Grădinarul Piţurcă

Altădată jocul Naţionalei de fotbal ne era ca un balsam pentru suflet, ca o terapie de grup prin hipnoză, ne vindeca de griji şi supărări, de fapt uitam de ele o vreme.
Aşteptam ziua cu bucurie, cu nerăbdare. Ziua în care urma să aibă loc meciul, ne era bornă temporală.
De câteva sezoane, vorbind la nivel FIFA, aştept ca pe un supliciu meciurile Naţionalei. Nu sunt vindecat încă de tortura sufletească a meciului jucat acasă cu Lituania.
Când mă gândesc la meciul care urmează , cu Serbia, acuma, cu cinci zile în avans, mă pregătesc să-mi fie mai uşor supliciul, repetându-mi:
– Doamne nu-mi da cât pot să duc!
Aş face şi magie neagră , sa înţep cu andreaua fotografia echipei adverse, dar mai bine nu, suntem totuşi în Postul Mare.
Revenind cu picioarele pe gazon, cred că Naţionala are nevoie de o terapie prin hipnoză. Milioane de gânduri pozitive îndreptate zilnic spre jucătorii chemaţi la lot de către selecţionerul Piţurcă. Mai întâi trebuie să ştim care sunt aceşti fericiţi sau nefericiţi jucători.Adjectivul şi-l vor prinde sau nu la butonieră, după fluierul final de sâmbătă seara de pe stadionul din Constanţa.
Jucători care evoluează la cluburi străine:

Cosmin Contra (Getafe CF), Cristian Sapunaru (FC Porto), Mirel Radoi (Al-Hilal), Razvan Rat (FC Sahtior Donetk) si Mihai Nesu (FC Utrecht)- fundaşi;

Razvan Cocis (FC Lokomotiv Moscova), Paul Codrea (AC Siena), Maximilian Nicu (Hertha BSC)-mijlocaşi;

Adrian Mutu (Fiorentina), Ciprian Marica (VfB Stuttgart)-atacanţi.

Şi jucători care evoluează în ţară:
Bogdan Lobont (FC Dinamo Bucuresti), Costel Pantilimon (FC Timisoara)-portari;

Dorel Stoica (FC Universitatea Craiova), Gabriel Tamas (FC Dinamo Bucuresti), Dorin Goian (FC Steaua Bucuresti)-fundaşi;

Banel Nicolita, Ovidiu Petre (ambii, FC Steaua Bucuresti), Alexandru Bourceanu (FC Otelul Galati), Cristian Tanase (FC Arges)-mijlocaşi;

Gheorghe Bucur (FC Timisoara), Florin Costea (FC Universitatea Craiova) si Marius Niculae (FC Dinamo Bucuresti)-atacanţi.

Sunt mulţi veniţi, pe unii îi cunosc ca pe nişte oi negre, pe alţii ca pe nişte cai breji.
Pomul dupa rod se cunoaşte, de-i bun sau rău. Pomul mai trebuie şi curăţat.
Piţurcă nu vrea să cureţe pomul de uscături, el crede mai repede în Grădinarul Miciurin. Grădinarul Piţurcă altoieşte pomul, împrospătează lotul cu nimeni altul decât Maximilian Nicu. Măi să fie! Cine să fie oare acest jucător cu nume de prenume şi de renume.
Googălesc şi mă dumeresc.
Maximilian Johannes Ştefan Nicu, născut în Germania, în 25 noiembrie 1982. Din vara anului trecut, este jucător la Herta BSC, echipă din prima ligă Germană, aflată până sâmbăta trecută pe primul loc în clasament. Joacă pe post de mijlocaş şi a marcat două goluri, în poarta adversă, se înţelege.
Ca să poată fi altoit pe naţionala României , de către grădinarul Piţurcă, el, Maximilian Johannes Ştefan Nicu a trebuit să primească cetăţenia română. Este cetăţean român, cu acte în regulă, din 17 martie anul curent.
Poate are mână bună grădinarul şi se va prinde repede altoiul. Să se prindă mai repede decât s-a prins altoiul Bănel. Din acest punct de vedere , de sorginte botanică, aştept cu nerăbdare meciul de sâmbătă seara. Dacă Maxmilian va juca la maxim, şi va da şi gol , atunci Ilie Dobre, un împătimit comenator radio, se va desfăsura la maximum, strigând prelung în microfon: Goooo…oool Maximilaaa…an Johanneeee..es Stefaaa..aan Nic… Nu cred să-i mai rămână suflu si pentru ultimul nume din şir. Ăsta să fie baiul, că se va îneca Ilie Dobre cu cele patru nume ale neamţului. Să nu i se usuce grădinarului altoiul.
Totuşi n-aş crede că un singur jucător, şi cu nume de superlativ, este suficient pentru împrospătarea jocului echipei noastre. Totu-i ca în final să nu ne altoiască Serbia, chiar la noi acasă.
O săptămână cu post şi rugăciuni vă doresc ! Dacă nu vă stă la îndemână, plătiţi pe mama Omida să facă farmece. Fiind la mijloc soarta Naţionalei, ea ar putea să mai lase la preţ sau să facă magie pe gratis, din patriotism.

Nicu

28 de gânduri despre “Grădinarul Piţurcă

 1. SALUT NICULE,
  Un scor batjocoritor este PUTIN SPUS !
  Este un SCOR UMILITOR ce reflecata STAREA DE SPIRIT din FOTBALUL NOSTRU ,NEPUTINTA LUI de a tine PASUL macar cu nationalele de mijlocul clasamentului FIFA .Inca din luna martie a.c.am tras semnalul de alarma si-l TRAG si ACUM pentru viitoarele PRELIMINARII din CE si CM .
  TREBUIE SCHIMBATA TOATA CONDUCEREA DE LA VARFUL PIRAMIDEI SUBREDE din fotbalul nostru,trebuie alesi ( numiti ) OAMENI DE FOTBAL VALOROSI,cu EXPERIENTA si DORINTA DE A RIDICA STACHETA fotbaluilui de la noi,nu oameni alesi (numiti ) sub presiunea sindicatelor si-a intereselor de grup.Trebuie inlaturat NEPOTISMUL,FAVORITISMUL si CUMETRIILE din procesul DE SELECTIONARE pentru NATIONALA TARII.Este nevoie de o mana de fier la carma NATIONALEI,un OM ce sa puna mai presus de toate INTERESELE ROMANIEI nu ale grupurilor de interese.Atat antrenorul cat si selectionabilii trebuie sa-si dea sufletul pe teren pentru CULORILE TARII si sa JOACE FIECARE MECI CA PE O FINALA !
  Ai DREPTATE NICULE,ai nostri JUCAU CU REZERVELE dar nu a fost si cazul SARBILOR care au pus pe primul loc MANDRIA si ORGOLIUL national asa cum AU FACUT DE FIECARE DATA IN CONFRUNTARILE CU NOI ( mai tii minte scorul de 4-6 de pe GHENCEA cand ne-au lasat doar optiunea de A PRIVI la televizor ) ?
  In tara noastra TREBUIE SCHIMBAT TOTUL DE VREM SA FIM PRIVITI CU RESPECT si ASEZATI LA MASA TRATATIVELOR !

 2. DEZASTEU TOTAL !
  Am scos din arhiva pe martie 2009 „GRADINARUL PITURCA” pentru a-i invita pe cei care stiu si pe cei care nu stiu sa-si arunce pentru cateva secunde privirea pe COMENTARIUL din 26/03.2009 ora 22:29 .Inca de atunci AM SPUS CA NU AVEM NICI O SANSA nici la calificarea la CM din 2010 dar nici in fata vecinilor nostri sarbii.In actuala campanie de calificare am inceput PROST:
  piturca-LITUANIA 0-3!si terminam dezastruos : lucescu-SERBIA 0-5 ! Si nici nu se putea altfel deoarece :
  a) mutu a jucat foarte putine partide iar cand a fost in teren A JUCAT LAMENTABIL ( era normal dupa cheful facut pana noaptea tarziu dar nu a fost normal ca L.junior sa spuna : ce fac in timpul liber este treaba lor )
  b)apostol ,andrei cristea,varga,galamaz etc oare sunt cei mai buni fotbalisti romani ?
  c) portarul coman a confundat pe fotbalistii sarbi cu cei de la I.C.A.sau altii din campionatul nostru de doi bani si unde cei care HABAR NU AU DE FOTBAL conduc destinele fotbalului nostru.
  SARBII AU FOST CU TREI CLASE PESTE NOI !
  Ai nostri n-au aratat nimic.Daca jucam cu FEROE ca in repriza a doua cu sarbii luam bataie sigur.Deja am ajuns in grupa a treia valorica la tragerea la sorti pentru CE din 2012.
  NENOROCIREA ESTE INSA MULT MAI MARE :
  La toate categoriile de fotbalisti am luat bataie si o sa mai luam !
  Cei din conducerea FRF care vorbesc frumos la tv.si se plimba pe banii veniti in fotbal datorita GENERATIILOR TRECUTE nu au nici o vina ? EU ZIC CA DA si daca ar avea un pic de bun simt SI-AR PREZENTA IMEDIAT DEMISIA DE ONOARE !
  Avem o multime de OAMENI CARE SE PRICEP LA FOTBAL dar au fost marginalizati de CLANURI si GRUPURI de interese contrare fotbalului romanesc !
  DORESC DIN TOATA INIMA VECINILOR NOSTRI SARBI MULT SUCCES LA C.M.DIN 2010 DIN AFRICA DE SUD !
  Iar de nu se iau URGENT MASURI incepand de sus in jos NU NE MAI CALIFICAM NICIODATA nici la CE nici la CM !
  ALIOSA de la 12-D !

  1. Nicu

   Un scor batjocoritor! Cate infrangeri mai trebuie sa vina pentru ca M. Sandu si M. Dragomir sa plece de la conducerea federatiei respectiv a ligii? Sigur, nu ei joaca in teren. Dar ne trebuie un aer proaspat la varful fotbalului. Ne-au umilit fratii nostri. Va ramane mult timp ca un reper de comparatie a fotbalului dintre cele doua tari. O paranteza: aveau asigurata participarea la CM, puteau sa joace cu rezervele. Noi asa am fi procedat.
   Aseara s-au intalnit doua mentalitati diferite de a practica jocul de fotbal.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s