mai pentru poporeni frumoasele gradini de pe Serban Voda.
  In unele zone ale tarii , este obiceiul ca de 1 Mai sa se impodobeasca portile cu crengi de mesteacan , care raman pana la recoltatul graului.

  1 Mai de ieri şi de azi
  Proletarii, de 1 Mai muncitoresc
  Mergeau uniţi în bloc la defilare
  Azi unii de nevoie la patron muncesc
  Iar ceilalţi stau tolăniţi la soare.

 10. freddye

  Dragi colegi ,putin istoric nu strica ,si cred ca de fapt ,cu asta trebuia sa incep:

  Istoric

  Reducerea normei orare zilnice de lucru stă la originea semnificaţiei zilei de 1 mai, de sărbătoare internaţională a lucrătorilor. În anul 1872, circa 100 de mii de lucrători din New York, majoritatea din industria construcţiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore.
  Data de 1 mai apare, pentru prima dată, în legătură cu întrunirea, din anul 1886, a Federaţiei Sindicatelor din Statele Unite şi Canadei (precursoarea Federaţiei Americane a Muncii). George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor şi Tâmplarilor a iniţiat introducerea unei rezoluţii care stipula ca: „8 ore să constituie ziua legală de muncă de la, şi după 1 mai 1886”, sugerându-se organizaţiilor muncitoreşti respectarea acesteia.
  La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanţi au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite. Însă, cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago, unde au mărşăluit 90 de mii de demonstranţi, din care aproximativ 40 de mii se aflau în grevă. Rezultatul: circa 35 de mii de muncitori au câştigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.
  Dar, ziua de 1 mai a devenit cunoscută pe întreg mapamondul în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, în Piaţa Heymarket din Chicago. Numărul greviştilor se ridicase la peste 65 de mii. În timpul unei demonstraţii, o coloană de muncitori a plecat să se alăture unui protest al angajaţilor de la întreprinderea de prelucrare a lemnului „McCormick”. Poliţia a intervenit, 4 protestatari au fost împuşcaţi şi mulţi alţii au fost răniţi.
  În seara aceleaşi zile, a fost organizată o nouă demonstraţie în Piaţa Heymarket. Din mulţime, o bombă a fost aruncată spre sediul poliţiei. Au fost răniţi 66 de poliţişti, dintre care 7 au decedat ulterior. Poliţia a ripostat cu focuri de armă, rănind două sute de oameni, din care câţiva mortal. În urma acestor evenimente, 8 lideri anarhişti, care aparţineau unei mişcări muncitoreşti promotoare a tacticilor militante, violente, au fost judecaţi. Muncitorii din Anglia, Olanda, Rusia, Italia, Franţa şi Spania au adunat fonduri pentru plata apărării. În urma procesului, 5 dintre aceştia au fost condamnaţi la spânzurătoare şi 3 cu închisoarea pe viaţă. Şapte ani mai târziu, o nouă investigaţie i-a găsit nevinovaţi pe cei 8. Mult mai târziu, au apărut dovezi conform cărora, explozia a fost o diversiune, pusă la cale chiar de către un poliţist.

  Eveniment anual
  În anul 1888, la întrunirea Federaţiei Americane a Muncii s-a stabilit ca ziua de 1 mai 1890 să fie data pentru susţinerea, prin manifestaţii şi greve, a zilei de muncă de 8 ore. Dar, în anul 1889, social – democraţii afiliaţi la aşa – numita Internaţională a ll – a, au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 mai să fie o zi internaţională a muncitorilor, La 1 mai 1890, au avut loc demonstraţii în SUA, în majoritatea ţărilor europene, în Chile, Peru şi Cuba. După aceasta, 1 mai a devenit un eveniment anual. Până în 1904, Internaţionala a ll-a a chemat toţi sindicaliştii şi socialiştii să demonstreze energic, pentru „stabilirea prin lege a zilei de muncă de 8 ore, cererile de clasă ale proletariatului şi pentru pace universală”.
  La scurt timp, Federaţia Americană a Muncii s-a dezis cu totul de 1 mai, celebrând în schimb Ziua Muncii (Labor Day), anual, în prima zi de luni a lui septembrie. Pe 28 iunie 1894, Congresul SUA a adoptat un act confirmând această dată ca sărbătoare legală. Această decizie a fost luată pentru a repara ofensa adusă greviştilor de la Sindicatul American al Căilor Ferate şi al căror protest fusese înăbuşit prin trimiterea de trupe. Ziua Muncii în SUA este asimilată grătarelor, autostrăzilor aglomerate şi ca ultimul lung week-end al verii.

  Instrumentare politică
  1 Mai a devenit, în aproape toată lumea, Ziua Internaţională a Muncii. Există şi excepţii, de exemplu Australia, Elveţia şi Statele Unite, unde 1 Mai nu este o sărbătoare oficială. În majoritatea ţărilor vest europene, ziua de 1 Mai este zi liberă.
  În ţările comuniste, ziua de 1 Mai a fost transformată într-o sărbătoare de stat însoţită de defilări propagandistice. Regimurile comuniste încercau să instrumenteze politic o veche tradiţie a mişcării muncitoreşti internaţionale. De asemenea, şi naziştii au avut tentative de uzurpare a acestor tradiţii. Ziua de 1 mai, fusese transformată într-o sărbătoare a comunităţii naţionale germane, promiţându-se construirea unui socialism naţional, în centrul căruia nu se mai aflau muncitorii, ci arianul considerat un prototip al celor ce muncesc. Un discurs rostit de Hitler la 1 mai 1933 este edificator în acest sens: Certurile şi neînţelegerile simbolizate de lupta de clasă se transformă acum într-un simbol al unităţii şi înălţării naţiunii[4]. Ziua de 1 mai a fost transformată de către nazişti într-o sărbătoare propagandistică. Se suţinea că ziua de 1 mai trebuie să devină o sărbătoare a întregii naţiuni şi nu poate fi transformată într-un simbol al luptei proletare şi a decadenţei. Serbările câmpeneşti, chioşcurile cu bere şi spectacolele nu lipseau, dar sindicatele fuseseră interzise. Organizaţiile muncitoreşti au fost înlocuite cu directive de la partidul unic. Peste timp, grupări radicale folosesc retorica nazistă, participând la proteste violente având ca pretext ziua de 1 Mai (de exemplu, în Germania).
  În România, după evenimentele din decembrie 1989, timp de mai mulţi ani, ziua de 1 Mai nu a mai fost sărbătorită prin festivităţi decât la iniţiativa unor reprezentanţi ai unor partide precum PSM şi PRM.
  În 2003, pentru prima oară în istoria post – decembristă, o confederaţie sindicală (Blocul Naţional Sindical) a încercat organizarea unei adunări populare, cu mici, bere şi muzică, pentru a serba acestă zi. Criticile nu au lipsit, la fel nici acuzaţiile de simpati pro-comuniste, amintirea propagandei PCR fiind încă vie în conştiinţa populaţiei.

  Preluare din WIKIPEDIA ,cu voia d-voastra

 11. freddye

  @ ALIOSA Da ALI ,tin minte ,cum sa nu ,piramidele facute pe platoul L.M. si unde eu,fiind mai subtirel ,deci ,mai usor de suportat eram cocotat la nivelul 1 sau 2 😆

 12. freddye

  @ ILIE Ai perfecta dreptate ,scumpe coleg..Era vremea micilor bucurii si placeri nevinovate de copil ,a bricegelor tip „peste”,a provocarilor la fotbal intre strazi trimise prin emisari iuti de picior ,a lanternelor ELBA [sau EBA ??!! 😳 ]cu care ne intreceam care „bate” mai departe,a „patinelor”mesterite din coltar de fier indoit,asta dupa ce lasam soba fara picioare…].Poate-am fost un pic offtopic dar, de la un timp mi se intampla cam des sa fac recurs la amintirile copilariei.. 😀

 13. freddye

  @ NELU Toate astea[si multe alte lucruri minunate] s-au intamplat in copilaria noastra si ne-au „formatat ” hard-discul afectiv..Dupa care,multi dintre noi ne-am sfaramat inocenta si candoarea cu o perseverenta demna de o cauza mai buna..cei care n-au facut-o se pot considera ,pe drept cuvant „ALESII”. Hai c-am zis-o,vorba lui Nicu..Sa fii iubit la maxim ,batrane halebardier..!!

 14. Aliosa

  BUNA ZIUA DE-NTAI MAI !
  Mai tineti minte ca de 1 MAI MUNCITORESC prezentam acele ansambluri sportive pe stadioane sub comanda inimosilor ofiteri
  cu pregatirea fizica ? Era ceva frumos si grandios iar spectatorii ramaneau muti de uimire. Oare acum se mai organizeaza asa ceva?
  O zi super va doresc si pofta buna la mici si bere.

 15. freddye

  NICU ,a venit randul tau sa-mi infrumutesezi amintirile ,postand linkul cantecului I mai muncitoresc de pe http://www.trilulilu.ro/scoutboy/1d05ab4435ad27,pe care l-am ascultat ,cu mare placere,asa, la ora 7.30 a.m.,pe neimbracate si nemancate,impreuna cu sotia,bineinteles..De pe site-ul cu pricina,citez si niste comentarii ,foarte interesante ,zic eu..:
  {quote 1] „Imi place mult acest imn si as vrea sa se schimbe imnul de stat cu acesta. E melodios, insufletitor si ma simt reprezentat de el.”
  [quote2]”1 Mai muncitoresc – Daca nu stiati, acest cantec a fost compus de Ciprian Porumbescu cu mult inaintea comunismului, 1 Mai fiind o sarbatoare cu adevarat muncitoreasca de pe vremea aceea.”
  „quote 3″Mai bine! – Mai bine ca nu ai trait kk de vreme. Eu am trait 14 ani si mi-e groaza sa-mi aduc aminte de ce viatza puteai duce…”.

 16. Nelu

  Felicitari Fredye! Multimi, steaguri,imbracaminte
  de sarbatoare, mici si multa bere!Amintiri placute!
  Odata intr-un parc, de 1Mai, cand sa returnam
  sticlele goale(asa era atuci, se predau sticlele
  ca sa primesti altele) s-a inchis chioschiul si a
  iesit mare tambalau!

 17. Ilie

  Sigur ca mai tinem minte. Daca pentru voi cei care traiati in mediul urban era un eveniment deosebit, inchipuie-ti cum era pentru noi cei din mediul rural. Tin minte si acum ca prin clasele 5-8 nu stiu in care an am mers la „defilarea de
  1 Mai din Baia Mare” impreuna cu unii colegi din proprie initiativa, pe jos cale de 14 km si am ajuns acolo cind era cam pe terminate dar ne-am amestecat si noi cu multimea, am stat „drepti” cind s-a cintat „Internationala” la sfirsitul defilarii, cred ca aveam si ceva maruntei pentru ceva de cumparat desi acestia erau niste lucruri mai rare. Pentru un briceag tip Peste ce costa 5 lei trebuie sa stringi bani din greu, iar pentru unul de 7 lei…era farte mult de strins.
  Cinstit vorbind, acele sarbatori aveu farmecul lor pentru vremurile acelea, farmec care s-a pierdut odata cu copilaria si tineretea noastra sau si-a schimbat sensul. Sa nu uitam insa ca 1 MAI a fost si este inca sarbatoarea noastra a celor care ne cistigam piinea zilnica asa cum zicea la inceputul lumii cineva de sus, de foarte de sus „SI CU SUDOAREA FRUNTII TALE VEI MINCA PIINEA TA”
  La multi ani oameni ai muncii, fara noi lumea nu ar exista.

 18. Nicu

  FREDDYE,
  Mi-ai rascolit amintirile. Parca le vad: in dimineata zilei de 1 Mai, camioane cu oamenii muncii de la sate, tinand panouri, steaguri , lasand in urma colbul drumului se indreptau spre orasul resedinta de raion unde pana spre amiaza asteptau in coloana sa defileze prin fata tribunelor pline ochi cu organele … de partid si de stat… totul scaldat im muzica din difuzoare.
  Sa-mi revin, si o sa revin cu partea a doua a zilei.
  Pana atunci, te las in compania lui 1 Mai muncitoresc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s