Aşa-i la noi, nu numai în fotbal

Am tele privit joaca cu mingea dintre feroezi şi români, pe un stadion modest şi puţin populat, sub o mie. Nu s-a jucat la lumina lămpii, ei nu-şi bagă banii în nocturnă.

Jocul  început la lumina zilei  s-a gătat în amurg,  când se întorc oile de la păscut. Mingea a fost jucată mai mult de români la poarta feroezilor, nu-ş-ce drac avea în ea, că greu , greu şi târziu a atins pe interior plasa porţii. Cum de s-a-ntâmplat minunea?
Cociş a lăsat doi feroezi impleticiţi şi din întoarcere a trimis balonul în poartă. Uite că se poate! Cociş ne-a scos din gaura neagră. Nu am auzit pe crainic strigând, prelung: goooool ! nu am văzut pe nimeni ţopăind intr-un picior, l-am văzut pe izbăvitorul serii bătut prieteneşte pe creştet de colegii de joacă. Semn că Piţi şi ai lui mingicari nu au uitat bătaia primită de la lituanieni. O mai digeră încă.

Finalul zilei şi al jocului a fost enervant, stresant, feroezii vroiau, i-am admirat pentru chestia asta, să trăznească mingea în plasa noastră.
După ce arbitrul din Croaţia, care ne-a văduvit de o pălitură de pedeapsă, a oprit joaca, m-am eliberat din strânsoare, şi mi-am zis că nu se putea mai mult, ca stil de joc şi numar de goluri, cu ai noştri: încruntaţi, nervoşi peste măsură (cum de feroezii nu-i lasă să dea cu mingea de poartă), şi cu un antrenor al cărui cap stă gata să cadă.

Am privit apoi la celelate colege ale grupei cum joacă balonul.  Lituanienii nu sunt naivi şi slabi cum îi credeam în vară, i-au bătut cu doi la zero pe austrieci, pe aceia care sâmbătă băteau pe francezi cu trei la unu.

Franţa a dat două goluri Serbiei, de la care a primit unul. Tele privind mai mult aici, am rămas mut de admiraţie, nu numai de jocul in sine, dar şi de Stade de France  fremătând, optzeci de mii de scaune ocupate. Asta se întâmplă la câteva zile după ce echipa lui Domenech este bătută de austrieci. Francezii sunt supăraţi pe antrenor: el va fi schimbat dacă nu are rezultate şi va vine altul, ei sunt supăraţi şi pe fotbalişti: în prima repriza i-a fluierat, dar nu sunt supăraţi pe fotbal, vin la stadion pentru spectacol.

La noi nu se gâdeşte aşa. După prestaţii slabe ale Naţionalei, dar nu numai,  puţini la număr vin pe stadion şi dintre aceştia unii îşi aduc aminte ca sunt fani ai  unor cluburi rivale, şi pun imediat de un festival ad-hoc: dialog de la distanţă cu înjurături, cu trivialităţi.

Romania-Franţa se va juca pe stadionul din Constanţa, în data de 11 octombrie, nu numai din acest motiv ci din superstiţie: de aici Olanda a plecat învinsă.
Ei, cei de la Federaţie, cred că tactica lui Ştefan  babanul de a atrage pe turci în locuri mlăştinoase şi cu ceaţă, va da roade şi de această dată.

De ce la noi nu se poate ca Naţionala să joace în capitala ţării, pe un stadion al ei,  Stade de Roumanie, cu zeci de mii de spectatori în tribune şi când jucăm cu Franţa şi când jucăm cu Inslulele Feroe.

Când stadionul naţional va fi gata, taman atunci nu vom avea echipă de valoare, că aşa-i la noi, dar nu numai în  fotbal.

Foto prosport

Foto L’EQUIPE

25 de gânduri despre “Aşa-i la noi, nu numai în fotbal

 1. Si la Odorhei am intalnit un „Franzeluta”, care se
  prezenta -sotul doamnei doctor Georgescu- si avea
  pareri pertinente despre orice subiect care se
  antama la masa, in restaurant. Iata una din
  panseurile lui „Franzeluta” de Odorhei:
  In fiecare seara mergea la nevasta, bea un
  pahar de vin si…caf(si facea un semn sugestiv
  cu degetul mare de la mana dreapta)

 2. Ilie

  In vara anului 1977, in prima vacanta ca student intirziat la Academia Tehnica am facut un tur prin Delta, la Mila 23, in scop declarat pentru pescuit, in fapt era vacanta si oricum inafara de a-l minca nu prea aveam ce face cu pestele. Daca ar fi fost insa sa mincam doar ce am pescuit cred ca ar fi trebuit sa apelam la alte tehnici de supravietuire, noroc ca unii din noi stiau obiceiul locului si am luat cu noi un rucsac de jumatati de votca, acestea s-au transformat in peste de cea mai buna calitate. Am stat acolo cam o saptamina si la intoarcere, am trecut prin Sulina, punct obligatoreiu de trecere spre mare. Ne-am gazduit o noapte la Primul si Ultimul hotel, pe Strada 1 si am optat pentru masa si in tilnirea cu colegii din Sulina la Primul si Ultimul restaurant tot pe strada 1, linga hotel. S-a intins o masa destul de mare, eram noi vreo 8 si cu colegii de acolo dintre care Roznovat, Nastac (mai mare ca noi) si altii a iesit ceva puternic si de durata. Aici am ascultat orchestra localului care era formata din citiva tineri ce cintau deosebit de bine si frumos, cu pasiune si pricepere atit piese in limba romana cit si in alte limbi. In special in greceste, muzica greceasca este din start avantajata prin perfectiunea ei. La un moment dat privind prin local il vad la o masa pe Jean Constantin. Ma gindesc ca o fi si el prin zona, cu ceva treaba si ma mai uit de citeva ori, sa-l vad mai bine. Omul observa si imi face cu mina sa merg pina la el la masa, bineinteles ca merg, si imi spune:
  -Nu sint eu Jean Constantin, desi seman foarte bine cu el.
  Si semana deosebit de bine chiar si la voce!
  -Dar nu sinteti ruda cumva cu el?
  -Nici pe departe, eu sint localnic, imi zice lumea Franzeluta, a fost pe aici Jean si a ramas si el surprins de asemanarea deosebita dintre noi. Ba chiar ma invitat la filmari si cei care filmau mi-au luat si mie citeva imagini.
  L-am cinstit pe om cu un pahar si m-am intors la masa noastra. La care colegii din Sulina au remarcat:
  -Aaa, l-ai cunoscut si tu pe Franzeluta!! Tot Roznovat ne poate povesti mai multe despre el.

 3. Nicu

  Nemtii au remizat acasa. Mental, cei care evolueaza pe teren, nu pot mai mult. Geaba Gigi decreteaza: ii batem pe lyonezi tur , retur. Deja lyonezii sunt pregatiti mental.

 4. Nicu

  Buna dimineata !
  Trebuie sa dam Cezarului ce-i al Cezarului.. au jucat bine ceferistii portughezi si argentinieni si … Un rezultat bun pentru stelutza. Miercuri musai trebuie sa bata, Mutu nu este in forma. Cine-i Mutu?

 5. Steaua a facut manevra la Cluj-Napoca, dar acarul
  de serviciu era obosit si n-a reusit! Poate va fi
  odihnit la intalnirea cu Fiorentina.

 6. Nicu

  Maine Stelutza pe post de locomotiva va face manevra la Cluj cu garnitura de vagoane a CFR -ului , pe care o va trimite undeva pe linia a saptea.

 7. Nicu

  Si eu ma bucur ca ne-ai gasit.
  Datele tale le-am trecut in pagina clasei a XII a D. Vei primi parola de acces prin e-mail.
  O zi buna , si sa tinem aproape!

 8. Barbos A. Andrei

  Ma bucura initiativa voastra privind crearea acetui forum pentru absolventii promotiei 1969. Va astept sa vizitati Oradea si sa degustam o palinca de Bihor, mai ales ca in anii de liceu nu am avut ocazia.
  O zi buna tuturor!

 9. Ilie

  Am trecut si eu spre Delta prin Tulcea, prin 1977 si nu am fost la on meci. poate daca
  mai trec fac si treaba asta. Cert este ca in Sulina am ascultat una din cele mai bune orchestre de local pe care o auzisem pina atunci, si aveam ceva experienta, din 1972, ma tot ocupam de ascultat orchestre de restaurant. Avea un nume pe care il uit mereu, dar il intreb pe Badea Costica, el a lucrat atunci acolo si ii tine minte
  Aici l-am l-am cunoscut si pe Franzeluta. Cine a fost Franzeluta? Nu va spun acum, poate isi aduce cineva aminte pina data viitoare

 10. Despre Delta TULCEA!
  Prin anii „76 am fost in Delta si pana sa soseasca Sageata,
  am mers la un meci, unde juca Delta Tulcea si la un moment
  dat, a reusit sa inscrie un gol! Arbitrul a inceput sa sara in sus
  de bucurie si a fugit la centrul trenului sa indice locul de
  continuare a jocului! Mi-am zis ca merita simpatizata o
  echipa la care tin si arbitrii.

 11. Ilie

  La mine in casa treburile sint foarte clare: Eu si cel mare sintem cu Steaua, iar sotia si cel mic nu au nimic impotriva. In zona noastra e manifestatie cind joaca Steaua, desi stadionul e departe de noi. Pe aici e „punct obligatoriu de trecere” a suporterilor. Si ca sa te citez Ioane, HAI STEAUA!

 12. Eveniment!
  Vineri, 26.09.2008 CFR-Cluj-Napoca versus STEAUA!
  Eu am fost clujen pana in 1969 la reforma administrativa, in consecinta
  ar trebui sa fiu fan-CFR, dar vai ce pacat, desi n-am fost am ramas
  stelist! Mai tin cu Armatura Zalau si Delta Tulcea!
  CFR, o echipa de mercenari in solda straina( se vorbeste ca Pascany
  ar fi numai administratorul unor investitii straine), iar Steaua tot o
  echipa de mercenari, dar de aceasta data cu capital autohton, chiar
  pastoral,curat, amintindu-ne de traditia mioritica a stramosilor!
  Va fi un razboi al orgoliilor, mediatic,psihologic si eventual si pe
  teren! HAI STEAUA!

 13. Protonii nu s-au cicnit inca, dar bumerangul AIG,
  s-ar putea sa scoata leul din „diagrama de descoperire”
  si s-a dus cu viata tihnita de pensionar! Ar fi o solutie:
  Apelam la Ilie, sa ne asigure un serviciu cu salar( loc
  de munca nu dorim)!

 14. Problema cu oprirea Pamantului, o rezolva cei de la CERN,
  ieri au repornit LHC-ul( au avut nevoie de o saptamana sa
  schimbe un trafo, probabil de impulsuri)

 15. Ilie

  Ioane, nu numai noi nu sintem pregatiti sa iesim in lume. Sa ne amintim de stadionul Hessel si de tragedia de atunci, am vazut transmisia la TV Iugoslava si parea ceva de pe alta planeta ce se intimpla acolo, de suporterul englez injunghiat in Turcia, de alte si alte intimplari. Cred ca e tendinta la nivel global de bestificare a omului, de exacerbare a violentei verbale si fizice, de inregimentarea in horde in care spiritul de turma este legea suprema. Si ma tem ca nu am vazut inca totul, din zi in zi e mai rau. Nu degeaba spunea cineva: OPRITI PAMINTUL, VREAU SA COBOR!

 16. „Plecat-am noua din Vaslui
  Si cu sergentul zece,
  Si zau nu ne-a fost nimanui
  In piept, inima rece”

  La lupta au plecat sapte si o singura victorie! De fapt asa-i
  la noi: Din victorie, in victorie, pan” la dezertare! De ce oare?
  Comportamentul bizar al suporterilor dinamovisti a confirmat
  inca o data parerea, ca nu suntem pregatiti sa iesim in lume!

 17. Ilie

  Mare diferenta intre jocul constant si sclipitor al CFR pe toata durata partidei, lipsa de complexe si inhibare, si jocul precaut si uneori fragmentat al nemtilor, intrerupt de perioade bune ale Stelei. Dar un moment favorabil, o sclipire, fac diferenta intre invins si invingator. Daca nu ar fi fost acea sclipire din care s-a marcat alta ar fi putut fi soarta partidei. Cel mai probabil un egal sau cine stie, ar fi intrat una din bari.
  Mai e ceva timp pina cind vom cinta din nou „Steaua sus rasare…”

 18. Nicu

  Ilie,
  cand vezi o echipa al carei nume italienii nu pot sa-l pronunte, jucand atat de bine, fara complexe, pe Olimpico din Roma , acolo unde se va juca la anul finala Champions League, sigur ca nu gasesti cele mai potrivite metafore pentru a imbraca victoria lor, o victorie care razbuna si pe cei ce trebuiau sa fie amprentati.
  Nu aduce anul ce aduce toamna, nu aduce ziua ce aduce ceasul.
  În istoria ei de o sută de ani, CFR Cluj a repurtat o victorie istorică, de s-a cutremurat si Papa, impotriva vicecampioanei Italiei, AS Roma. Yees! Yees! Noo! Adică noi de doua ori ei doar odata, 2-1.
  A trebuit să vină Arpad Paszcany cu mulţi bani, să cumpere jucători de pe alte meleaguri: portughezi, argentinieni, brazilienii, ivorieni sau suedezi, cu altă mentalitate, ca să ne eliberăm de sindromul drobului de sare.
  Argentinianul zis şi ardeleanul, Emmanuel Culio, este noul împărat al Romei.
  Ave! Ave! Ave!

 19. Ilie

  Nicule, cum ai comenta meciul de aseara al CFR Cluj? Eu nu pot sa-l comentez pentru ca :
  -nu am cuvinte
  -nici nu prea ma pricep la fotbal, desi la fotbal si la electronica se pricepe toata lumea.
  Am avut toata admiratia dealungul timpului pentru cei care aveau vaste cunostinte in sport: date, cifre, recorduri, nume, etc. Unul dintre acestia este colegul de clasa Otu Petru, care inca de atunci le stia pe toate in sport si in plus juca volei, dupa cum stiti si voi. E adevarat ca l-a inzestrat natura pe linga o minte brici si cu un fizic pe masura. Poate ca si de aceea a ales cariera istoric, care presupune pe linga o capacitate de analiza si interpretare si o memorie foarte buna. De doua lucruri imi pare rau: Ca nu avem timp sa stam de vorba mai mult desi in linie dreapta ne despart cam 400 m si ca nu isi rupe putin din timp sa ne bucure si pe noi cu comentariile sale.

 20. Pana la Dracula si Posada, romanii care joaca in CL sau UEFA trebuie sa faca figura frumoasa pentru a ajuta Nationala. De marti seara suntem cu ochii pe ei.

 21. Comentariul lui Nicu, degaja un fior de tristete, gandindu-se
  probabil la victoriile de altadata!
  Cu actualii jucatori, ca sa-i batem pe francezi, partida trebuia
  programata la Posada( dictionaru spune: posada= loc ingust,
  intunecos si mlastinos, unde cad bolovani) si nici asa nu e
  sigura treaba, avand in vedere ca avem de-a face cu un
  popor agresiv si razboinic, cu oarece performante in domeniu!
  Piturca este un antrenor inteligent cu fler si intuitie la poker,
  folosind chiar mijloace electronice moderne ptr. a castiga,
  dar pacat ca nu a citit „Derbedeii” lui Esenin!
  Cei de la federatie au preocuparile lor domestice, cand sa
  mai gandeasca si la Nationala de fotbal!
  In aceste momente triste imi sare si mie gandul la un
  voevod al nemului:
  „De ce nu vii tu, Tepes doamne!
  Cu de-a sila sa-i aduni
  Sa-i imparti in doua cete
  In smintiti si in misei”(citat din memorie)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s