Răsfoind presa zilei

Furtul armelor de la Ciorogârla

Ministrul Stănişoară va fi audiat la Comisia de apărare în Camera Deputaţilor

Suceava, 6 feb /Agerpres/ – Deputatul PSD de Suceava, Eugen Bejinariu, membru în Comisia de apărare, a declarat, vineri, că membrii comisiei au decis să-l cheme la audieri pe ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, în cazul dispariţiei armelor de la depozitul din Ciorogârla, imediat după finalizarea anchetei declanşate de minister.
‘Nu vom lăsa să treacă luni şi să-l chemăm şi pe Stănişoară să ne dea explicaţii’, a spus Bejinariu.
Parlamentarul sucevean, fost ofiţer de carieră, a apreciat că este posibil ca armele dispărute să existe încă în depozit şi, de fapt, să fie o eroare privind evidenţa acestora. În opinia lui, ceea ce a constatat în legătură cu acest caz reprezintă ‘o indisciplină crasă la toate nivelele’, completată de ‘lipsa de control şi dezordine’.
Bejinariu consideră că toate acestea ”au început de la vârful Ministerului Apărării”, când acesta era condus de Teodor Meleşcanu. Deputatul PSD a precizat că şi în mandatul trecut a primit sesizări privind situaţii grave din unităţi militare, inclusiv probleme existente în Spitalul Militar Central, sesizări transmise de altfel şi la Comisia de disciplină şi la ministrul Apărării de la acea vreme.

Teodor Atanasiu : Armele de la Ciorogârla, sustrase în timp …

Alba Iulia, 6 feb /Agerpres/ – Vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării, consideră că, dacă la Ciorogârla a avut loc un furt, acesta nu s-a produs într-un moment foarte scurt, ‘atâta timp cât nimeni nu putea să fure zeci de arme în câteva minute, fără să fie văzut’.’Dacă lipsesc, au fost sustrase în timp. E puţin probabil ca aceste arme să se fi sustras fără ca fie administratorul, fie cei care executau paza să nu ştie nimic. Ori gestionarul depozitului, ori cei care asigurau paza trebuiau să sesizeze această lipsă care s-a produs în timp, dacă şi-au făcut treaba în conformitate cu regulamentele pe care le au’, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, fostul ministru al Apărării.El a susţinut că, ‘atâta timp cât paza se face, ca în Evul Mediu, cu santinele şi nu s-au introdus sistemele moderne de pază cu alarmare electronică, cu supraveghere electronică, pot interveni şi în alte părţi astfel de incidente’.Teodor Atanasiu a spus că, din păcate, sunt foarte multe depozite, ‘mult mai multe decât necesarul pe care îl are Armata pentru cantităţile de armament, muniţie şi dotări tehnice de care are nevoie’.’Nu s-a făcut reducerea numărului de depozite, deoarece asta înseamnă cheltuieli majore cu transportul acestor produse. Nu s-au făcut vânzări sau casări de astfel de produse. În momentul în care am intrat în NATO (…) s-a schimbat fundamental necesarul de tehnică militară pe care trebuie să-l aibă în depozite Armata Română. Din păcate, nu au reuşit din cauza unei concepţii proaste să vândă tehnica militară excedentară (…). Nu au reuşit să îşi vândă tehnica militară excedentară, nu au reuşit nici să o comaseze în mai puţine depozite şi au şi mai puţini oameni în Armată’, a mai spus Teodor Atanasiu. AGERPRES/(Marinela Brumar)

Vizita unei delegaţii americane din cadrul USAREUR

Comunicat nr.24/ Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale

Se discută condiţiile Acordului de Acces al trupelor americane pe teritoriul României

RADOR (6 februarie) – O delegaţie militară americană din cadrul Comandamentului Forţelor Terestre Americane în Europa (USAREUR), condusă de generalul de brigadă Jon Miller, locţiitorul comandantului Comandamentului 21 de Susţinere Teatru s-a întâlnit, vineri, 6 februarie, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, cu o echipă de experţi militari români în domeniul managementului consecinţelor, condusă de Constantin Moisa, consilier al secretarului de stat pentru politica de apărare. La întâlnirea de lucru, organizată de Centrul de Coordonare şi Monitorizare a Implementării Acordului de Acces (CCMIA), aparţinând Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare, s-au discutat aspecte privind misiunile, capacităţile şi sistemul de cooperare pentru managementul consecinţelor, atât la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, cât şi la nivel naţional. S-au identificat posibilităţi de cooperare în cazul unor incidente, precum şi stabilirea unui plan de perspectivă pentru îmbunătăţirea activităţilor comune în domeniul situaţiilor de urgenţă civilă şi protecţie NBC. În cadrul vizitei delegaţiei militare americane, generalul de brigadă Jon Miller a fost primit de Viorel Oancea, secretar de stat pentru probleme de apărare, ocazie cu care s-au analizat aspectele generale privind implementarea Acordului de Acces al trupelor americane pe teritoriul României, anunţă Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale.

Bugetul MApN pe 2009

Bucureşti, 6 feb /Agerpres/ – Ministerului Apărării Naţionale i s-au alocat pentru anul acesta 7.651.716 mii lei, potrivit proiectului de buget postat pe site-ul Ministerului Finanţelor, care urmează să fie dezbătut de Parlament.Forţele Terestre au alocate 2.304.122 mii lei, cu circa 70.000 mii lei mai mult decât execuţia bugetară preliminară pe anul 2008. Forţele Aeriene ar primi bugete mai mici decât execuţia pe anul precedent, 1.022.165 mii lei, faţă de 1.084.423 mii lei. În aceeaşi situaţie se găsesc şi Forţele Navale, cu un buget pe 2009 de 496.497 mii lei, faţă de o execuţie bugetară de 585.255 mii lei.La capitolul rezervat Administraţiei centrale, bugetul propus pentru MApN prevede suma de 2.532.904 mii lei, iar pentru sprijinul logistic 461.379 mii lei.Informaţiilor pentru apărare li s-a prevăzut un buget de 269.898 mii lei, iar pentru Reprezentare internaţională 188.086 mii lei.Potrivit proiectului de buget, Statul Major General are rezervat un fond de 376.074 mii lei.În proiectul de buget pentru MApN nu sunt prevăzute dobânzi, rambursări de credite sau împrumuturi.Conform documentului, execuţia bugetară preliminară pentru anul 2008 s-a ridicat la 7.542.903 mii lei.Proiectul pentru 2009 propune cheltuieli curente de 6.467.051 mii lei, din care cheltuieli de personal în sumă de 3.071.493 mii lei şi alţi 2.045.277 mii lei pentru asistenţă socială.De asemenea, pentru salarii este prevăzut un fond de 2.059.975 mii lei, din care salariilor de bază le revin 831.695 mii lei, salariilor de merit – 36.354 mii lei, iar indemnizaţiilor de conducere – 26.394 mii lei. În proiect mai sunt prevăzute sporuri, fonduri de premiere, prime de vacanţă, plata orelor suplimentare.Fondurile vor fi alocate şi ţinând seama de noi scheme de personal, care prevăd, potrivit documentului, 35.900 de soldaţi, gradaţi, voluntari, cu 1.473 mai mulţi decât anul precedent. Numărul subofiţerilor va creşte cu 104 persoane, ajungând la 23.114 de angajaţi. Dintre cadrele militare, numărul ofiţerilor va scădea în 2009, 1.167 de persoane, ajungând astfel la 11.268 de ofiţeri MApN.În privinţa surselor de finanţare, MApN ar trebui să obţină fonduri de la bugetul de stat în proporţie de 96,6% şi din venituri proprii – 3,4%.În motivarea proiectului se menţionează că Armata se află într-un proces de transformare structurală şi calitativă, pentru realizarea unei structuri de forţe cu un grad ridicat de susţinere şi interoperabilitate, flexibile, mobile, desfăşurabile în teatre de operaţii.De asemenea, documentul subliniază intenţia Armatei de a participa la întreaga gamă de misiuni NATO şi UE, precum şi la operaţiuni tip ‘coaliţie’.’Acest proces implică eforturi deosebite, de ordin bugetar, organizatoric şi social’, se arată în document. AGERPRES/(Claudiu Zamfir)

Diverse

Cine este domnul Aurescu?

Ceauşescu a cerut rachete de la americani

„Efectul Hiroshima”, în Kosovo

Belgrad, 6 feb /Agerpres/ – În Kosovo – care, alături de restul teritoriului Serbiei, a fost supus bombardamentelor NATO în 1999 – se înregistrează o creştere a ratei îmbolnăvirilor de cancer cu 200%, relatează în ultimul său număr publicaţia belgrădeană Politika, care acuză autorităţile sârbe şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii de trecerea sub tăcere a acestor fapte. ‘Kosovo a devenit un mic Hiroshima’, susţine publicaţia citată, precizând că investigaţiile întreprinse cu începere din 2000 în 112 de localităţi din regiune au scos la iveală creşterea de două ori a nivelului radiaţiilor gamma şi beta. Potrivit Politika, zona cea mai afectată de uraniul sărăcit al bombelor utilizate se află în vestul provinciei Kosovo, unde de la începutul misiunii KFOR sunt desfăşurate forţele italiene. După cum relevă rezultatele cercetărilor efectuate de medicii principalului spital din Kosovska-Mitrovica, în acest orăşel divizat etnic s-a înregistrat ‘creşterea cea mai dramatică’ de îmbolnăviri de cancer, până la 200%, în comparaţie cu perioada anterioară bombardamentelor NATO, iar în unele regiuni din Serbia rata cazurilor de îmbolnăvire de cancer a crescut de atunci de patru ori.(Dan Gheorghiu)

Din presa militara

In ziarul Observatorul militar nr. 4/(4-10. 02. 2009) , domnul prof. dr. Gheorghe NICOLESCU, completează portretul omului politic Ion I. C.  BRATIANU cu acela de  militar al  armatei române:

Memoriul original sau dosarul personal, păstrat în arhivele militare române, aparţinând eminentului om de stat Ion I. C. Brătianu, cel care a dominat viaţa politică românească din primul sfert al veacului ce s-a încheiat, consemnează lapidar o trecere meteorică prin armată. Născut în anul 1864, în ziua de 20 august, în comuna Podgoria, Ion I. C. Brătianu ia primul contact cu viaţa militară la 18 octombrie 1882, când se înscrie voluntar în Regimentul 2 Artilerie. La 20 decembrie, este avansat caporal, apoi sergent, în ziua de 20 februarie 1883, şi sublocotenent – în data de 10 mai din acelaşi an. Foile matricole consemnează atât câteva date personale, cât şi aprecierile de care s-a bucurat în calitate de ofiţer de rezervă. Astfel, aflăm că era fiul domnului Ion C. Brătianu (preşedinte al Consiliului de Miniştri) şi al doamnei Pia Brătianu; că s-a căsătorit în luna martie 1907 cu doamna Eliza Ştirbei, că era inginer, absolvent al Şcolii Centrale din Paris, fost ministru de Lucrări Publice, Externe, Interne şi preşedinte al Consiliului de Miniştri. Desigur, lucruri bine cunoscute, dar care i-au impresionat pe cei care l-au notat în calitate de comandanţi. Pentru anul 1910, se consemna faptul că a asistat la manevrele mari ale armatei din acel an în calitate de prim-ministru, dar nu a fost concentrat. Este apreciat ca un ofiţer instruit, care „cunoaşte regulamentele, pe cele tehnice, cât şi cele tactice. El s-a prezentat la regiment perfect echipat cu toate ţinutele, harnaşament şi cal. Are aptitudine şi dragoste pentru serviciu. Poate aduce foloase reale. Are educaţie militară. A urmat cu mult profit şi bunăvoinşă instrucţia tragerilor şi a bateriilor înhămate. Ofiţer care poate aduce servicii reale.” Parcurgerea ierarhiei militare este punctată de înaintările în grad: la 10 mai 1891 – locotenent, la 1 februarie 1897 – căpitan, iar la 1 decembrie 1913 – maior. Ultima avansare, gradul de maior, a fost susţinută de participarea sa la Campania din 1913, fiind concentrat la serviciul de Stat Major al Corpului 2 Armată. Pentru acest an, este notat elogios de comandantul său direct, aprecierile acestuia fiind validate şi de şefii ierarhici: „Căpitanul de rezervă Ion I. C. Brătianu în timpul mobilizării s-a ocupat cu deosebită pricepere şi cu un devotement exemplar de trecerea pe picior de război a coloanelor de muniţiuni, interesându-se în acelaşi timp de toate amănuntele mobilizării regimentului (2 Artilerie n.n.). Este snătos, rezistent, apt de a face o nouă campanie.” Ataşat la Cartierul Corpului 2 Armată, era astfel descris de generalul Crăiniceanu: „Neobosit şi însufleţit de toată grija şi devotamentul în îndeplinirea serviciului în toate direcţiunile: informaţii, comunicaţiuni, aprovizionări şi predări. A adus mari servicii în îngrijirea trupelor care ocupau comandamentul. Merită a fi decorat şi înaintat excepţional.” Prin Înaltul Decret nr.6247/1913 i se
conferă Medalia „Avântul Ţării”. Ea se adăuga altor distincţii primite anterior, printre ele um rându-se Marea Cruce a Ordinului „Coroana României”, Marea Cruce a Ordinului „Steaua României” şi Medalia jubiliară ”Carol I “.Deşi ulterior nu a mai fost concentrat sau mobilizat, „conform Regulamentului îndatoririlor autorităţilor civile la mobilizare, fiind preşedinte al Consiliului de Miniştri”, evoluţia evenimentelor plasându-l pe Ion I. C. Brătianu în inima luptei politice pentru reîntregirea naţională, el este notat elogios şi propus pentru avansare în mod excepţional la gradul de locotenent-colonel, atât în anul 1919, cât şi în anul 1920. Astfel, comandantul Diviziei 4, în compunerea căreia intra şi Regimentul 2 Artilerie, unitate militară în care era repartizat la mobilizare Ion I. C. Brătianu, scria: „Dacă ar fi să se aprecieze numai după unele funcţiuni ce a ocupat în serviciul ţării şi tot ar merita să înainteze excepţional. Dacă totuşi se ţine în seamă că maiorul în rezervă Ion I. C. Brătianu a fost şi ministrul de Război care a pregătit armata pentru această campanie, înaintarea sa în mod excepţional este şi mai justificată. De aceea, în accord cu şefii săi ierarhici, îl propun pentru înaintare excepţională.” Comandantul Regimentului 2 Artilerie reia propunerea în anul 1920, notând: „Sănătos şi rezistent. Deşi n-a fost concentrat anul acesta, anul trecut a fost propus de şefii săi ierarhici la înaintare ca o recompensă binemeritată atât pentru pregătirea sa, cât şi pentru imensele servicii aduse neamului românesc. Înaltele funcţiuni de stat avute de acest ofiţer de rezervă îi dau dreptul să aspire la cele mai înalte trepte ale ierarhiei militare, pe care le-a devansat prin rolul jucat în istoria ţării. Propun a fi avansat în mod excepţional la gradul de locotenent-colonel.” Deşi fost şi viitor prim-ministru, propunerea nu este consemnată a se fi realizat. Cauza? Neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege, deoarece nu mai fusese concentrat după acordarea gradului de maior. Din păcate, dosarul personal al eminentului politician român se încheie aici.

9 gânduri despre “Răsfoind presa zilei

 1. Aliosa

  AI MARE DREPTATE VICTORE!
  OARE MAI ESTE CEVA DE COMENTAT? NU,caci altfel deranjam PE AI NOSTRI SI NU NE MAI ACORDA SOLDA DE MERIT!

 2. victor

  Fratilor, eu nu inteleg de ce va puneti intrebari retorice ?! Atata timp cat autoritatile si institutiile statului „sunt populate” cu clientela politica, cu incompetenta profesionala, cu oameni de o moralitate cel putin indoielnica etc. nu e de mirare ca „se duce dracului jiudetul !” (Caragiale-Telegrame)…
  E clar ca nici armata nu mai e ce-a fost, iar ce se intampla in institutiile statului dupa ’89 am simtit pe pielea mea …

 3. Cu Ciorogarla, am dat-o in bara! Nu am nimerit „diagnosticul”!
  Afacerea „ACHIM”, cred ca a fost posibila pe fondul
  dezordinii si indisciplinei care sunt prezente la
  aceasta ora in armata!

 4. popovici gh alexandru

  SALUT ”NERO” (C.C.I.)
  Adevărată si subtilă formula ta ( originală )de încheiere a unei convorbiri telefonie! Din păcate trebuie să te „ plagiem ” căci
  nu avem încotro ! Gândeam noi asa ceva când împodobeam târgul
  cu culorile frumoaselor noastre uniforme ? Nici vorbă ! Acum însă e posibil orice si mi-e teamă că va fi si mai rău.Sub pretextul prevenirii………..o să mai avem surprize !
  Ce părere ai despre isprăvile „neisprăvitului ” de plt.Achim
  Floricel? Dar despre destituirea lui T.Frunzeti?
  „SALUTĂRI TIE SI ASCULTĂTORILOR NOSTRI”
  ALIOSA de la 12-D .

 5. Nicule, nu inteleg cum poti sa postezi in acelas minut cu
  mine? Sa fie o intamplare? Stiu ca daca vorbesc la telefon
  cu un prieten, la sfarsit trebuie sa folosesc urmatoarea
  formula: „Salutari tie si ascultatorilor nostri”!

 6. Nicu

  In magazie putea sa fie si cartofi in loc de munitie, santinela inainte de intrarea in schimb trebuie sa verifice integritatea sigiliului si identitatea acestuia cu sigiliul inregistrat la corpul de garda.
  Santinela raporteaza caporalului de schimb, acesta cdt. garzii, cdt. garzii raporteaza o.s.u., iar acesta la randul lui, comandantului unitatii, dimineata pe racoare:
  „in timpul serviciului meu nu s-a intamplat nimic deosebit”
  Eu zic ca pe acest lant de relatii, specice unei unitati miltare, cineva nu si-a facut treaba. Daca seful de magazie a lasat intentionat lacatul desfacut, sau nu a pus sigilul, si santinela nu a semnalat, poarta intreaga vina pana la proba contarie.
  Freddye, te cred, dupa 24 de ore de O.S.U. mi se albea un fir de par. „In timpul serviciului meu nu s-a intamplat nimic deosebit” era formula prin care ne descarcam tot stresul adunat. Insa societatea „tivila” se mai intreaba de ce trebuie sa pensionam militarii la varsta de 55 de ani.

 7. Acolo, nu s-a tinut o evidenta riguroasa a armelor, nu
  s-a operat cu ocazia unor distribuiri la unitati si
  oricum finalul acesta va fi: Punerea la punct a evidentei
  contabile!

 8. freddye

  „Efectul Hiroshima”, în Kosovo”-bine sus.Aceleasi efecte au fost reclamate si de soldatii americani in IRAQ ,si de cei britanici..Pe razboinici nu-i plang ,e in logica jocului ce li s-a intamplat ,dar ce vina are populatia civila..Stii cum e,te-apuci sa tragi de fir,dar nu stii cine e la capatul celalalt..

 9. freddye

  NICU sal..Inainte de a ne intalni pe la Bucuresti,am fost loctiitor tehnic si numai eu stiu ce griji imi faceam cu armamentul si munitia..,in conditiile in care seful de depozit si armurierul erau numiti prin cumul si faceau si tura..Faceam inventarieri saptamanale ca sa stapanesc situatia..Tare mi-e teama ca ceea ce spune colegul BEJINARIU este o incercare de musamalizare..totusi s-a plecat dela niste sigilii violate,si dupa aia s-a descoperit gaura din depozit..mi-e sa nu se faca hartii de scadere la greu..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s