Dan Barbilian în uniformă militară

Din Observatorului militar nr. 9, redau mai jos un articol scris de prof. dr. Gheorghe NICOLESCU despre viaţa ca militar a poetului şi matematicianului Dan Barbilian:

Printre scriitorii tineri care si-au întrerupt studiile universitare spre
a se încadra în armată, pentru a participa la Marele Război încheiat cu împlinirea visului de veacuri al românilor – Unirea – s-a numărat şi Dan Barbilian, cunoscut şi sub pseudonimul literar de Ion Barbu. Matematician recunoscut, profesor universitar la Bucureşti, academician post-mortem, acesta s-a născut la Câmpulung-Muscel în anul 1895, „în casa părinţilor săi de pe strada Gruiului, fiu al domnului Constantin Barbilian, ortodox, de ani 28, magistrat, şi al doamnei Zmaranda” – după cum menţionează actele aflate în dosarul său de ofiţer de rezervă. În plan literar s-a făcut remarcat în urma debutului cu poezii publicate în „Sburătorul”, apoi prin baladele „După melci”, „Riga Crypto şi lapona Enigel”, prin lirica ermetică şi iniţiatică prezentă în operele sale din perioada finală a creaţiei, dintre care cităm „Joc secund”, precum şi prin eseuri polemice şi traduceri din Shakespeare Ca mai toate personalităţile literare
ale generaţiei sale, şi Ion Barbu va fi chemat să urmeze şcoala pregă titoare de ofiţeri de rezervă. Cunoaş terea etapelor în care şi-a îndeplinit obligaţiile militare vine să întregească informaţiile biografice despre ilustra personalitate, consemnate în documentele oştirii. Primul contact cu armata are loc la 7 aprilie 1917, când este încadrat ca elev al Şcolii Militare de Artilerie şi Geniu. Avansat la gradul de caporal în septembrie acelaşi an, el va fi mutat la 1 ianuarie 1918 la Centrul de Instrucţie al Geniului pentru a-şi ompleta instrucţia teoretică şi practică a specialităţii în care a fost repartizat. După numai o lună, la 1 februarie 1918, este avansat sergent, r în aprilie este declarat absolvent, înaintat la gradul de plutonier şi repartizat pentru stagiu la Regimentul de Pontonieri, la Compania II Pontonieri Fluvii. Demobilizat în iunie 1918, poetul va fi în continuaredispensat de mobilizare în vederea continuării studiilor. Acestea fuseseră începute în toamna anului 1914, când proaspătul absolvent al liceului bucureştean „Mihai Viteazul” a fost admis pentru a urma cursurile Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Bucureşti. Perioada frecventării cursurilor Şcolii de ofiţeri de rezervă de cătreDan Barbilian, alias Ion Barbu, se va suprapune momentelor marilor bătălii susţinute de armata română în vara anului 1917 şi evenimentelor sfârşitului de an 1917, care au impus României încheierea armistiţiului cu Puterile Centrale şi apoi a Păcii de la Bucureşti. Din această cauză, el nu va lua practic parte la campanie. Cu toate acestea, considerăm demne de a fi prezentate cititorilor noştri câteva din aprecierile comandanţ ilor săi din şcoală şi din regimentul la care a continuat stagiul de pregătire. În foaia calificativă întocmită de comandantul companiei de elevi ai specialităţii geniu se consemnează: „Puţin rezistent, inteligent, are o cultură generală foarte frumoasă. Educaţie militară în formare. La început s-a manifestat cam refractar pentru militărie; în cele din urmă a arătat tendinţe de îndreptare. Formându-se în ceea ce priveşte educaţia militară, merită să devină ofiţer de rezervă” A fost declarat absolvent cu media 6,55, şi clasificat al 73-lea în specialitatea sa. Aprecierile din timpul stagiului de la Regimentul de Pontonieri ne dezvăluie progresele obţinute în planul pregătirii militare de plutonierul t.r. Dan Barbilian, candidat la obţinerea gradului de sublocotenent de rezervă.

„Sănătos, poate face campania. Este student în anul 3 al Facultăţii de
matematică. Posedă cunoştinţele gradului pentru care se propune în specialitatea de pontonieri şi instrucţia de infanterie. Educaţie militară bună; disciplinat, inteligent, pune multă bunăvoinţă la serviciu; autoritar cu inferiorii, a probat în timpul stagiului că posedă aptitudini de bun instructor.
Posedă capacitatea necesară pentru a comanda plutonul. Merită a fi înaintat la gradul de sublocotenent de rezervă” – concluziona comandantul Companiei II Pontonieri Fluvii. Comandantul regimentului şi generalul Mătăsaru, comandantul Trupelor de Comunicaţii, vor fi şi ei de acord cu aceste aprecieri. Ca urmare şi a cererii depuse de către Dan Barbilian, la 4 septembrie 1919, el va primi gradul de sublocotenent.

Reclame

18 gânduri despre “Dan Barbilian în uniformă militară

 1. Ilie

  A intelege matematica este o mare aventura pe care numai cei putini chemati o pot face. Din pacate noi cei de toate zilele nu avem acest dar. Unii din dascalii nostri au incercat la timpul respectiv sa faca unele analogii pentru a ne ajuta. De exemplu profesorul de matematici speciale din Academie, Ispas Costenistu facea o analogie pentru „rotor” cu versurile lui Eminescu:
  „Un cuibar rotind de ape
  Peste care luna zace”
  Tot de la el am auzit urmatoarele vorbe care i-au apartinut tot lui Eminescu”
  „Simplitatea mincarii, la propriu si la figurat, da claritate gindirii si forta imaginatiei”
  Intr-o discutie cu un alt profesor deosebit, Dochitoiu Constantin, de algebra, rezulta ca studiul matematicii este ca si cum ai cladi o constructie de forma unei piramide cu virful in jos: „Pleci de la o mica temelie peste care cladesti ceva din ce in ce mai larg si mai inalt si pe masura ce urci esti tot mai departe de punctul de plecare, totul se extinde si se face mai larg incit pe masura ce urci iti dai seama ca destinatia este din ce in ce mai indepartata, practic imposibil de atins”

 2. Nicu

  NERO,
  ca sa ies din desis, ma ajut de Lucian Blaga:
  Eu nu strivesc corola de minuni a lumii şi nu ucid cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc în calea mea în flori, în ochi, pe buze ori morminte.

  Ce-i drept in lumea asta?

 3. Nicu

  Dan Barbilian si-a facut aparitia ca poet si apoi ca matematician. A debutat la revista Sburatorul condusa de Eugen Lovinescu, cu poezii semnate Popescu. Poeziile i-au fost apreciate, dar i-au cerut sa le semneze cu alt nume, Popescu fiind prea raspandit.
  Si-a ales ca pseudonim Ion Barbu, de fapt asa il chema pe bunicul dupa tata. Pana in 1930 a scris poezii impunandu-se prin stilul simbolist, eremtic, specific poetului francez Paul Valery .
  Dupa 1930, ceva s-a intamplat in sufletul omului Dan Barbilian, dedicandu-se geometriei si algebrei, de fapt tot un fel de poezii ermetice. Teza de doctorat: model canonic al teoremei de inchidere , Otto Staude, pe suprafata hipereliptica a lui Weddle, printr-un camp de traiectorii de curbe strambe de ordinul 13; are aceeasi frumusete ca si a poeziei Joc secund.
  Nero, tu spuneai ca Barboi Constantin, fie iertat, ne-a cerut sa invatam pe de rost poezia.

 4. Nicu

  In Istoria matematicii in Romania, aparuta in anul 1967! se vorbeste despre viata si activitatea stiintifica a profesorului Ion P. Elianu.
  Dupa ce a terminat clasa I de liceu la Buzau a intrat ca bursier la Liceul Militar Nicolae Filipescu, pe care l-a absolvit in 1937.
  A inceput activitatea didactica in inv. superior in 1945.Din anul 1962 a fost profesor la Academia Militara.
  Era tenace, meticulos, ordonat, exigent.
  Imi amintesc ca dupa ce umplea doua table cu demonstratii, trebuia ca imediat un student sa sara si sa le stearga. Se nimerise la rand unul mai lasa-ma sa te las. Are rabdare cu el pana ajunge la tabla, il urmarea cu privirea cum de-abia stergea, si atunci se intoarce spre seful de grupa: -Tovarase capitan, nu se mai face inviorare dimineata?

 5. Ilie

  Si ca sa inchei seara aceasta pe care am dedicat-o stiintei si dascalilor nostri, felicitari colegului nostru Petre Otu, doctor in istorie, pentru lucrarea sa recent aparuta la prestigioasa Editura Militara. Il asteptam cu alte articole pe blog si asteptam sa ne revedem in August. Ce vreau sa va semnalez este ca toti marii oameni au avut cel putin doua domenii complementare de activitate: Dan Barbilian: Matematica-poezie; Ion Elianu: Matematica-muzica;, Otu Petru: Istorie-sport

 6. Ilie

  Si ca o continuare a celor de mai sus, referindu-ne la Academia Tehnica Militara, preluat din http://www.mta.ro/documente/ACTUALITATEA%20ACADEMICA.pdf :

  Astfel, în academie şi-au desfăşurat activitatea didactică profesori, cum au fost Vasile Bianu, Mihai Ghermănescu, Ion Ciurileanu, Ovidiu Dragnea, Emil Botez, Luca Teodoriu, Gheorghe Manase, Ionescu Bujor şi alţi.
  Ulterior, acest nucleu de cadre didactice a fost completat cu alte personalităţi ale vieţii ştiinţifice şi didactice naţionale, care realmente au dat strălucire Academiei Tehnice Militare şi au încununat cariera profesională a generaţiilor de absolvenţi ai instituţiei noastre: Octav Onicescu, Grigore Moisil, Mitu Dumitrescu, Stan Aurelian, Elie Carafoli, Nicolae Patraulea, Ion Elianu, George Bărănescu, Mihai Ifrim, Vasile Cătuneanu, Iorgu Nicula, Edmond Nicolau, Andrei Ţugulea, Mihai Niţă, Gabriela Teodorescu. Mai mult, academicianul Virgil N. Constantinescu a fost şi el, la începutul strălucitei sale cariere universitare, cadru didactic în această instituţie.

 7. Ilie

  Bine, ar zice Nero, dar care e lagatura intre Dan Barbilian si Ion Elianu, infara faptului ca amindoi au fost matematiciaeni? Asta e legatura, in cursul vietii traseele lor s-au intersectat. Iata un citat dintr-un referat de pe internet:
  Intre 9 si 14 septembrie 1957 a participat (Dan Barbilian) impreuna cu Ion P. Elianu si Adof Haimovici la Congresul matematicienilor germani, care a avut loc la Dresda.
  Dupa cum spunea cineva cindva lumea asta e un sat mai mare, in care toti se cunosc cu toti!
  Mai multe amanunte legate de tema in http://www.referat.ro/referate/Dan_Barbilian_1738.html

 8. Ilie

  Dragi colegi, uite cum printr-o alunecare succesiva ati ajuns de la un matematician si poet la o Ciociolina! Asta imi aduce aminte de bancul acela care te intreaba daca ai acvariu si prin deductii logice succesive ajunge la concluzia ca esti homosexual. Dar mai bine sa ne intoarcem la lucruri legate de tema.
  In anul intii de Academie am facut Analiza matematica cu Prof. Ion P. Elianu, despre care se spunea atunci ca este singurul matematician roman trecut in Larousse. Nu am verificat, am luat-o ca atare si v-o spun si voua. Era fost ofiter, pilot, cazut cu avionul, in urma accidentului a ramas putin schiop, fara nevasta, cu cintatul la trompeta, dragostea de matematica si cinstirea vinului. Era un profesor foarte bine pregatit, meticulos, riguros si exigent chiar daca unori mai aburea usor in urma lui a vin. Noi asteptam cu incordare primul examen cu el si in perioada de pregatire a trecut seara pe la clasa unde faceam studiu obligatoriu. Ne-a spus cam asa:
  “Examenul nu este o chestie de invatatura. Cine nu a invatat sistematic in timpul semestrului putin probabil sa mai poata recupera totul in doua-trei zile. Este o chestiune de conditie fizica. Asa ca va recomand sa mincati bine, sa beti un pahar de vin si sa va odihniti temeinic inaintea examenului. Sa nu cumva sa va treaca prin cap ca veti lua toti 10, pentru ca ati strica prestigiul institutiei! Dar nici nu o sa va cad pe toti pentru ca atunci ne intrebam unde e munca noastra? O sa ia 1-2 nota 10 si se cam stiu care sint, citiva o sa cada iar ceilalti o sa fie intre cele doua situatii”
  Si asa s-a si intimplat. Poate colegii de grupa isi mai aduc aminte. La acel examen m-a salvat de la restanta chiar el. Cind mi-a venit rindul sa raspund am cazut sa raspund asistentei lui al carei nume nu conteaza si care imi purtea simbetele in urma unei discutii principiale la o coada la bufetul Acdemiei intr-o pauza. I-am pus subiectul pe tabla, am raspuns si cind sa-mi dea nota imi spune ca am cazut, ca nu e bun raspunsul. Nu m-am pierdut cu firea, m-am dus la domnul profesor si i-am spus: Domn’ profesor, uitati, doamn vrea sa ma cada! S-a uitat pe tabla unde era raspunsul in forma ceruta de el si rezultatul corect si a zis:..asa da, aia e bine, rezultatul e bun. Sapte, doamna … asta e nota. Si am scapat cu bine! Ce-i drept tinea putin cu noi cei care eram deja ofiteri, avea asa o slabiciune. Un om deoasebit, Ion P. Elianu.

 9. Ilie ne propune o „CALATORIE” agreabila in istoria
  acestui domeniu fascinant, care este Fizica!
  Din pacate pentru „fata tatei” si probabil pentru
  multi altii, atunci cand nu functioneaza ceva, este
  vorba despre fizica…

 10. „Mezina”- am vazut ca poate sa rosteasca o propozitie,
  evident fara acorduri(ce 3 i-ar fi dat Barboi!)dar ma
  gandesc cu groza ce va face la UE, cand va trebui sa
  rosteasca o fraza, pentru 18.000 mii/E!

 11. Am avut oarece probleme cu analiza literara a „Jocului
  Secund si RIga Cripto.. Barboi ne-a pus sa invatam pe
  de rost cateva strofe…

  1. Nicu

   Joc secund
   Eu, mezina ta cu multe succesuri, iubite tată,
   Nu mă las mai prea jos şi de îndată
   Depun candidatura pentru un loc în forul uie
   Chit că unele cu cinstită se Pi-pi-de invidie.

 12. Ilie

  Nimic vechi sau nou sub soare. Matematicianul si poetul, devenit apoi si ofiter de rezerva, „all-in-one” dupa o expresie mai noua imi aduce aminte de MTR-istii mai aproape de noi cu jumatate de secol, cu care am avut placerea sa iau contact in tinerete. Putin refractari la ceea ce presupune armata si rigorile ei, percepute uneori ca lucruri absurde pentru omul normal care ia contact prima data cu mediul dar tratate apoi progresiv diferit si in cele din urma: „Educaţie militară bună; disciplinat, inteligent, pune multă bunăvoinţă la serviciu; autoritar cu inferiorii, a probat în timpul stagiului că posedă aptitudini de bun instructor” Nu poti sa nu vezi in spatele acestei lapidare caracterizari munca educatorului militar, rabdarea, perseverenta deci profesionalismul acestuia. De aceea conchid in numele vostru si al meu: „Et in Arcadia ego …”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s