Sfantul GHEORGHE purtator de biruinta

În cadrul programului Paştele în Bucovina, joi 23 aprilie 2009, la ora 14,30, la Muzeul de Istorie din Suceava va avea loc vernisajul expoziţiei Moldova-650.
Anul 1359 – început de istorie a Moldovei aflată sub domnia Voievodului Ştefan cel Mare.
Piesa centrală este reprezentată de Steagul de luptă al Voievodului, donat Mănăstirii Zografu de la Sfântul Munte Athos, în anul 1500.
Steagul cu care a câştigat atâtea războaie, se păstreaza de cinci secole la Sfântul Munte! Aşa a voit Ştefan- apărătorul creştinismului în Europa , să aducă recunoştinţă lui Dumnezeu.

Stagul donat de Voievodul Ştefan cel Mare, mănăstirii Zografu de la Muntele Athos
Stagul donat de Voievodul Ştefan cel Mare, mănăstirii Zografu de la Muntele Athos

Icoana Sfântul Gheorghe, purtător de biruinţă, apărător al Moldovei şi al Voievodului ei, este brodată pe atlas roşu, cu fire de aur, argint şi mătase albă, verde şi roşie. Sfântul Gheorghe şade pe tron, pe o perină roşie, trăgând spada din teacă cu stânga în timp ce cu dreapta trage de gardă, zdrobind de sub picioarele lui, balaurul cu trei capete. Doi îngeri, coborând din cer, îi aduc o sabie şi un scut , îi pun pe cap o frumoasă coroană împodobită cu două rânduri de pietre scumpe. În jurul capului sfântului şi pe marginea icoanei sale se află următoarea inscripţie în limba greacă: „Sfântul Gheorghe din Capadocia”. Steagul este încadrat pe margini cu următoarea inscripţie în slavonă, cu litere aurite:

„O, îndelung răbdătorule şi de biruinţi purtătorule, mare mucenice Gheorghe, cela ce la nevoi şi în năpaste eşti grabnic apărător şi fierbinte ajutător, şi celor întristaţi bucurie nespusă, primeşte de la noi şi această rugăminte a smeritului robului tău a domnului Io Ştefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu domn Ţării Moldovei, şi-l păzeşte pe el neatins în acest veac şi în cel viitor, cu rugăciunile celor ce te cinstesc pe tine, ca să te proslăvim pe tine în veci, amin! Şi s-a făcut în anul 7008, iar al domniei lui anul al 43-lea”.

Sfântul Ghorghe, din Capadocia, a fost general roman pe timpul împăratului Diocliţian (284- 305 ).
Acest împărat a fost un prigonitor al creştinilor.
În faţa acestei prigoane, Sfântul Gheorghe – ajuns la înalta funcţie de general dregător, nu se ferea să îşi declare credinţa creştină. Împăratul, nedorind să se lipsească de un militar de carieră, încearcă recuperarea generalului, apelând la promisiuni, favoruri şi terminând cu torturi. A fost împuns cu suliţa, tras pe roată, aruncat în gropa cu var, i s-a pus pietre grele pe piept. A rezistat torturilor, crezând în Hristos. Rezistenţa sa converteşte tot mai mulţi militari la credinţa creştină. Însăşi împărăteasa Alexandra îngenunchează la locul execuţiei, în faţa Sfântului, mărturisind credinţă.
Împăratul a poruncit ca să taie pe sfântul şi pe Alexandra împărăteasa, cu sabia. Sfântului Gheorghe i s-a tăiat capul, iar sfânta Alexandra făcând rugăciune în temniţă, şi-a dat sufletul lui Dumnezeu!

Despre Sfântul Gheorghe , pe care iconografii îl zugrăvesc călare pe un cal alb omorând balaurul şi săvârşind multe alte minuni, s-a spus cu adevărat că a desfiinţat cultul împăratului (al tuturor împăraţilor) , precum şi al acelora care se autoîndumnezeiesc şi se autodivinizează.

Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe, pe care credincioşii ortodoxi şi greco- catolici din ţara noastră îl vor sărbători pe 23 aprilie, a devenit patronul spiritual al militarilor din Statul Major al Forţelor Terestre.

Tuturor celor care poartă numele Sfântului GHEORGHE le doresc sănătate, fericire, bucurii şi urarea LA MULTI ANI !

5 gânduri despre “Sfantul GHEORGHE purtator de biruinta

 1. Nelu

  La Multi Ani – ptr. Gheorghita Miron si de asemenea
  pentru toti tizii lui din promotia 1969!
  Drapelul de Lupta(steagul) se pare ca a fost dintodeauna
  simbol al tariei, vitejiei si patriotismului!

 2. Aliosa

  LA MULTI ANI TUTUROR CARE POARTA NUMELE „SFANTULUI GHEORGHE”si-n mod deosebit „La multi ani ” lui „FREDYYE” prieten comun si vecinul meu,GHEORGHE MIRON.
  MULTI ANI TRAIASCA sa cantam cu totii si sa inchinam un pahar cu vin rosu,alb,rubiniu si pentru cel ce ne-a fost primul COMANDANT, DOMNUL COLONEL(r) GHEORGHE GUSU.

 3. Nicu

  Foaie verde de marar, baiat ca Gheorghe mai rar, pune caii la caruta si se duce la mandruta …
  C-un cantec, un pahar si-o damigeana, de la Nelu Ploiesteanu ajungem la Gabi Lunca .
  FREDDYE, SFINTE GHEORGHE, LA MULTI ANI! MULTA SANATATE SI VOIE BUNA!

 4. freddye

  Multzumesc frumos de urare,iubite amfitrion..Urez ,la randu-mi ,
  sanatate si „LA MULTI ANI „tuturor colegilor care ,ca si mine ,se preanumesc GHEORGHE..!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s