EMA EMI VIS

Am aripi şi pot să zbor, mă-nalţ uşor, uşor. Fâlfâind din mâini sau numai gândul mă ajută să trec peste oraşe, dealuri, chiar râuri mari şi prin văi mă uit cum ape repezi curg, ajung pe colţ de munte, fiori mă cuprind când văd cât de sus îs, ştiu că visez şi nu vreau să mă trezesc (demult n-am mai visat că zbor).
Zbor spre muntele ivit în faţa mea … sau vine el spre mine. Nu-i un munte, este un zid uriaş. Este un monstru de piatră! Dar nu-i de piatră, parcă-i de metal. Vine spre mine! N-aş vrea să mă apropii, nu mai vreau să zbor. Metalul îşi schimbă culoarea. Este arămiu, nu, parcă îi auriu. Este tot mai strălucitor, are irizaţii. Doamne! Ce frumos este… Lumină, numai lumină. Lumina asta nu mă orbeşte (ce mai contează ,visez). Mă las cucerită, închid ochii (totdeauna eu închid ochii când mă cuprinde o plăcere).
Când îi deschid (sunt în vis, nu-mi mai pun gând să mă trezesc) parcă sunt pe un alt tărâm, pe o altă planetă (aud des exprimarea asta la adresa-mi). O întindere fără orizont, nu ca o câmpie, nu cu lanuri şi nici pajişti verzi cu flori. Este ca o Mare, da, este o Mare de pulbere argintie, şi liniştită. De peste tot vine lumină, o lumină odihnitoare.Nu văd nici un soare. Eu nu am umbră şi nici castelele de pe cuprinsul întinderii ca Marea.
Sunt un fel de castele, dar nu din nisip, sunt din granit.Mă uit mai bine. Văd că sunt adevărate temple. Din curiozitate vreau sa văd inauntrul închis de granit.Numai gândul sau şi văntul (nu, altceva decât vântul îi, pe aici nu sunt nici furtuni, nu este zi sau noapte, dacă nu-i soare, ce deşteaptă sunt în somn!). Gândul prin zid mă trece! Mi se arată privirii o altă câmpie ( nu mă lasă în pace câmpiile!).
Stau cu picioarele afundate în nisipul fin cu reflexii aurii (nu-i ca nisipul de pe plajele noastre, un altfel de nisip), sau lumina plouă pulbere aurie. Văd mese albe ca sideful sau chiar din sidef şi scaune din sidef, cu oameni, dar nu din sidef, sunt oameni în carne şi oase (presupune mintea mea), sunt în haine, unii poartă papion. Văd şi domniţe (mai puţine, constat cu regret!) cu fuste lungi până la glezne ( care oricum nu se văd, sunt cuprinse în praf). Ei îmi sunt cunoscuţi. Sunt aidoma acelora din manualele de şcoală cu scriitori,cu poeţi, sau sunt aidoma acelora din tablourile de pe holul unor şcoli (nu toţi care sunt pe hol sunt şi în manuale!). Il văd pe unul cu barbă, pare a fi un popă. Nu ştiu ce poate să le spună celor din jur. Îi văd cum se amuză, unii chiar râd de-a binelea. Nu poate să fie decât Creangă cel poznaş. Tot aşa a rămas, un hâtru!
Titu Maiorescu stă la o masă cu George Calinescu! Ei ascultă , scriu, scrijelesc pe nişte tăbliţe cu plaivaze din cremene. Văd o doamnă cântând la harpă, înconjurată de fecioare despletite … Hortensia Papadat-Bengescu sau Zoe Dumitrescu-Buşulenga! Îl văd şi pe Nichita Stănescu (poate fiindcă imi plac ochii lui albaştri; nu ştiu cum se făcea , dar cartea mea de română se deschidea totdeauna la el, acel manual cu fotografia lui). Îl văd că vorbeşte, recită versuri iar cei din juru-i îl ascultă, clatină capetele minunându-se, se apleacă grăbiţi, notând versurile.
Privind la Marea de oameni, înaintez cu spatele prin nisipul ce străluceşte (sau din irizaţii nisipul reţine auriul), deodată simt că ceva mă atinge, mă sperii şi din instinct mă răsucesc. Este prea mare, este prea înalt. Mă dau câţiva paşi îndărăt … Văd: faţa luminoasă…, ochii mari şi negri …, fruntea înaltă …, pletele cum îi curg pe umeri …Aduce, dacă mă uit mai bine, cu un poet ce are poza pe coperta de caiet.
Da este Eminescu, exact ca cel din manualul de română, sau cel din parcuri.
În faţa mea, El stă într-un jilţ din cristal, el este totul numai din cristal.Pulsează în el o lumină dar nu obositoare, nu stridentă. Da! Văd un curcubeu de la El spre îndepărtări.
Mă dau înpoi să-l cuprind cu toată privirea, dar tot mare mi se pare.
Buzele i se miscă, nu-l aud, dar înţeleg ce-mi spune:
– Cine eşti, fată suavă? Ce vânt astral te-aduce?
(Auzi! Eu, fată suavă, vânt astral, nu tu crivaţ, nu taifun.Dacă îmi cere să-i recit ceva? Îmi vine să intru în praful ăsta argintiu, de ruşine).
-Mă cheamă Ema! Sunt elevă în clasa a douăsprezecea de liceu. Profesoara m-a certat şi mi-a zis să-l caut mai mult pe Eminescu, iar până la Bac să-l visez! – mă aud eu vorbind (adevarul e ca nici profesoara nu mă ajuată să-l îndrăgesc sau să-l înţeleg pe Eminescu). Nu ştiu ce înţelesuri dă vorbelor mele, însă de data aceasta aud sunete cum se nasc şi apoi se sparg în mult mai multe sunete, ca acele date de atingerea a două bibelouri de cristal:
– Sunt şi nu sunt …Când nu sunt aici cu ai mei confraţi, sunt departe, tare departe, de unde vine greu şi lumina …Când sunt în Andromeda,sunt aprope de voi, sunt acasă… Manuscrise îmi sunt tăbliţele de cristal …Scrijelesc cu pana de ametist versuri , cânturi , icoane, tote cu simboluri româneşti…Tăbliţele colindă în eter, ele vibrează şi umplu universul cu armonia lor…Ele sunt trepte la Ceruri pentru neamul meu… (îmi vorbeşte El, sunt gandurile mele;Ştiam eu că numai in somn sunt inteligentă!).
Incep să-i spun câte şi mai câte, îi spun despre neamul românesc de acuma şi cel de demult. Simt că El ştie tot ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă. Ştie şi de Marea Unire, şi de Marele războaie, de mizeria morală şi de proasta orânduială de astăzi…

Îi dispare zâmbetul, pe faţă îi văd mâhnirea…Pulsaţiile se sting…El în fulger albastru-sângeriu dispare…În urmă o furtună parcă se stârneşte din senin (uite că şi pe aici sunt furtuni). Sunt luată pe sus într-un vârtej de fus.
Trezeşte-te! Trezeşte-te, mi-am zis! Şi m-am trezit! Sunt cu ochii deschişi, îmi trebuie mult timp să realizez că sunt în pat şi nu în vis. Mai aud acele sunete ca nişte clinchete de cristal. Da, sigur aud, nu visez!

„A fost odată ca-n poveşti
A fost ca niciodată
Din rude mari împărăteşti
O prea frumoasă fată


Am spus că sunt deşteaptă doar în vis! (la radio, cineva deschisese emisiunea de dimineaţă cu o poezie de Eminescu.Numai azi!).
Ce plăcut şi trist îi deodată! (am spus eu, Ema, sau poetul !).Când îl voi mai visa … Când îl voi mai visa?

Autor: Nicu

20 de gânduri despre “EMA EMI VIS

 1. freddye

  ,Onorata instanta ,aveti misericordie..Calculatorul l-am cumparat copiilor in 2000 cand am iesit la pensie..Cum nu mai facea fata solicitarilor [imprimanta,bla ,bla]s-au hotarat ,prin 2006 sa renunte la el.L-am upgradat cu ce-am putut[memorie,inca un hard disk.dvd writter ca n-avea ,sistem audio 5 in unul] da”tot rabla e..Solicit circumstante atenuante,oonorata instanta,avocatul meu DUZINSCHI VICTOR va poate confirma cele spuse de mine,in timp ce aduna goangele de pe jos..

 2. victor

  Freddy, băiatule,lasăte de goange !!!
  S-ar putea să rămâi şi fără vechitura aia de calculator pe care zici c-ai moştenit-o de la copii !!!… Nu de alta, dar cu ocazia asta s-ar putea sparge şi nişte geamuri !….

 3. freddye

  Hai sa va zic una buna REALA..Acum ceva timp mi-am deschis cont pe SKYPE..Am mai bagat si ceva texte de socializare gen „about me”,toate bune si frumoase..Pana suna o fatuca de dincolo de Prut,una ALESIA si vrea conversatie .Ma supun cu docilitate si cu nevasta-mea langa mine.Cand ajungem la statut social si venituri nete,ii zic ca i-o dau pe nevasta-mea sa discute ..si-o face”cum ,doamna ,domnu”e insurat..pai ce drakku”mai cauta pe internet”Konetz filima..!!PP.S[AKM}Normal ca am renuntat la SKYPE..prietenii stiu de ce..

 4. ” Daca unii au vrut sa ajunga in Cosmos, eu o viata intreaga am visat sa trec Prutul”…spunea poetul!
  Iubea Romania, asa cum copilul isi iubeste mama!
  Sa-i fie tarana usoara!

 5. victor

  Păcat … Dzeu. să-l ierte ! Din nefericire, geniile ard prea repede şi astfel s-a mai stins o flacără care lumina gândul marii ReUniri !

 6. freddye

  NERO ,Grigore Vieru s-a stins din viata ,astazi ,D-zeu sa-l odihneasca in pace si liniste..”N-o sa mai vina” de loc ,batrane..

 7. Poetul Grigore Vieru, a recitat la Putna, in „89, o
  parodie dupa Eminescu: „De ce nu vii”?

  ” Badita, Nicolae!
  Ne-ai cules strugurii din vii
  De ce nu vii, de ce nu vii…”

 8. Doamne ajuta! In ’89 a participat la serbarile Putnei, unde a
  adus un aer de libertate, vorbind de acreala strugurilor din
  viile „ingradite”! Un mare curaj, in acele vremuri!

 9. freddye

  DA-I DOAMNE SANATATE POETULUI GRIGORE VIERU,MULTZUMIM MApN !! În urma accidentului de circulaţie produs în noaptea trecută, Grigore Vieru a suferit politraumatism, traumatism cranio-cerebral închis, contuzie cerebrală, traumatism toracic închis, contuzia cordului şi a plămânilor şi contuzia organelor abdominale. Cele două infarcte anterioare pe care le-a avut poetul complică starea acestuia.

  Automobilul în care se afla s-a izbit violent de suportul unui panou de publicitate în regiunea comunei Dănceni, raionul Ialoveni. La volanul automobilului se afla directorul-adjunct al ansamblului „Joc”, Gheorghe Munteanu, în vârstă de 47 de ani, care de asemenea este internat în secţia de reanimare, dar nu este în stare critică.

  Potrivit primelor cercetări ale poliţiei, condiţiile meteorologice erau nefavorabile şi automobilul circula cu viteză, iar şoferul a pierdut controlul asupra volanului.

  Vadim Gherghelaş, unul din apropiaţii poetului, a spus că Grigore Vieru se întorcea de la Cahul, unde susţinuse un spectacol împreună cu interpretul român Fuego.

  Grigore Vieru va fi transportat în această noapte la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală.

  Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară, a aprobat, la
  propunerea şefului Statului Major General, ca o aeronavă de tip AN-26, aparţinând Forţelor Aeriene Române, să efectueze astăzi, în jurul
  orelor 18.00, un zbor umanitar pe ruta Bucureşti -Chişinău şi retur.

  La solicitarea SMURD, aeronava urmează să-l aducă în ţară pe poetul
  Grigore Vieru.

 10. Nicu

  G. Calinescu :

  „Astfel se stinse in al optulea lustru de viata cel mai mare poet, pe care l-a ivit si-l va ivi vreodata, poate, pamantul romanesc. Ape vor seca in albie si peste locul ingroparii sale vor rasari padure sau cetate si cate-o stea va vesteji pe cer in departari, pana ce acest pamant sa-si stinga toate sevele si sa le ridice in teava subtire a altui crin de taria parfumurilor sale”

 11. freddye

  Sufletul feminin -un templu etern in man’s world,la care ne inchinam cu smerenie ,dupa care intram cu bocancii inauntru..Nicu,nu sant sigur cine este EMA,presupun ca fiica ta ,insa sa-ti traiasca si sa te bucuri de mersul ei prin viata.. Doamne ,cata inocenta si cata puritate adolescentina..Oi fi fost si eu la fel..nu mai tin minte..Multumesc EMA ,multumesc NICU

 12. Ilie

  EMA are har si simtire. Si eu am fost tentat in timp ce citeam sa spun ici si colo : asta da sau asta nu dar e scriere delicata si sincera si nu trebuie decit citita toata si lasata sa se presare in minte.
  Si pentru noi cei de acum si de intotdeauna din ultimii 58-59 ani nu putei gasi Nicule o mai mare scriere de lauda lui Eminescu. Multumesc. Multumesc EMA.

 13. Nicu

  @Nero, iti multumesc. Stii sa interpretezi , sa apreciezi un vis. E o compunere din caietul ei. EMA mi l-a dăruit după ce a luat bacul. Nu-mi amintesc sa fi avut eu, un asemenea vis, inainte de bac.

 14. Fascinanta compozitia literara(visul Emei) si pura ca un
  ghiocel abia rasarit de sub zapada tarzie de primavara!
  Am avut intentia sa ma lansez intr-o critica literara acida,
  dar compozitia este fabuloasa si prea firava, pentru a
  suporta asa ceva. Insiruirea colosilor literaturii clasice
  este magistrala si plina de lirism!
  „Creanga cel poznas”- care la sedintele literare ale
  Junimii, de obicei era pentru contra, nu inainte de-as
  sterge fruntea cu prosopul, care tinea loc de batista!
  Un prea frumos vis…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s